Arttu Mustonen teki seitsemän vuotta sitten uhkarohkean päätöksen, joka kantoi lopulta hedelmää.
Helsingin keskustassa sijaitsevassa, vaaleanpunaisin sävyin sisustetussa toimistohuoneistossa istuu lippispäinen, tyylikkäästi pukeutunut mies. Mies istahtaa haastattelua varten pehmeään korituoliin ja nappaa syliinsä tyynyn. Hän kuvailee itseään kertoen, että on pohjoisesta ponnistanut, sittemmin helsinkiläistynyt tavallinen jantteri.
Tuon tavallisen jantterin sometileillä voi nähdä kuvia ja videoita muun muassa lukuisista ulkomaanmatkoista, hienoista hotelleista ja hauskoista juhlista. Milloin videoilla metsästetään paratiisirantaa Thaimaassa, milloin siemaillaan drinkkejä levy-yhtiön bileissä Helsingissä.
Kyseinen tavallinen jantteri on sosiaalisen median sisällöntuottaja Arttu Mustonen. Mustosella on videopalvelu TikTokissa reilut 52 000 seuraajaa, ja Instagramissa puolestaan hieman alta 18 500 seuraajaa.
Mustonen kertoo, että hänestä tuli sosiaalisen median sisällöntuottaja monen mutkan ja osittain hyvän myötätuulen kautta.
– Olen vähän kuin vahingossa päätynyt siihen, mitä nyt teen. Minusta piti tulla arkkitehti ja pidin välivuosia lukion jälkeen ajatellen, että lähden jossain vaiheessa kouluun, hän alustaa.
Lue myös: Erikoishaastattelu! Näin suosittu Tuplakääk-podcast sai alkunsa – Enni ja Kirsikka yrittivät ensin houkutella ystäviään mukaan: "Annoimme potkut"
Mustonen oli joitakin vuosia sitten vaihto-opiskelijana Yhdysvalloissa. Hän alkoi kirjoittaa vaihtovuotensa aikana blogia, joka oli suunnattu lähinnä hänen perheelleen ja ystävilleen. Oman elämän ja mietteiden raapustaminen blogialustalle tuntui mieluisalta, ja Mustonen jatkoi kirjoittamista Suomeen palattuaan.
Pikkuhiljaa Mustosen blogi alkoi saada enemmän lukijoita, jonka myötä häntä pyydettiin blogitoimistoon. Blogitoimiston kautta hänelle tarjottiin kaupallisia yhteistöitä, jolloin Mustonen tajusi, että kivalla kirjoitusharrastuksella voisi tienata myös rahaa.
Mustonen päätti alkaa panostamaan kunnolla bloggaamiseen, ja näin ollen koulun penkille tähtääminen sai jäädä. Samalla hän irtisanoutui senhetkisestä päivätyöstään.
– Ilmoitin Snapchatissa, että olen irtisanoutunut Stockmannilta, koska olin niin varma siitä, että nyt urani lähtee lentoon. Yhtäkkiä minut värvättiin töihin mainostoimistoon, mitä en todellakaan ajatellut, hän kertoo.
Nyt, seitsemän vuotta myöhemmin Mustonen tekee töitä oman itsensä pomona ja tienaa elantonsa sosiaalisen median kautta. Hän kertoo olevansa tyytyväinen tämänhetkiseen tilanteeseensa, mutta myöntää, että osa nuorempana tehdyistä ratkaisuista oli tyhmänrohkeita.
– Ajattelin Stockmannilta lähtiessäni, että todellakin minä pystyn pyörittämään omaa firmaa ja se on se, millä pärjään. Jos ei olisi tullut työtä mainostoimistossa, niin en kyllä tiedä, olisinko välttämättä selvinnyt taloudellisesti.
– Mutta onneksi tuli tehtyä niitä ratkaisuja, koska en olisi tässä, jos en olisi sieltä lähtenyt, hän pohtii.
Kuka on Arttu Mustonen työidentiteetin takana?
Mustonen tunnetaan toki ensisijaisesti sosiaalisen median sisällöntuottajana, mutta miehestä löytyy myös muita puolia kuin työidentiteetti. Haastattelun aikana käy ilmi, että Mustonen on kohdannut elämänpolullaan monenlaisia haasteita, jotka ovat osaltaan muovanneet hänestä sen Artun, joka hän tänä päivänä on.
Mustonen mainitsee yhtenä esimerkkinä lestadiolaisyhteisössä kasvamisen ja siitä lähtemisen. Hän kuitenkin lisää, ettei joutunut lähipiirinsä hylkäämäksi yhteisöstä lähtiessään. Osan itselleen aikaisemmin läheisten ihmisten kanssa Mustonen on nykypäivänä vähemmän tekemisissä, mutta syy tähän ei ole uskonto tai yhteisö, vaan erilaiset elämäntilanteet.
– Kyllä meillä on esimerkiksi sama kaveriporukka, jonka kanssa olemme silloin henganneet. Näemme useamman kerran vuodessa, hän kertoo.
– He ovat minulle tärkeitä ihmisiä, vaikka meillä on erilainen maailmankatsomus. Ja perheeni kanssa myös samalla tavalla. Se, että olen ollut täysin rehellinen kaikesta, on oikeastaan vain lähentänyt minua perheeni kanssa.
Iso vaikutus oli myös sillä, kun Mustonen löysi oman seksuaalisuutensa. Ennen kuin Mustonen tajusi olevansa homoseksuaali, hän muistaa pohtineensa elämänsä varrella useita kertoja sitä, kuka hän on, kenestä hän pitää ja onko hän jollain tapaa sairas. Oman lisänsä tilanteeseen toi myös lestadiolaisuus.
Yhteisöstä lähtemisen ja kaapista tulemisen myötä Mustonen oli täysin uuden edessä.
– Nuo olivat silloin aika isoja juttuja, jotka ovat tavallaan muovanneet minua siksi ihmiseksi, joka nykyään olen, hän jatkaa.
Lue myös: Joona Hellman lokeroitiin homoksi jo ennen kuin hän tiesi itse suuntautumisestaan: "Monta vuotta meni hukkaan, kun en saanut löytää itseäni"
Harva myöskään tietää, että Mustonen on selvinnyt vuosia jatkuneesta koulukiusaamisesta. Kiusaaminen jatkui ala-asteen loppuajoilta aina lukion alkuun saakka.
Kuplivan energiseltä ja ulospäinsuuntautuneelta vaikuttava Mustonen kertoo myös olleensa nuorempana valtavan ujo ja epävarma itsestään.
– Ajatuskin siitä, että olisin joutunut puhumaan koulun edessä, on ahdistanut ihan sikana. En ole ollut yhtään sosiaalinen, ainoastaan lähipiirini kanssa olin ekstrovertti, hän kertaa.
Käänteentekevä seikka Mustosen elämässä oli aikaisemmin mainittu vaihtovuosi Yhdysvalloissa. Tuolla reissulla hän kokee puhjenneensa kukkaan.
– Sen jälkeen olen muuttunut ihmisenä tosi paljon. Olen tajunnut, ettei minun tarvitse miettiä ja miellyttää muita ihmisiä liiaksi, hän sanoo.