Anna muokkasi "epätäydellisiä" kuviaan vuosikaudet – tajusi vasta myöhemmin, mitä tuli tehtyä: "Välttelen menneiden kuvien katsomista"

3:00imgNäin kauneussuodattimet toimivat Instagramissa! #Unfiltered -somehaaste haastaa paljastamaan kasvot filtterin takaa – uskallatko ottaa haasteen vastaan?
Julkaistu 13.12.2020 20:50

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Kun Anna Samson vuosia sitten sai tietokoneen, hän rakastui pian kuviensa muokkaamiseen. Vuosien varrella harrastuksesta kuitenkin tuli pakkomielle: Anna ei enää voinut julkaista "epätäydellisiä" kuvia.

Anna Samson sai ensimmäisen tietokoneensa 2010-luvulla. Hän innostui valtavasti sekä nettimaailmasta että kuvien muokkaamisesta.

– Se oli ensimmäinen kerta, kun saatoin kontrolloida omia kuviani. Aluksi se oli harrastus, Anna muistelee Metro-lehdessä.

Harrastuksesta tuli kuitenkin pian jotain muuta; tekstinsä otsikossa Anna toteaa "muokattuani selfieitäni vuosikaudet minulla on vaikeuksia tietää, miltä edes näytän".

LUE MYÖS: Vaimo halusi pilailla miehensä kustannuksella, sai yllättävän monet mukaan kujeiluun – hulvattomista kuvanmuokkauksista valtava nettihitti: "Ihan hullua"

"Huomasin, että paine tehdä kuvistani täydellisiä nousi"

2010-luvun Anna nappaili kuvia digikamerallaan ja editoi ne sitten itseään miellyttäviksi. Riehakkaiden illanviettojen ulkoiset merkit, kuten hien ja punertavan ihon, hän poisti kuvakäsittelyllä.

– On vaikeaa sanoa, koska se muuttui hauskasta, jopa taiteellisesta harrastuksesta joksikin kummallisemmaksi. Huomasin, että paine tehdä kuvistani täydellisiä nousi, kun latasin viikoittaisia kuviani Facebookiin. Tarve täydellisyydelle lisääntyi.

Anna. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Anna tuhosi kuvat, jos ei näyttänyt niissä "täydelliseltä"

Vuosien varrella Anna tuhosi lukuisia kuvia, joissa näytti mielestään rumalta. Sillä, että kuva oli mukava muisto hauskasta tilanteesta, ei ollut merkitystä: jos Anna ei näyttänyt mielestään hyvältä, kuva joutui roskakoriin. Muut kuvat hän käsitteli rankasti.

– Ahdistukseni sai minut poistamaan teini-iän aknen ja levinneen huulipunan. Lisäsin kuvan värikylläisyyttä, kunnes silmäni kimaltelivat epäluonnollisen sinisinä. Näytin vain etäisesti aidolta itseltäni, ja juuri siitä pidin, Anna kuvailee.

"Ne valheet, joita rakensin, tunkeutuvat elämääni nyt"

Anna koki, että vain täydellisten, täysin muokattujen kuvien julkaiseminen säilytti hänen herkän itsetuntonsa: hän ei voisi vihata itseään, jos näyttäisi jatkuvasti hyvältä.

– Mutta valheet saavat kyllä sinut kiinni, ja ne valheet, joita rakensin, tunkeutuvat elämääni nyt. Välttelen menneiden kuvien katsomista – kaikkien niiden juhlien, joita niin huolella dokumentoin – koska kun klikkailen läpi kuva-albumeiden, mieleni alkaa mutista "katso, miten paljon paremmalta näytit tuolloin, olet todella päästänyt itsesi repsahtamaan", Anna kuvailee.

– Muokatut kuvani loivat standardin, jota en koskaan voinut saavuttaa – en silloin, enkä nyt. Tuo standardi näyttää minusta parhaan version, hymyilevän ja sileäihoisen ihmisen, joka viettää aina iltaa ulkona, mutta ei tuota [kuvien] tyttöä koskaan ollut olemassa.

LUE MYÖS: Valokuvaaja antaa vinkit onnistuneeseen selfie-kuvaan – selfieiden kuningatar, sometähti Pernilla Böckerman: "Rullassa voi olla 500 kuvaa, joista 70 on hyviä"

"Joskus tuntuu, että itse manipuloin itseäni ja vääristin omat muistoni..."

Annan mukaan esimerkiksi julkkisten ja mainoskuvien liiallisesta muokkaamisesta puhutaan paljon, mutta harva pohtii ihmisen itse muokkaamien kuvien vaikutusta tämän minäkuvaan tai itsetuntoon. Esimerkiksi kuvasovellus Instagram on jo kieltänyt plastiikkakirurgiaa muistuttavat filtterit terveyshuolien takia.

– Kerroin parhaalle ystävälleni, että joskus tuntuu, että manipuloin itse itseäni ja vääristin omat muistoni. Hän nauraa ja sanoo, että uskoo saavuttaneensa henkilökohtaisen huippunsa 17-vuotiaana, siis sattumalta silloin, kun hän alkoi käyttää Photoshop-kuvakäsittelyohjelmaa ja osti hyvän kameran, Anna sanoo.

toimituksellinen käyttö shutterstock_1444040960Anna on onnellinen, ettei ole käyttänyt sovelluksia kasvojensa muokkaamiseen. Kuvituskuvassa Snapchatin filtteri.Shutterstock

"Ylimuokatut kuvat näyttävät nykyisin vähän hassuilta"

Vasta viime vuosina Anna on alkanut vähentää kuvien julkaisemista sosiaalisessa mediassa. Hän on myös yrittänyt muuttaa tapojaan: hän ei enää yritä poistaa kuvistaan kaikkia epätäydellisyyksinä pitämiään asioita.

– Ylimuokatut kuvat näyttävät nykyisin vähän hassuilta. Kuin anoisin hyväksyntää ihmisiltä, joita en edes ole nähnyt vuosiin, Anna kuvailee.

Hän on kiitollinen vain siitä, ettei koskaan ole käyttänyt esimerkiksi Instagramissa suosittuja filttereitä tai Facetune-sovellusta.

– Ei niissä itsessään ole mitään vikaa, mutta tiedän, että jos nyt aloitan niiden käyttämisen, en ehkä voi lopettaa.

Säilyttää myös kuvat, jotka eivät ole täydellisiä

Nykyisin Anna säilyttää myös kuvat, jotka eivät ole täydellisiä ja siloteltuja. Vanhat kuvansa hän näkee nyt kuvauksena menneistä vuosista.

– Nyt katson ohi kuvamuokkauksen löytääkseni kokemukset ja muistot kuvien takana. Nehän ovat se oikea syy sille, miksi edes otin nuo kuvat.

LUE MYÖS: Andrew julkaisi rantakuvan ja kommenttimyrsky oli valmis – ihmettelee nyt reaktiota: "Ikävä kyllä joudun kertomaan, että käytän Photoshopia koko ajan..."

Lue lisää lifestyle-aiheista!

Lähde: Metro.co.uk

Tuoreimmat aiheesta

Sosiaalinen media