Helsingin käräjäoikeus käsitteli torstaina tapahtumia, jotka johtivat vuonna 2020 Katri Kulmunin (kesk.) eroon valtiovarainministerin paikalta.
Syyttäjän mukaan Kulmunin entinen erityisavustaja Kari Jääskeläinen sai erehdyttämällä tai erehdystä hyväksikäyttämällä valtiovarainministeriön (VM) maksamaan noin 13 700 euroa Kulmunin viestintävalmennuksista. Syyttäjän mukaan valmennukset eivät liittyneet valtiovarainministerin työhön, vaan Kulmunin tehtäviin keskustan puheenjohtajana.
– Motiivi on ollut se, että menettely on edistänyt päämiehen poliittista uraa, kun häntä on pystytty valmentamaan myös puoluepoliittisessa tarkoituksessa, sanoi syyttäjä Anja-Riitta Rinkinen.
Syyttäjä vaatii Jääskeläiselle kolmen kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Jääskeläinen kiistää syytteet ja sen, että olisi erehdyttänyt ketään.
Tapahtumaketju sai alkunsa elokuussa 2019, jolloin Kulmuni toimi elinkeinoministerinä. Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) sopi, että viestintätoimisto Tekir antaa Kulmunille ministerin tehtävien haltuunottoon liittyvää viestintävalmennusta.
Kimmo Brandt/Compic-Photos Oy/All Over Press
"Laskutuksessa erehdys"
Oikeudenkäynnissä todistajana kuultiin Tekirin viestintäkonsultti Harri Saukkomaata. Hän sanoi, että Tekirin puolelta viestintävalmennusten laskutuksessa kävi inhimillinen erehdys. Katri Kulmunin elinkeinoministeriaikana toteutetusta valmennuksesta olisi hänen mielestään kuulunut laskuttaa TEMiä, ei valtiovarainministeriötä.
Saukkomaa sanoi, että Kulmunille annettu valmennus ja konsultointi liittyi nimenomaan ministerin tehtäviin. Hänen mukaansa A-studion kohdalla lähtökohta oli, että Kulmuni oli lähetyksessä keskustelemassa hallituspolitiikasta.
– Meidän näkökulmastamme siinä valmennettiin ministeriä, vaikka näitä rooleja on vaikea erottaa.
Lehtikuva
Saukkomaalta kysyttiin, miten valmennus tai konsultointi eroaisi, jos se olisi kohdistunut puoluejohtajan rooliin.
– Kuten sanoin, rooleja on vaikea erottaa, mutta silloin toki, jos tehtävänanto olisi se, keskityttäisiin puolueen viesteihin.
Kulmunin laatiman Instagram-julkaisun kohdalla Saukkomaa huomautti, että kansainvälisesti herännyt kritiikki kohdistui nimenomaan siihen, että suomalainen ministeri oli julkaissut kyselyn.
Valtiovarainministeriön viestinnän johdossa työskennellyt Thomas Sund sai myöhemmin omassa kuulemisessaan nähtäväkseen kyseisten konsultointien laskun erittelyn. Hän kertoi ministeriön hyväksyneen laskut ennen erittelyjen saamista. Häneltä kysyttiin, olisiko valtiovarainministeriö näillä tiedoilla hyväksynyt laskun maksettavaksi.
– Tämä olisi varmaan muuttanut meidän arviota, todennäköisesti emme olisi, Sund sanoi.
Hän totesi, että A-studion keskustelu ja Instagram-kohu eivät vaikuta olevan ministerin rooliin liittyviä tilanteita.
– Mennään enemmän puoluejohtajan tontille.