Annimari Korte oli liikuttunut, muttei pettynyt Tokion sadan metrin aitajuoksun alkuerien jälkeen, vaikka loppuaika 13,06 jatkoon riittänytkään. Kortteella on edessä leikkaus, kaikki muut keinot on kokeiltu.
Kortteen juoksuvauhdin on syönyt sitkeä vamma vasemmassa takareidessä, siinä jalassa, jolla hän lähtee aitaa ylittämään. Korte lensi maanantaina Sagan valmistautumisleiriltä Tokioon, lentomatkan jälkeen jalka ei palautunut.
– Käveleminen on tehnyt kipeää, sitä voi kaikki miettiä, että jos sattuu kävellä, miten sitten pääsee aitojen yli, Korte sanoi ja herkistyi.
– Tämä on puolittain ilon itkua siitä, että pystyin juoksemaan. Koko vuoden on ollut todella epävarmaa, että pystyykö tällä juoksemaan näin pitkälle. Koko vuosi on ollut taistelua, että pääsen tänne asti, niin olen todella onnellinen, että pystyin juoksemaan. Harmittaa, etten pystynyt juoksemaan täysillä eikä päässyt yrittämään parastaan ja näyttämään mihin pystyy, Korte kertasi.
LUE MYÖS: Kyyneleet vierivät pitkin Reetta Hurskeen kasvoja – ”Ei jäänyt paljon käteen”
Takareisi on nyt loppuun asti ajettu, jännevamma on aiheuttanut repeämiä lihakseen, kun Korte on jatkanut harjoittelua ja kisaamista. Kaikkea mahdollista on koitettu, nyt ainoa vaihtoehto on leikkaus.
– Neljä kortisonipistosta on kauden aikana laitettu, mutta siinä on riski, että koko jänne lähtee irti, koska vain kipu poistuu. Sitä ei olisi haluttu tehdä, mutta se on ollut ainoa keino. Kaikki hoidot mitä voi, on kokeiltu. Kokeiltiin huippukylmää, mutta se vain pahensi, kun on hermovamma. On käyty kaikki hieronnat, neulahoidot, sähköhoidot, vasikanveriuute. Kaikki mitä voi kokeilla, on kokeiltu, 33-vuotias juoksija listasi.
Takareisi on ollut riesana jo puolitoista vuotta. Kesällä 2019 Suomen ennätyksen 12,72 juossut Korte tykitti vielä viime kesänä jatkuvasti kovia aikoja, ennen reiden repeämää kisojen keskiarvoaika oli hänen mukaansa 12,80.
Jalka oli jo viime kaudella kipeä, mutta kun vamma ei ollut ehtinyt vaikuttaa niin kauaa, treenipohjat kantoivat huippuaikoihin juoksusta toiseen. Viime syksynä harjoittelu oli vähissä, Korte kertoi treenanneensa joulukuussa neljä kertaa.
– Viimeinen vuosi on ollut niin vaikea treenata, ettei ollut samoja pohjia kuin viime vuonna.
"Olen ehtinyt varautumaan"
Tokioon pääsy on ollut tiedossa jo kaksi vuotta, siitä ajasta puolet Korte on tiennyt, ettei pysty juoksemaan olympialaisissa parasta mahdollista vauhtia. Hän on ehtinyt valmistautua pettymykseen.
– Olen ehtinyt varautumaan, kun jalka on ollut puolitoista vuotta kipeä ja mennyt koko ajan huonommaksi. Totta kai olisin halunnut pystyä parhaimpaani ja juosta kovaa.
Korte lensi Sagaan business-luokassa, jotta sai pidettyä jalkansa suorassa. Sagan leirillä jalka saatiin jo parempaan kuntoon, mutta parin tunnin lento Tokioon meni Japanin koronarajoitusten takia turistiluokassa, ja jänne jäykistyi.
Ortopedit Lasse Lempiäinen ja Ilkka Räsänen ovat jo valmiita leikkaamaan jalan, mutta lopullinen ajankohta on vielä kysymysmerkki. Kortteen omien sanojen mukaan koko takareiden alue on hajalla.
– En ole ihan varma, kun olisin halunnut juosta Kalevan Kisoissa ja Ruotsi-ottelussa. En tiedä onko järkeä laittaa jalkaa kärsimään vielä muutaman viikon. Täytyy muutama päivä levätä ja katsoa sitten, Korte sanoi.
Korte myönsi, että jälkiviisaana leikkaus olisi ollut jo viime kauden päätteeksi oikea ratkaisu. Silloin ei kuitenkaan tiedetty, että hoitoyritykset eivät tuo kaivattua ratkaisua.
– Leikkauksesta on keskusteltu jo viime vuonna, mutta todettiin, että kokeillaan nyt kaikki muu ensin.
LUE MYÖS: Rohkeissa alastonkuvissa poseerannut Anna-Maria, 25, on nyt maailmanmestari ja olympiamitalisti: "Tätä fiilistä ei voi kuvailla"
Leikkausta seuraa parin kuukauden toipuminen, sitten alkaa valmistautuminen ensi kesään, joka on yleisurheilijoille iso: edessä ovat sekä MM- että EM-kisat.
– Jos pääsisin treenaamaan kuntoutuksen jälkeen täysillä, minulla on vahva usko, että ensi vuosi tulee olemaan tosi hyvä vuosi.
– Olen tosi innoissani siitä, että pystyisin ensi vuoden treenaamaan ilman kipua. Koko vuoden olen treenannut 90-prosenttisesti, niin eihän se kivaa ole.
Olympiajuoksuaan Korte kuvasi 95-prosenttiseksi. Verryttelyn jälkeisen puolen tunnin odotuksen aikana jalan jänne jähmettyy.
– Ei ihan täysillä pysty juoksemaan, se on varovaista.