Nuori mäyräkoiranpentu sai mystisiä oireita, jonka aiheuttajia ei osattu alkuun edes epäillä.
Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Annukka Söderblomin vastaanotolle Fiskarsin eläinlääkäriklinikalle saapui keväällä hyvin erikoinen tapaus.
Pienen 12-viikkoisen mäyräkoiranpennun omistaja soitti klinikalle ja kertoi Söderblomille, että koiranpentu oli ehtinyt olla hänellä muutaman viikon, kun se oli muuttunut olemukseltaan apaattiseksi.
– Häntä oli alkanut huolestuttaa, koska pennun emätin oli ensin turvonnut huomattavasti ja sitten siitä oli ruvennut tulemaan verta ja pentu tietysti kovasti nuoli sitä, Söderblom kertoo.
Söderblom pyysi omistajaa tuomaan vaisuksi muuttuneen koiranpennun vastaanotolle.
Klinikalla pentua tutkittiin. Söderblom mietti, olisiko pienokaisella voinut olla emätintulehdus tai virtsatientulehdus, mutta mikään ei kuitenkaan oikein selittänyt pennun emättimen valtavaa turpoamista.
– Muistan sanoneeni, että tämähän näyttää ihan juoksujen aikaiselta narttukoiralta, mutta sehän oli mahdotonta. Kyseessä oli vasta muutaman kuukauden ikäinen koiranpentu, Söderblom toteaa.
Normaalisti koirilla tulee ensimmäinen kiima-aika noin 8–12 kuukauden iässä.
– Pentu ei vielä ollut edes murrosiässä, mutta siltä se sen vulva näytti, Söderblom kertoo.
Alkuun kukaan ei osannut epäillä, mistä pennun oireet johtuivat.Fiskarsin Eläinlääkäri
Hän muistaa kysyneensä omistajalta, olisiko voinut olla mahdollista, että pentu olisi vahingossa napannut ihmisen ehkäisypillereitä tai muuta vastaavaa lääkettä. Omistaja kertoi, ettei sellaista ollut voinut tapahtua.
– Otimme lisäksi vielä verikokeita ja laitoimme pennun tiputukseen. Se oli jo kovin väsynyt. Otimme virtsakokeet ja tulehdusarvot, mutta mistään ei sinällään löytynyt mitään merkittävää selitystä, Söderblom kertoo.
Lopulta päätettiin, että omistaja lähtisi pennun kanssa kotiin seuraamaan pennun vointia.
Lue myös: Eläinklinikka varoittaa koirien suosituista leluista – hajosi ja tukki lemmikin suoliston: "Oireet olivat aika voimakkaita"
Hormonikorvaushoito
Pari päivää myöhemmin omistaja soitti klinikalle.
– Hänellä oli tullut mieleen, olisiko syynä voinut olla tällainen käsivarsiin levitettävä hormonisuihke, jota hän käyttää vaihdevuosien oireisiin. Sehän selitti pennun kaikki oireet ja yhtäkkiä osasimme oivaltaa syyn, Söderblom paljastaa.
Kyseessä oli estrogeeniä sisältävä hormonikorvaushoito, jota käytetään vaihdevuosioireisiin. Kun sitä sumutetaan iholle, lääke imeytyy ihon läpi verenkiertoon. Pieni koiranpentu oli viettänyt paljon aikaa omistajansa sylissä ja oli myös nuollut tämän käsivarsia.
– Se oli saanut sillä tavalla huimat määrät estrogeeniä. Emme olleet osanneet edes epäillä, että tällaisesta olisi voinut olla kyse, Söderblom kertoo.
Estrogeeni oli aiheuttanut koiranpennulle juoksuajan oireita ja sairastumisen.
Tämän jälkeen pennunomistaja oli ollut gynekologiinsa yhteydessä ja hänen lääkitystään tai lääkkeen annostuskohtaa vaihdettiin. Sen myötä myös pennun oireet lopulta katosivat kolmen viikon kuluessa.
– Näin kyseisen pennun uudelleen äskettäin, kun se tuli maitohampaiden poistoon. Se on nyt noin kahdeksan kuukauden ikäinen ja sillä oli sen ensimmäinen normaali juoksu alkanut. Eli onneksi sen oma hormonitoimintakaan ei sitten järkähtänyt tapauksesta, Söderblom kertoo.
Osaatko tunnistaa koiran nestehukan? Juttu jatkuu videon alla.
1:03Tällä yksinkertaisella kikalla voit tunnistaa koiran nestehukan.
Juttele oman lääkärin kanssa
Söderblom jakoi tapauksesta julkaisun Fiskarsin eläinlääkäriklinikan Facebook-sivuilla. Julkaisu on kerännyt runsaasti tykkäyksiä ja kommentteja.
– Tämä on sellainen erikoinen, mutta tärkeä tapaus. Tästä olisi hyvä puhua, kun vaihdevuosioireisiin monikin meistä naisista saa lääkitystä. Ei tuollaisen paikallisesti annettavan lääkeaineen kohdalla tule pohdittuakaan, että sitä voi ihokontaktissa tai nuolemalla erittyä vielä ja aikamoisissa määrissäkin, Söderblom kertoo.
Hän jutteli myös oman tutun gynekologin kanssa. Hormonikorvaushoitona annettavat sumutteet ja paikalliset geelit voivat vielä pitkäänkin erittää ainetta ihokontaktissa. Sen takia kannattaa aina mainita lemmikeistä, kun keskustelee oman lääkärin tai gynekologin kanssa eri vaihtoehdoista.
– Minulle tuli aika paljon yhteydenottoja, että tarkoittaako tämä nyt sitä, että vaihdevuosioireisiin ei saa käyttää hormonikorvaushoitoja, jos on lemmikkejä? En missään nimessä tarkoita sitä. On tärkeää olla tietoinen asiasta ja noudattaa varovaisuutta, Söderblom toteaa.
Söderblomin mielestä tärkeintä on, että lemmikinomistajat keskustelevat gynekologien kanssa siitä, että perheessä on lemmikki.
– Jos se vaikka nukkuu samassa sängyssä tai oleskelee paljon sylissä, niin lääkäri osaa sitten ottaa sen huomioon, kun lääkevalmistetta ja annostelua valitaan, hän muistuttaa.
Hänestä olisi hyvä, että jo lääkärin vastaanotolla otettaisiin lemmikin turvallisuus huomioon. Oman koiran käsittelyä ei pitäisi pelätä tai siitä pidättäytyä lääkityksen takia.
– Pienten koirien pitäisi saada olla omistajiensa sylissä. Fyysinen läheisyys on tärkeää niin koiralle kuin omistajalle, Söderblom muistuttaa.
Etenkin koiranpentuja pidetään paljon sylissä. Moni koira myös nukkuu sängyssä tai lepää sohvalla omistajan kainalossa. Koirat ovat laumaeläimiä ja läheisyys on niille tärkeää.
Lue myös: Näistä oireista tunnistat sinilevämyrkytyksen: "Voi viedä jopa shokkiin"
Ensimmäinen tapaus uralla
Fiskarsin eläinlääkärin Facebook-julkaisun kommenteissa oli monia, joilla oli ollut oman lemmikin kanssa vastaavanlaisia kokemuksia.
– Omalla urallani se oli ensimmäinen, Söderblom paljastaa.
Hän on jutellut aiheesta jälkikäteen kollegoidensa kanssa ja yksittäisiä vastaavanlaisia tapauksia on pulpahdellut esiin. Mistään yleisestä ongelmasta ei kuitenkaan ole kyse.
– Olen toiminut yli 20 vuotta eläinlääkärinä, enkä ollut aiemmin tähän törmännyt, Söderblom kertoo.
Söderblom muistuttaa, että koirille on tärkeää fyysinen läheisyys.Anukka Söderblom_ Fiskarsin Eläinlääkäri
Jos vaivaan ei olisi löytynyt ratkaisua, olisi se voinut olla koiranpennulle jopa vaarallinen. Vain parikiloinen pentu oli nuollut ihon kautta imeytyvää estrogeeninaishormonia, joka on aikuisen naisen kokoiselle annosteltua ja tarkoitettua.
– Onhan ne pitoisuudet niin huimia, että kyllä estrogeenilläkin on pitkäaikaisessa altistumisessa omat vaaransa koiranpennulle, Söderblom kertoo.
Jatkuva verenvuoto olisi voinut pitkittyessään aiheuttaa anemiaa, koiran karvat olisivat voineet lähteä ja sille olisi voinut jopa kehittyä nisäkasvaimia.
Lue myös: Poliisi sai koiranpennun pelastustehtävän – muistutus kaikille koiranomistajille: "Se on rikos"
Noudata aina tarkkuutta lääkkeiden kanssa
Söderblom muistuttaa, että kaikkien lääkkeiden kanssa on noudatettava aina erityistä varovaisuutta lemmikkitalouksissa.
– Kaikki lääkkeet pitäisi olla lemmikin ulottumattomissa. Moni koira on aika utelias, etenkin koiranpennut. Täytyy olla todella varovainen, sillä nehän ovat kuin pikkulapsia. Mitään ei saa jättää alalaatikoihin lojumaan, vaan lääkkeet pitää nostaa korkealle lääkekaappiin turvaan, Söderblom kertoo.
Hän muistuttaa, että moni koira on nopea liikkeissään, jos vaikka pilleri pääseekin putoamaan hyppysistä lattialle. Ne voivat nopeasti tulla hotkaistuksi parempiin suihin.
– Tällaisia soittoja kyllä tulee, että "koirani söi vahingossa sydänlääkkeeni". Monesti kyse on pienistä määristä, jolloin tilanne ei välttämättä ole hengenvaarallinen, Söderblom kertoo.
Hän kannustaakin lemmikinomistajia tarkkaavaisuuteen. Jos on syytä epäillä, että lemmikki on saattanut syödä jotain sille kuulumatonta ja sopimatonta, kannattaa aina olla yhteydessä eläinlääkäriin.
– On aika tavallista, että koira on mennyt penkomaan omistajan laukkua tai reppua ja löytänyt sieltä esimerkiksi särkylääkkeitä, Söderblom kuvailee.
Vahingossa syötyjen lääkkeiden lisäksi myös koiran hotkaisemat ksylitolipurkat, pastillit, nikotiinivalmisteet ja suklaa ovat yleisiä eläinlääkärin hoitoa vaativia tilanteita.
– Aina kannattaa ainakin soittaa ja tiedustella, että onko se syöty määrä sen kokoiselle lemmikille niin vaarallinen, että täytyy hakeutua hoitoon, Söderblom ohjeistaa.