Eläinklinikka varoittaa koirien suosituista leluista – hajosi ja tukki lemmikin suoliston: "Oireet olivat aika voimakkaita"

Paippisten eläinklinikalla yllätyttiin, kun koiran suolisto-ongelmien syyksi paljastui pala aktivointilelua. Artikkelin kuva voi järkyttää herkimpiä. 

Koiran aktivoimiseen tarkoitetut, ruoalla täytettävät kumilelut ovat tuttu näky monessa koiraperheessä. Paippisten eläinklinikalla aktivointileluun päästiin tutustumaan epäonnisissa merkeissä, kun nuoren kettuterrierin suolitukoksen aiheuttajaksi paljastui tuttu kumilelu.

– Leikkauksessa tukoskohdan avauksessa suolistosta pullahti esiin kuminen pala, jonka omistaja myöhemmin vahvisti koiran kong-lelun irti purruksi yläosaksi, Paippisten eläinklinikka kirjoitti Facebookissa.

Tällaisia oireita suolitukos aiheuttaa

Koiralla oli oireita noin puolentoista päivän ajan, muistelee eläinlääkäri Laura Laakso Paippisten eläinklinikalta.

– Oireet olivat aika voimakkaita. Koira meni syömättömäksi ja kipeän oloiseksi nopeasti, Laakso kuvaa.

Vatsaongelmien ja suolitukoksen oireet vaihtelevat sen mukaan, mihin kohtaan ruoansulatuselimistöä tukos ilmaantuu.

– Jos esine ärsyttää vatsalaukussa, voi olla oksentelua, kakomista, ruokahaluttomuutta, tai koira menee vaisun oloiseksi, sen on vaikea liikkua. Ihminen yleensä tuntee koiransa ja huomaa käytösmuutoksia. Osa saattaa olla hyvinkin lieväoireisia, osalla on rajuakin vatsakipua, Laakso listaa.

Oireet eivät välttämättä ala heti, ja siksi syyllisen selvittäminen voi olla haastavaa.

– Tämäkin kyseinen lelu oli edennyt suolessa todella pitkälle ennen kuin ongelmia oli aiheutunut. Niin omistajalle kuin eläinlääkärillekin diagnostiikka on välillä haasteellista, koska oireet eivät ole spesifejä.

Kettuterrieri selvisi leikkauksesta ja toipuikin tapauksesta täysin.

Näitä asioista suolesta yleensä löytyy – "Itselle yllätys oli, että tämä tukos oli koiran lelusta"

Jos epäilee lemmikin syöneen jotakin vatsaan kuulumatonta tai sillä on suolitukokseen viittaavia oireita, kannattaa lääkäriin lähteä mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

– Vatsalaukussa esine saattaa viettää hyvän tovin ennen kuin se aiheuttaa ärsytystä ja oireita. Joskus koiraa hoidetaan epäspesifin tulehduksen takia, sitten oireet pahenevat ja tajutaan, että siellä onkin tukos. Terävien esineiden kohdalla saattaa olla kyse siitä, että suolessa on reikä.

Koirille varta vasten valmistetut lelut eivät yleensä aiheuta ongelmia. Siksi tilanne pääsi yllättämään.

– Itselle yllätys oli, että tämä tukos oli koiran lelusta. Kaikenlaista suolistosta on tullut ongittua: erilaista sukkaa, pikkuhousua, kalojen vieheitä, joissa on koukkuakin mukana, kananluita. Vaatteita menee alas aika paljon, Laakso listaa.

– Grillikaudella yleisiä ovat maissintähkät ja muut kovat kasvinosat, joissa on jonkinlaista makua. Lasten lelut, pehmolelut, joita ei ole tarkoitettu koirien käsittelyyn. Sekä tennispallot, jotka on tarkoitettu ihan muuhun käyttöön kuin koiran hampaille.

Kissoja kiinnostavat usein erilaiset narut, kuten villalangat ja kengännauhat, jotka suolistoon päätyessään voivat aiheuttaa pahojakin ongelmia.

Katso myös: Voiko koirankakan ulkonäöstä päätellä jotakin koirasta? Juttu jatkuu videon alla.

Mitä koirankakan ulkonäöstä voi päätellä? 1:10
Eläinlääkäri Paavo Karihaara kertoo, mitä koirankakka voi kertoa koiran ruokavaliosta.

"Koirallakin lelujen valvottu käyttö olisi suotavaa"

Laakso päätti googlata, onko muilla ollut vastaavia ongelmia kyseisen lelutyypin kanssa.

– Kyllä tapauksia löytyi muilta eläinlääkäriasemilta maailmalta. Ei mitenkään systemaattisen tieteellisesti, vaan Facebook-päivityksinä. Kun julkaisin tämän tapauksen meidän sivuillamme, sielläkin joku kertoi, että heille on käynyt samalla tavalla, Laakso kuvaa.

Kettuterrierin suolistoon päätynyt lelu oli viettänyt aikaa ulkona. Se oli siis altistunut auringolle ja uv-säteilylle, mikä mahdollisesti vaikutti sen kestävyyteen.

– Muovi tai liimahan voi muutenkin haurastua ajan myötä. Koirallakin lelujen valvottu käyttö olisi suotavaa. Jos on 50-kiloinen saksanpaimenkoira, jäätävä puruvoima leuoissa ja nuoren koiran tuoreet hampaat, se saattaa käsitellä leluja hyvin rajusti, Laakso kuvaa.

Koiran tulisi peuhata lelujensa kanssa vain omistajan läsnä ollessa. Rikkinäiset lelut otetaan lemmikiltä pois ja vaihdetaan uusiin.

– Omistajien on hyvä tietää, että suolistoon voi upota tällaistakin tavaraa maissintähkien ja muiden vastaavien lisäksi. Ei se mitenkään tyypillistä ole, mutta jos lelu alkaa hapertua, kannattaa ottaa se pois.

Katso myös: Arka koira voisi saada apua mielialalääkkeistä, mutta milloin lääkkeitä harkitaan?

Lue myös:

    Uusimmat