MTV Uutisiin otti yhteyttä lukija, joka haluaa varoittaa liikkeellä olevasta tarttuvasta vatsataudista, joka "jyllää" koirien keskuudessa. Eläinlääkäri vahvistaa, että oksentelevia koiria on tullut vastaanotolle tavallista enemmän.
Isokokoinen koira putosi jäihin viime kuussa Pohjois-Pohjanmaalla – pelastusoperaatio tallentui videolle:
0:42
Lukijan Ale-koira oli yllättäen alkanut voimaan pahoin tiistai-iltana.
– Ale alkoi oksentaa, eikä mikään pysynyt sisällä – edes namit eivät kelvanneet. Nirsohan se on ollut aina, mutta namit kelpaavat aina, eivätkä nekään silloin kelvanneet, lukija parahtaa.
Pahoinvointi ja oksentelu jatkuivat myös seuraavana aamuna. Kun koira nautti hieman vettä heikkoon oloonsa, se tuli lähes välittömästi suurella paineella ulos.
– Se oli sellaista limaista oksennusta. Soitin eläinlääkärille, joka sanoi, että kannattaa tulla näyttämään, jos koira noinkin nopeasti oksentaa kaiken ulos.
Meno jatkui eläinlääkärillä
Eläinlääkäriasemalla sama meno jatkui: koira oksensi myös vastaanotolla. Lukijan huonovointinen koira ei ollut ainut laatuaan, vaan tapauksia oli ilmennyt viime viikkoina useampia.
– Lääkäri sanoi, että tämä on koirien puklutauti, joka on jo pidempään jyllännyt. Hän sanoi, että kannattaa pyrkiä välttämään turhia koirakontakteja ja välttää koirapuistoja.
Lue myös: Lemmikkiä vaanivat joulukodissa monet vaarat – pakkausnaru ja suklaakin kohtalokkaita: "Nyrkkisääntö on, että jos 10-kiloinen koira syö kokonaisen maitosuklaalevyn..."
"Ei vaikuta sattumalta"
Soitto lääkärille vahvistaa asian. Eläinlääkäri Eeva Teräväinen kertoo, että viime viikkojen aikana heidän vastaanotollaan on vieraillut selkeästi tavallista enemmän oksentelevia koiria. Teräväinen työskentelee Kauniaisissa sijaitsevalla Tassuasemalla.
– Koirien oksentelulle ei ole välttämättä löytynyt spesifiä syytä, kuten vieras esine tai haimatulehdus. Diagnoosi on jäänyt vähän auki, ja tästä on jäänyt ajatus siitä, onko jokin pöpö liikkeellä. Viime viikkoina melkein joka päivä on ainakin yksi tai kaksi koiraa tullut samankaltaisilla oireilla, Teräväinen kertoo.
Eläinlääkärin mukaan kannattaa pitää silmällä, missä koiran kuono käy esimerkiksi kävelylenkin aikana, ja ettei lemmikki pääse syömään mitään erikoista.
– Ei tämä ihan sattumalta vaikuta, koska mekin olemme kiinnittäneet asiaan huomiota.
Miniateroita pitkin päivää
Jos koira alkaa oksennella, mutta eläin ei ole vaisu, väsynyt tai kuumeinen, sen tilannetta voi Teräväisen mukaan seurata kotona 12–24 tuntia.
– Jos oksentelu on rajua ja taukoamatonta, niin on lähdettävä lääkäriin – viimeistään jos koiran juomavesi ei pysy sisällä, Teräväinen neuvoo.
Eläinlääkärin mukaan koiraa ei pitäisi syöttää ja juottaa väkisin, kun lemmikin maha on sekaisin.
– Ei ihminenkään halua oksennustaudissa joka väliin syödä. Koiralle tavallaan sama rauha vatsalle, mutta loputtomiinkaan ei tietenkään voi olla ruokkimatta. Antaisin normaalin kahden ruokintakerran sijasta viidestä kuuteen miniateriaa pitkin päivää, muutaman tunnin välein.
Puklailevalle koiralle tulisi antaa ravinnoksi jotain sulavaa. Kaupallisia vaihtoehtoja on, mutta kotikonsteinkin voi keittää kaurapuuroa tai riisiä ja sekoittaa mukaan proteiinia. Oleellista ovat Teräväisen mukaan pienet kerta-annokset.
Tilannetta voi seurata mahdollisesti pidempään, jos oksentelu on satunnaista. Teräväinen muistuttaa silti, että asiassa voi olla eroja pentujen sekä eri kokoisten koirien välillä.
Lue myös: Vaikka paperit olisivat kunnossa, rescuekoira saattaa kantaa rabiesta – tappava tauti voisi tarttua ihmiseen Suomessakin: "Käytännössä se on ajan kysymys"
Koira sai helpotuksen
Lukijan koira sai välitöntä apua ikävään ja voimia vievään vaivaansa: eläinlääkäri antoi koiran niskaan lääkepiikin, jonka tarkoituksena on estää koiran oksentamisen vuorokauden ajaksi.
– Sitten me saimme suolistoantibioottitabletteja mukaan ja niitä syödään seuraavat neljä päivää. Lisäksi meille myytiin helposti sulavaa ja hyvin pehmeää ruokaa, jota on koiran helppo syödä, lukija kiittelee koiransa saamaa huolenpitoa.
Lukijan mukaan tauti on helposti tarttuvaa sorttia, joten koiran tulevia edesottamuksia on syytä pitää silmällä.
– Meidän koira on leikkaamaton uros ja sitä kiinnostaa tietenkin nartut. Siellä, missä nartut ovat kulkeneet, koiramme kulkee perässä kuono maassa ja kieli pitkällä. Näin ollen pitää tarkemmin katsoa, missä koiran kieli käy, lukija sanoo.