Tamperelaisen Lauran koira nuuhkaisi metsässä väärää paikkaa ja sai ikävän tartunnan: "En olisi osannut kuvitellakaan"

Kun Lara-koira alkoi kutista kovasti, sillä epäiltiin allergista reaktiota. Oikeasti Lara oli saanut kapitartunnan.

Tytär huomasi ensimmäisenä, että jokin on pielessä. Laura Vesan tytär oli silitellyt perheen Lara-koiraa ja huomannut, että kuusivuotiaan koiran turkkia irtoaa.

– Hän tuli sanomaan: "äiti, Laralta on lähtenyt karvaa". Aloin tutkia Laran turkkia. Kun koiraa vähänkin koski, se alkoi heti vääntelehtiä ja kääntelehtiä. Selvästi näki, että sitä kutittaa, Laura kuvailee puhelimessa.

Kutina ei mennyt ohi, karvaa irtosi

Laura soitti välittömästi eläinlääkäriin. Ohjeeksi annettiin kokeilla suihkussa kutinaa hillitsevää sampoota mahdolliseen allergiseen kohtaukseen.

– Silloin ei vielä osattu epäillä muuta. Kutina ei mennyt ohi, vaan karvaa lähti läntteinä ja iho oli tulipunainen, Laura kuvailee.

Lara vietiin eläinlääkäriin. Siellä tutkimuksen tulos oli totaalinen yllätys.

– Eläinlääkäri tutki ja sanoi, että kyllähän tämä kapia on.

"Ei käynyt ollenkaan mielessäkään, että se voisi olla kapi"

Kapi on ulkoloissairaus. Sen aiheuttaa pieni punkki, joka elää nahan pintakerroksessa. Mikroskooppisen pieniä punkkeja voi olla tuhansittain yhtä neliösenttimetriä kohti.

– Asumme Tampereella enkä olisi osannut kuvitellakaan, että täällä olisi kapisia eläimiä. Ei käynyt ollenkaan mielessäkään, että se voisi olla kapi, Laura myöntää.

Kapi leviää kosketuksessa, ja sitä esiintyy esimerkiksi ketuissa, supikoirissa, naaleissa ja susissa. Laura käy Laran kanssa metsälenkeillä, mistä ikävä seuralainen todennäköisesti on tarttunut mukaan.

– Lääkäri sanoi, että voi hyvin olla, että kapinen kettu tai muu eläin on maannut metsässä ja Lara on haistellut sitä paikkaa, Laura kuvaa.

Suomessa koirilla tavataan usein juuri kettukapia. Punkit voivat varista turkista makuupaikkaan, missä ne voivat oikeissa olosuhteissa säilyä hengissä odottamassa uutta isäntää.

"Lenkillä vastaantulijoille huutelin, että älkää tulko lähemmäs"

Lara-paran onneksi kapiin on yksinkertainen hoito: lääkeliuosta tiputetaan pipetillä koiran niskan iholle. Vointi onkin jo kohentunut, eikä Lara ei kutise enää.

– Lara alkaa olla jo paremmassa kunnossa, ei rapsuttele itseään koko aikaa. Muuttamassa päivässä lääkkeen laiton jälkeen kutina alkoi helpottaa, Laura sanoo.

Myös Laran karvat ovat alkaneet kasvaa takaisin. Se saa vielä tehosteannoksen lääkettä. Koirakavereista on kuitenkin lenkeillä täytynyt pysyä kaukana. Laura ilmoitti varmuuden vuoksi myös Facebookin paikallisryhmässä Laran tilanteesta.

– Lenkillä vastaantulijoille huutelin, että älkää tulko lähemmäs, meillä on kapitartunta. Minulle on ihan itsestään selvää, että muita pitää varoittaa, hän sanoo.

Tartunta aiheutti myös suursiivouksen

Muutakin ylimääräistä härdelliä mikroskooppisen pieni punkki aiheutti, sillä villieläimen kapi voi tarttua lyhytaikaisesti myös ihmiseen.

– Kävin vuokraamassa pesurin ja saunotin kaikki matot, muksujen lelut, pesin Laran petipaikan. Operaatio on samanlainen kuin jos lapsilla olisi esimerkiksi kihomatoja. Pesin kaiken, missä Lara oli ollut, Laura sanoo.

Jos kapipunkki tarttuisikin ihmiseen, hoitoa tarvitaan harvoin. Punkin mahdollisesti aiheuttama kutina yleensä loppuu itsekseen.

"Jos iholle alkaa tulla länttejä, joissa ei ole karvoja ollenkaan..."

Villieläimelle kapi aiheuttaa aluksi ihon hilseilyä ja näppylöitä. Myöhemmin nahka paksuuntuu, siihen kertyy karstaa ja karvat voivat irrota. Eläin saattaa kuihtua, mennä hyvin huonoon kuntoon ja lopulta kuolla.

Esimerkiksi ketun kapitartunta näkyy erityisesti kyljissä, takapäässä, hännässä ja raajoissa. Laura olisikin varuillaan, mikäli lenkillä vastaan tulee huonokuntoisen näköinen eläin.

– Kannattaa myös tarkkailla koiran oloa. Jos iholle alkaa tulla länttejä, joissa ei ole karvoja ollenkaan, ja koira tuskaisesti kutiaa, suosittelen viemään sen nopeasti eläinlääkäriin. Larallahan koivet ja maha olivat aivan punaiset, kun ne vain kutisivat.

Tiesitkö? Ihmiselläkin on oma kapikanta. Sen nimi on syyhypunkki.

Sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä tulee auttaa. Kapisesta eläimestä voi ilmoittaa esimerkiksi valvovalle eläinlääkärille. SEY Suomen eläinsuojelu kerää yhteen luonnoneläimiä auttavien tahojen yhteystietoja.

Katso myös: Varo vaaraa! Näin luot kodistasi turvallisen myös lemmikille:

Varo vaaraa! Näin luot kodistasi turvallisen myös lemmikille 1:59

Katso myös: Kadonnut koira tuli kotiin – ilmoitti saapumisestaan huikealla tavalla!

Osittainen lähde: Ruokavirasto

Lue myös:

    Uusimmat