Antti, 39, työskenteli johtotehtävissä – nyt hän on "hikky", jota ahdistaa jopa postin hakeminen

39-vuotias Antti viettää suurimman osan arjestaan omassa kodissaan neljän seinän sisällä.

Antti oli menestyvä, it-alalla johtotehtävissä vuosia toiminut ja pidetty työntekijä. Useat burnoutit ja masennus saivat kuitenkin elämän sekaisin ja Antti vetäytyi kotiinsa. 

Nyt jopa pienet arkiset asiat, kuten postin hakeminen, vaativat tarkkaa suunnittelua, jotta Antti välttäisi turhat ihmiskontaktit. 

Tyypillisenä päivänä hän joko uppoutuu pelimaailmaan tai makaa sängyssä lukien tieteellisiä artikkeleita. 

Asian ytimessä.doc -sarjan Komeroituneet-dokumentissa Antti kertoo elämästään neljän seinän sisällä. Hän esiintyy dokumentissa etunimellään aiheen arkaluonteisuuden vuoksi. 

Komeroituneet-dokumentti nähtävissä nyt MTV 

Katsomossa ja Huomenta Suomessa sunnuntaina 29. syyskuuta klo 10.18.

Tampere Setlementin hankekoordinaattori Ville Manninen pyrkii auttamaan Antin kaltaisia, sosiaalisesti vetäytyneitä ihmisiä. 

Manninen kertoo dokumentissa kokemuksistaan ja uskoo, että perinteinen miesrooli, jossa apua on vaikea pyytää, voi olla syrjäytymisen taustalla.

– Ja sitten on tämä yksin pärjäämisen ja individualismin ajatus, että kaikki on sinusta itsestäsi kiinni. Se on aika myrkyllinen ajatus ja ruokkii sitä, että ei koe olevansa riittävän hyvä, Manninen toteaa.

Sosiaalisesti vetäytyneille on japanin kielessä oma terminsä hikikomori, joka viittaa sosiaalisesta elämästä täysin vetäytyviin henkilöihin, yleensä miehiin. Heitä on arvioitu olevan Japanissa vähintään satojatuhansia, ja koko ilmiö on maassa tunnistettu pidempään.

Suomalaisten verkkokeskustelujen sisäisessä slangissa sana on vääntynyt muotoon hikikomero, tai lyhyemmin hikky

Yksinäisyys murentaa terveyttä

Huomenta Suomen vieraana yksinäisyyden vähentämiseen pyrkivän verkoston perustaja Emil Salovuori maanantaina 7. lokakuuta klo 8.15.

Lue myös: Analyysi: Yhteiskunnassamme on synkkä ongelma, joka on pakko ratkaista – muuten hintalappua ei uskalla edes ajatella

Lue myös:

    Uusimmat