Tänään tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinnon miehitetty Apollo 8 -avaruuslento lähti matkaan.
Vuosi 1968 tuli tunnetuksi maailmassa "hulluna vuotena": muun muassa Vietnamin sota, Martin Luther King Jr.:n murha, Ranskan toukokuun mellakat ja Tšekkoslovakian tulenarka kriisi olivat asioita, jotka koettelivat maailman rauhaa toden teolla.
Hullu vuosi sai kuitenkin kaipaamansa toivon pilkahduksen joulukuussa, kun Apollo 8 -avaruuslento saatiin onnistuneesti matkaan.
Kyseessä oli Yhdysvaltain historian toinen miehitetty avaruuslento. Apollo 8 kiersi lennon aikana kuun ympäri ja ikuisti ensimmäisen kuvan maapallosta kokonaisena.
Yksi merkittävimmistä avaruuslennoista
Helsingin yliopiston apulaisprofessori Emilia Kilpua kertoo, että kyseessä on helposti yksi historian merkittävimmistä avaruuslennoista, jonka varsinainen tehtävä muuttui viime hetkillä.
– Apollo 8 oli ensimmäinen lento joka lähti niin sanotun matalan maan kiertoradan ulkopuolelle kiertämään taivaankappaletta. Alunperin tarkoitus oli testata kuumoduulia maata kiertävällä radalla mutta se ei kerennyt valmistua ajoissa. Niinpä lento tehtiin kiertämään kuuta, Kilpua kertoo.
50 vuotta sitten riskit olivat isot ja Nasa sai osakseen kovaakin painetta kilpailijoiltaan.
– Erikoista miettiä, miten nopeasti kuuohjelma potkaistiin käyntiin ja minkälaisia riskejä silloin otettiin. Nasa pelkäsi Neuvostoliiton tekevän mission ensin, paineet olivat kovat.
Koko maailman seuraama TV-spektaakkeli
Lopputuloksena Apollo 8 oli kuitenkin erittäin onnistunut. Matkalta saatiin otettua uskomatonta kuvamateriaalia ja kirsikkana kakun päälle tapahtumaa pääsi seuraamaan television äärellä.
Kysymys kuuluukin, että mitä näämme avaruusmatkailussa seuraavan 50 vuoden kuluttua? Kilpua on luottavainen, että jotain suurta tulee tapahtumaan.
– Silloin varmaan ajateltiin, että ollaan seuraavan sadan vuoden päästä tehty avaruusmatkailussa vaikka ja mitä. Uskon, että seuraavan 50 vuoden aikana ihminen käy kuun lisäksi myös Marsissa. Aktiivisia suunnitelmiahan sen suhteen on jo kehitteillä.