Teknologiajätti Apple on hävinnyt oikeusjutun, jossa kiisteltiin siitä, kuuluuko yhtiön maksaa työntekijöilleen laukuntarkastusten ajalta.
Kalifornian korkeimman oikeuden päätös merkitsee sitä, että Apple joutuu maksamaan myymälöidensä yli 12 000 työntekijälle miljoonia dollareita enemmän.
Tapaus kumpusi Applen linjauksesta, jonka mukaan myymälöiden työntekijöiden laukut ja elektroniset laitteet käydään läpi, kun he lähtevät töistä. Ennen tarkastusta työntekijöiden täytyy leimata itsensä ulos töistä kellokortilla, joten tarkastukseen kuluva aika on palkatonta.
Tarkastukseen kuluu aika normaalisti 5–20 minuuttia, mutta ruuhkaisina aikoina prosessi on saattanut työntekijöiden mukaan niellä jopa 45 minuuttia. Tarkastuksesta kieltäytyviä on rankaistu kurinpitotoimilla, jopa työnsuhteiden katkaisulla.
Alempi tuomioistuin oli asettunut Applen puolelle ja todennut, ettei työntekijöiden odotusaikaa voida lukea työajaksi Kalifornian lain mukaan.
Osavaltion korkein oikeus kuitenkin torppasi Applen argumentin, jonka mukaan työntekijät voisivat helposti välttää tarkastukseen joutumisen, jos he eivät toisi laukkua tai puhelinta työpaikalle.
Oikeus siteerasi päätöksessään Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätöstä vuodelta 2014 ja totesi, että matkapuhelimet "ovat nyt niin kokonaisvaltainen ja jatkuva osa jokapäiväistä elämää, että jopa Marsista tullut vierailija voisi ajatella niiden olevan tärkeä osa ihmisen anatomiaa."
Oikeus piti Applen argumenttia ironisena ja epäjohdonmukaisena.
– Se kuvailee iPhonea tarpeettomaksi omille työntekijöilleen, mikä on ristiriidassa sen kanssa, että se kuvailee iPhonea oleelliseksi osaksi kaikkien muiden elämää, oikeus huomautti.