Apple on julkistanut iOS 11:n, syksyllä päivityksenä tarjolle tulevan seuraavan version iPhonen, iPadin ja iPod touchin käyttöjärjestelmästä.
Uudistuksia iOS 11 tuo hengästyttävän määrän. Myös käyttöliittymä uudistuu monin paikoin, sillä muun muassa ohjauskeskus ja App Store menevät täysin uusiksi. iOS 11 tuo myös tärkeitä uusia teknologioita, kuten koneoppimisen ja lisätyn todellisuuden, sovelluskehittäjien hyödynnettäväksi.
Kehittäjäbeetatestiversio iOS 11:stä tulee saataville tänään ja julkinen beeta tämän kuun lopulla. Tavallisena päivityksenä iOS 11 tulee ladattavaksi syksyllä, todennäköisesti tavanomaiseen tapaan uusien iPhonen myyntiintulon alla.
Tässä esiteltynä iOS 11:n muutoksia:
Uudistunut ohjauskeskus
Näytön alareunasta pyyhkäisemällä esiin tuleva ohjauskeskus uudistuu jälleen täysin – ja palaa iPhonessa yksisivuiseksi.
Yhdistetty lukitusnäkymä ja ilmoituskeskus
Apple uudistaa ilmoituskeskusta ja käytännössä yhdistää sen lukitusnäkymän kanssa niin, että jatkossa ilmoituskeskuksessa näkyvät samat ilmoitukset kuin lukitusnäkymässä ja selaamalla ylöspäin pääsee vanhempiin ilmoituksiin.
Erityisesti iPadille huikeasti uutta
iOS 11 tuo erityisesti iPadille vielä erikseen huomattavasti lisää uutta myös iPhonelle tulevien uudistusten lisäksi.
Moniajo uudistuu iPadissa: jatkossa alareunan Dockiin voi lisätä huomattavasti enemmän sovelluksia ja siihen pääsee käsiksi näytön alareunasta suoraan eri sovelluksista ja sovelluksia avata helposti kaksi rinnakkain. Jatkossa moniajonäkymässä näkyvät tiloina sovellusten yhdistelmät.
Toinen merkittävä myös moniajoa uudistava lisäys on ”raahaa ja pudota” -toiminnolle. Esimerkiksi verkko-osoitteen voi raahata suoraan Safarista kirjoitettavaan sähköpostiin.
Erityisesti iPadeissa merkittävä on myös uusi Tiedostot-sovellus, joka yhdistää yhteen paikkaan kaikki eri tiedostot. Applen oman iCloudin lisäksi se tukee myös Dropboxia ja Microsoftin OneDrivea sekä lukuisia muita pilvitallennuspalveluita.
Siri: enemmän näytöllä puheen lisäksi – ja käännökset
Siri kehittyy puhevastausten rinnalla kertomaan enemmän myös suoraan näytöllä. Sirin yhteistyö useampien asennettavien sovellusten kanssa kehittyy myös suuresti – kuten myös iCloudin kautta eri laitteiden välillä. Lisäksi Siri siirtyy yhä enemmän puheavustajasta laajemmaksi älykkyydeksi läpi koko Applen käyttöjärjestelmän.
Apple kehittää myös Sirin ääntä luonnollisemmaksi uusien koneoppimistekniikoiden avustuksella.
Merkittävänä uudistuksena Siri saa myös tuen kielten käännöksille. Suomi ei kuitenkaan kuulu ensimmäisten käännettävien kielten joukkoon.
Uudistunut App Store
App Store uudistuu rajusti iOS 11:ssä. Käyttöliittymä ja eri sivut menevät kauttaaltaan ilmeeltään uusiksi. Etusivuna App Storessa on jatkossa Tänään-näkymä, jossa on suurikokoisia kortteja.
Merkittävä uudistus on myös sovellusten ja pelien erottaminen kahdelle omalle välilehdelleen, jolloin ne saavat myös omat TOP-listansa.
Apple tuo myös sovellusten sisäiset lisäostot saataville suoraan sovellusten sivuille.
Uusia teknologioita: koneoppimista ja ARKit
Tärkeimpiä, mutta epäsuorasti käyttäjälle näkyviä uudistuksia iOS 11:ssä tapahtuu pinnan alla. Keinoälyn – ja erityisesti koneoppimisen – rooli kasvaa edelleen. Apple avaa nyt koneoppimisen sovelluskehittäjien saataville, joten asennettavien sovelluksen pitäisi muuttua jatkossa fiksummiksi esimerkiksi kuvantunnistuksen ja tekstin ymmärtämisen osalta.
Täysin uusi lisäys on ARKit, joka avaa kehittäjille mahdollisuuden erilaisiin lisätyn todellisuuden, kehittyneisiin toimintoihin. Se yhdistää tietoja kamerasta sekä antureista edistyneeseen laskentaan. Käyttäjälle ARKitin pitäisi näkyä parempina lisätyn todellisuuden sovelluksina: esimerkiksi IKEA tuo kodin sisutuksen suunnitteluun sovelluksen ja myös Pokémon GOn pitäisi muuntua huomattavasti kehittyneemmäksi.
Lukuisia uudistuksia kameraan ja kuviin – parempaa kuvanlaatua
Apple parantaa iOS 11:ssä kameroidensa kuvanlaatua, hämäräkuvausta, optista kuvanvakautusta, salaman toimintaa sekä HDR:n toimintaa. Uusien pakkaustapojen myötä sama kuvanlaatu saavutetaan myös aiempaa pienemmällä tiedostokoolla.
Kehittäjille tarjolle tulee uusi Depth API -rajapinta, joka mahdollistaa kameran syvyysdatan hyödyntämisen sovelluksissa.
Liikkuvaa kuvaa ennen ja jälkeen varsinaisen valokuvan jälkeen sisältävissä live-kuvissa voi jatkossa valita pääkuvan kuvan ottamisen jälkeen.
Kuvat-sovellus tunnistaa ja osaa ryhmitellä muistoiksi aiempaa enemmän erilaisia tapahtumia.
Älä häiritse tila ajokäyttöön ja parannuksia karttoihin
Ajokäyttöön Apple tuo uuden automaattisen älä häiritse -tilan, joka kytkeytyy päälle estäen ajaessa puhelut ja ilmoitukset.
Karttoihin Apple tuo tietoja nopeusrajoituksista ja kaistaopastukset. Lisäksi mukaan tuodaan valituilta lentokentiltä ja vielä harvemmista kaupungeista ostoskeskuksista sisätilanavigointi.
HomeKit saa tuen usean huoneen kaiutinjärjestelmille
Applen kotilaitteiden hallintaan tarkoitettu HomeKit-alusta ja Koti-sovellus saavat tuen kaiuttimille. iOS 11:n AirPlay 2 mahdollistaa tuettujen monen eri huoneen kaiutinten hallinnan. Näin suoraan iOS:stä voi säätää eri huoneiden, kuten keittiön tai olohuoneen, äänentoistoa yksilöllisesti.
Applen ratkaisulle tuen ovat tuomassa tulevaisuudessa muun muassa Bang & Olufsen, Devialet, Libratone, Bluesound ja Bowers & Wilkins.
Kaiutinohjaus toimii myös Apple TV:n kautta.
Apple Musiikki: lisää sosiaalisuutta
Applen Musiikki -tilauspalvelu uudistuu tuomalla mukaan sosiaalisuutta: jatkossa sen kautta voi nähdä mitä kaverit kuuntelevat ja erityisesti bilekäyttöä varten käyttöön tulee Up Next -lista.
Viestit: iMessage pilveen ja Apple Pay -maksut kavereille
Apple uudistaa iOS 11:ssä iMessage-sovellusten käyttönäkymän. Merkittävä uudistus viesteissä on iMessage-viestien siirtyminen iCloudiin, mikä vapauttaa tallennustilaa itse laitteissa ja nopeuttaa varmuuskopioita.
Apple Pay toimii jatkossa maksutapana myös ystävien ja läheisten kanssa. Tähän asti Apple Pay on ollut maksutapa lähimaksukortin tavoin sekä lisäksi sovelluksissa ja verkossa. iOS 11:ssä Apple Paylla voi maksaa iMessage-viestien kautta kaverille. Apple Pay ei ole kuitenkaan toistaiseksi vielä tarjolla Suomessa.