TomTomin uusi sporttikello houkuttelee hurjastelemaan laskettelurinteessä

Julkaistu 07.02.2017 17:08
Toimittajan kuva

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@teknavi.fi

@digipauli

"Tavallisten" juoksu- ja sporttikellojen markkinoilla TomTomin uutuus on piristävä vaihtoehto. Adventureriksi (suom. seikkailija) ristitty kellomalli tuo käyttäjälle mielenkiintoisen, monesta sporttikellosta puuttuvan ominaisuuden, nimittäin vauhdin mittaamisen.

Adventurer on kehitetty ennen muuta aktiivisen ulkoilijan kelloksi. tämä näkyy harjoittelumoodeissa, joihin lukeutuvat laskettelun lisäksi vaellus, polkujuoksu, pyöräily ja lumilautailu. Toki tarjolla on myös perinteisemmän sporttikellon tapaan juoksu ja saliharjoittelu. Kello on vesitiivis 40 metriin joten sitä voi käyttää myös uintimatkan mittaamiseen.

Rinteessä Adventurer on parhaimmillaan. Kello tunnistaa automaattisesti, kun käyttäjä istuu hiihtohissiin. Laskun jälkeen se kertoo maksimituntinopeuden, keskinopeuden, korkeuseron, rinteen maksimijyrkkyyden ja ajan, joka laskuun kului.

Kokeilimme kellon ominaisuuksia Ukkohallan laskettelukeskuksessa Kainuussa. Kohtuullisen loivissa rinteissä saimme mutkamäkityylillä maksimituntinopeudeksi 60 kilometriä tunnissa.

Tykkäsimme

  • Edullinen hinta
  • Ominaisuudet laskettelijalle ja lumilautailijalle
  • Helppo käytettävyys

Emme tykänneet

  • Ajoittainen käyttöliittymän hidastelu

TomTom Adventurerissa piilee vaara, sillä se houkuttelee käyttäjää lasku laskun jälkeen kokeilemaan rajojaan ja kellottamaan suuremman huippunopeuden. Laskettelijan on kuitenkin hyvä pitää terve maalaisjärki mukana ja muistaa, että rinteissä syöksylaskeminen on kielletty.

Adventurerista on hyötyä etenkin niille, jotka harjoittelevat laskemista tosissaan ja ovat kiinnostuneita keskinopeutensa kehittymisestä. Kello antaa mahdollisuuden seurata esimerkiksi sitä, miten laskutekniikan muutokset näkyvät keskinopeudessa. Samalla käyttäjä voi tarkkailla omaa keskisykettään, jonka Adventurer mittaa suoraan ranteesta optisesti.

Kellon käyttölogiikka on tuttua kaikille valmistajan aikaisempia sporttikelloja käyttäneille. Näytön alapuolella on nelisuuntainen ohjauspainike, josta kaikkiin kellon toimintoihin pääsee helposti käsiksi, mielestämme asteen helpommin kuin esimerkiksi Suunnon ja Polarin kellomalleissa. Paikoitellen Adventurerin käytössä häiritsee myös viive ohjainpainikkeen painalluksen ja toiminnon käynnistymisen välillä.

Adventurerin hienous on TomTom Sparkin tavoin se, että laitteen 4 gigatavun sisäiseen muistiin voi tallentaa mielimusiikkiaan, jota voi kuunnella bluetooth-kuulokkeilla.

Kiitettävä akkukesto

Latasimme kellon akun täyteen torstaina. Perjantaina kello oli käytössä 14 kilometrin hiihtolenkin ajan jatkuvalla gps-paikannuksella. Sunnuntaina siirryimme laskettelurinteeseen 2,5 tunniksi. Vielä alkuviikollakaan kelloa ei tarvinnut laittaa laturiin. Suoritus on hyvä. Akunkestoa on saatu pidennettyä siten, että kello paikantaa käyttäjän 2-4 sekunnin välein harjoitustilan mukaan.

Harjoituksen jälkeen esimerkiksi laskusession tietoja voi tarkastella havainnollisesti TomTom MySports -sovelluksella.

Pähkinänkuoressa

TomTom Adventurer on oiva valinta ulkoliikkujalle. Kiinnostavan siitä tekee ominaisuusluettelon ohella hinta (noin 300 euroa), joka on selvästi edullisempi verrattuna esimerkiksi Suunnon ja Garminin kelloihin. Toisaalta Garminin kello tarjoaa paljon hienompia ominaisuuksia, mutta harva tarvitsee niitä kaikkia. TomTom onnistuu tarjoamaan houkuttelevan ja riittävän monipuolisen sporttikellon aktiiviselle, jopa kilpailuhenkiselle kuntoilijalle.

Tuoreimmat aiheesta

Digi