Tuore selvitys esittää lääkkeiden hintakilpailun ja lääkkeiden käyttäjää hyödyttävien lääkealennusten sallimisista.
Video: Liisa Hyssälä uskoo, että itsehoitolääkkeiden tuonti kauppoihin toisi yhteiskunnalle säästöjä
Apteekkisääntelyn ympärillä käytävässä nokkapokassa keskeinen ja näkyvä asia on ollut apteekkien määrän sääntely. Tällä hetkellä esimerkiksi juuri apteekkien määrää ja omistuspohjaa säännellään.
Selvityksessä esitetään, että kilpailua on lisättävä apteekkitoimialalla. Alan sääntelyn on perustuttava lääkkeen käyttäjän ja yhteiskunnan tarpeisiin. Lääkejakeluselvityksen loppuraportti julkaistiin tänään.
Päivittäistavarakauppa ry:n toimeksiannosta tehtyä selvitystyötä on johtanut Kelan entinen pääjohtaja Liisa Hyssälä. Selvityksen tavoitteena oli tarkastella, miten lääkejakelun uudistus olisi yhteiskunnan kokonaisedun kannalta parasta toteuttaa.
"Apteekkitoiminta edellyttää sääntelyä"
Selvitysryhmän näkemyksen mukaan apteekkitoiminta edellyttää sääntelyä, ja sitä pitää eräiltä osin jopa tiukentaa nykyisestä, mutta myös kohdistaa terveydenhuollon kannalta oikein.
Selvitysryhmän mukaan yksittäistä apteekkia koskeva tarveharkintainen lupajärjestelmä ei ole ainoa mahdollisuus apteekkitoiminnan järjestämiseksi.
– Lupajärjestelmä voi olla myös toimijakohtainen, ja erilaiset määrälliset tai alueelliset sääntelykeinot voidaan sisällyttää myös pääsääntöisesti jälkivalvontaan perustuvan toiminnan valvontamalliin, raportissa kirjoitetaan.
Apteekkitoiminnan rahoitusmalli on monimutkainen kokonaisuus. Selvitysryhmän näkemyksen mukaan rahoitusmalli pitäisi arvioida kokonaan uudelleen.
Apteekille on yleensä kannattavampaa toimittaa kalliimpaa lääkevalmistetta. Loppuraportin mukaan apteekkipalkkion hintasidonnaisuutta tulee vähentää ja apteekkiverosta tulee luopua.
– Palkkioperusteessa tulisi nykyistä selkeämmin ottaa huomioon kannusteet edullisten lääkkeiden käyttöön, lääkeneuvonnan antaminen ja järkevää lääkkeiden käyttöä tukevat palvelut, raportissa kirjoitetaan.