Apulaisoikeusasiamiehen kanta Astra Zenecan koronarokotteesta hämmentää – "Kunnille ei jäänyt varaa harkita"

2:12img
Katso video: Apulaisoikeusasiamiehen koronarokotetta koskeva päätös on aiheuttanut hämmennystä kunnissa – tästä on kyse.
Julkaistu 26.07.2021 20:01

Terhi Riolo Uusivaara

terhi.riolo-uusivaara@mtv.fi

Alkuvuosi oli kunnille koronarokotusten kannalta haastavaa aikaa, erityisesti Astra Zenecan osalta.

Suomessa Astra Zenecan koronarokotteen käyttö aloitettiin alle 70-vuotiaille helmikuussa mutta jo maaliskuussa se keskeytettiin kokonaan. Runsaan viikon tauon jälkeen käyttöä jatkettiin, mutta nyt ainoastaan yli 65-vuotiaille. 

– Tilanne kuntakentän näkökulmasta oli aika sekava silloin, kun näitä tietoja alkoi tulla, sanoo Tampereen sosiaali- ja terveyspalvelujen johtaja Taru Kuosmanen.

Lue myös: THL lupaa käydä läpi ohjeistustensa muotoilut – suhtautuu apulaisoikeusasiamiehen huomautukseen "hyvin vakavasti"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL muutti ja päivitti ohjeitaan monta kertaa uusien tietojen perusteella. Monissa kunnissa kaikkia näitä ohjeita noudatettiin sellaisenaan, ikään kuin ne olisivat olleet määräyksiä. Tämä johti siihen, että 65–69-vuotiaita rokotettiin niissä jonkin aikaa ainoastaan Astra Zenecan rokotteella.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan näin ei olisi pitänyt toimia. Hän antoi asiaan liittyen huomautuksen THL:lle sekä sosiaali- ja terveysministeriölle mutta totesi ratkaisussaan myös useiden kuntien toimineen virheellisesti. Niiden pitäisi itsekin harkita toimintansa lainmukaisuutta. 

"Kunnille ei jäänyt varaa harkita"

Taru Kuosmasen mukaan kunnilla ei ollut käytännössä muuta vaihtoehtoa kuin seurata kaikkia THL:n ohjeita.

– Kunnissahan ei ole tällaista tutkimusosaajaporukkaa, joka pystyisi tällasia asioita selvittämään. Ja THL:n rooli suhteessa kuntiin on hyvin vahva, hän sanoo.

Samaa mieltä on Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö.

– Tämä rokotustoiminta, joka tähtää siihen, että yleisvaarallista tartuntatautia hallitaan ja hillitään, niin ei se kyllä jättänyt kunnille mitään varaa harkita.

Lue lisää: 65–69-vuotiaat joutuivat rokotesyrjinnän kohteeksi keväällä – STM:n toiminta erityisen moitittavaa

Molemmat kuitenkin pahoittelevat 65–69-vuotiaiden kohtelua.

– Kyllä tästä asiasta voi olla pahoillaan ja pitää olla pahoillaan niiden henkilöiden, jotka ovat olleet vastaavissa rooleissa tätä toimintaa suunnittelemassa, Aronkytö sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa