Mika Salminen pahoittelee THL:n kevään lainvastaista toimintaa – kertoo nyt, kuinka vahinko pääsi syntymään

3:41img
Katso video: Näin THL:n johtaja Mika Salminen kommentoi apulaisoikeusasiamiehen älähdykseen johtanutta rokoteohjeistusta.
Julkaistu 26.07.2021 20:54(Päivitetty 26.07.2021 23:10)

Noora Knapp

noora.knapp@mtv.fi

Miksi 65–69-vuotiaita pakotettiin ottamaan Astra Zenecan koronavirusrokotetta mahdollisista haitoista huolimatta? THL:n Salminen kommentoi asiaa suorassa lähetyksessä Kymmenen uutisissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen pahoittelee THL:n keväällä antamaa Astra Zenecan koronarokotetta koskevaa ohjeistusta. Salminen kommentoi asiaa maanantai-iltana Kymmenen uutisissa.

– THL on erittäin pahoillaan siitä, että tästä on ihmisille syntynyt huolta ja miettimistä.

Apulaisoikeusasiamiehen perjantaina antaman ratkaisun mukaan THL sekä sosiaali- ja terveysministeriö toimivat keväällä asiassa lainvastaisesti.

Tuolloin 65–69-vuotiaita pakotettiin ratkaisun mukaan monissa kunnissa ottamaan lääkeyhtiö Astra Zenecan koronavirusrokotetta, vaikka rokotteen mahdollisista haitoista oli saatu uutta tietoa.

Myös monien kuntien katsottiin toimineen virheellisesti, kun ne noudattivat THL:n ohjeita määräyksinä.

Lue lisää: Apulaisoikeusasiamiehen kanta Astra Zenecan koronarokotteesta hämmentää – "Kunnille ei jäänyt varaa harkita"

Salmisen mukaan Astra Zenecan rokotetta koskevan ohjeistuksen olisi pitänyt olla keväällä selkeämpää.

– Vahinko syntyi siitä, että ihmiset kokivat, että heidän on pakko ottaa tämä (rokote) nyt. Olisi pitänyt tarkemmin kertoa siitä, mitä se tarkoittaa, jos rokotetta ei olisi halunnut ottaa, koska olisi ollut ehkä mahdollisuus saada toisenlainen rokote ja kertoa mitä riskejä siihen liittyy.

Astra Zenecan koronavirusrrokottamisen jälkeen on raportoitu hyvin harvinaista veren hyytymishäiriötä. Viime keväänä THL arvioi, että suurin riski koskisi nimenomaan alle 60-vuotiaita.

– Suomessa oli muutama tällainen tapaus silloin todettu. Tämä oli myös Euroopan lääkeviranomaisen arvio silloin. Sen jälkeen on nähty, että harvinaisissa tapauksissa vähän vanhemmatkin voivat (haittavaikutuksia) saada.

Salminen haluaa kuitenkin muistuttaa Astra Zenecan rokotteen saaneita, että riski hyytymishäiriöön on pieni, noin 1–2 tapausta 100 000 rokotettua kohden.

– Verrattuna sairauden riskiin se on erittäin pieni.

Huomautus johti kriisipalaveriin

Apulaisoikeusasiamiehen huomautus johti tänään THL:n kriisipalaveriin. 

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kommentoi tänään aiemmin THL:n tiedotteessa, että moitteisiin suhtaudutaan vakavasti.

– Jatkamme ratkaisun juridista arviointia ja katsomme, mihin toimiin meidän on ryhdyttävä. Suhtaudumme apulaisoikeusasiamiehen huomautukseen hyvin vakavasti.

Salmisen mukaan kevään toimintaa tarkastellaan yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa, joka on THL:n ohjaava ministeriö.

– Käymme läpi meidän prosesseja sekä ohjeitamme, jotta ne olisivat selvempiä, eivätkä niin määrääviä. Meillähän ei ole mitään viranomaisroolia, emme voi käskeä ketään. Toinen asia on se, että tätä poikkeuksellista arviointiprosessia joudutaan varmasti katsomaan ja ottaamaan oppia siitä, mitä meille on kerrottu.

Rokotteen suoja hyvä

Astra Zenecan koronarokotteen on saanut Suomessa noin 300 000 ihmistä. Salminen haluaa muistuttaa huolestuneita suomalaisia rokotteen tehokkaasta suojasta.

– Tämä rokote on itseasiassa ihan yhtä hyvä suojan suhteen, kun nämä mRNA-rokotteet, joita Suomessa myös käytetään. Se suojaa yhtä hyvin vakavalta taudilta ja uusimpien tietojen valossa myös kuolemalta. Myöskään oireisen taudin riskin suhteen ei ole merkittäviä eroja.

Kotimaassa käydään tällä hetkellä keskustelua siitä, päätetäänkö kansalaisille antaa kolmaskin rokoteannos. Salmisen mukaan aiemmin Astra Zenecan rokotteen saaneille voidaan näissä tapauksissa antaa myös mRNA-rokote.

– Nythän on jo todettu se, että voidaan antaa ristiin näitä rokotteita. Mikään ei estä, jos tällaiseen päädyttäisiin.

*Päivitys kello 23.10: Juttua ja otsikkoa täydennetty.

Lue myös: Rokote-cocktailit huolestuttavat monia suomalaisia – tällaisia oireita kahden eri koronarokotteen ottaminen voi aiheuttaa

Tuoreimmat aiheesta

THL