Arktinen merijää oli tänä vuonna toiseksi pienin mittaushistorian aikana.
Arktinen merijää oli tänä vuonna pienimmillään noin 15. syyskuuta, käy ilmi National Snow and Ice Data Center -tutkimuslaitoksen laskelmista. Tuolloin sen pinta-alaksi mitattiin 3,74 miljoonaa neliökilometriä. Tutkimuslaitos kertoo asiasta ennakkotiedotteessa ja kertoo toimittavansa lopullisen analyysin jääpeitteen tilasta lokakuun alussa.
Kyseessä on toiseksi pienin lukema tutkimuslaitoksen 42-vuotisessa mittaushistoriassa. Mittaushistorian pienin lukema mitattiin vuonna 2012.
Greenpeace on parhaillaan dokumentoimassa pohjoisen merialueen jääpeitettä. Ympäristöjärjestön meriasiantuntija Laura Meller pitää tilannetta huolestuttavana.
– Olimme aiemmin hieman etelämpänä Grönlannin ja Huippuvuorten välisellä alueella, missä jäälautat virtaavat merivirran mukana pohjoisesta etelään. Siellä vastaan tuli paljon etenkin toisen vuoden jäätä. Näimme myös jäätiköistä peräisin olevia paloja ja joissain jäälautoissa havaitsimme jääkarhun jalanjälkiä, Meller listaa havaintojaan.
Hänen mukaansa havainnot kielivät siitä, että viime talven nuori jääpeite oli ehtinyt sulaa pois. Jääkarhun jalanjäljet puolestaan kertovat yhtenäisen jääpeitteen irtoamisesta.
– Vuosien välinen vaihtelu on pohjoisessa suurta, mutta suunta on selvä. Esimerkiksi minun elinaikanani pohjoisen merijään tilavuudesta on kadonnut kaksi kolmasosaa. Viimeisten vuosien aikana etenkin pohjoisen merijään katoamisesta on tullut ilmastokatastrofin keskeinen hälytysmerkki.
Pohjoisessa oli lämmin kevät
Nasan mukaan Siperian keväisellä lämpöaallolla oli vaikutusta jääpeitteen sulamiseen. Tuolloin arktisen alueen lämpötilat kohosivat 8–10 astetta tavanomaista korkeammalle.
– Arktiksella oli hyvin lämmintä tänä vuonna ja jääpeitteen sulamiskaudet ovat alkaneet yhä aiemmin. Mitä aiemmin kausi alkaa, sitä enemmän jäätä menetetään yleisesti ottaen, kertoo Nasan merijääasiantuntija Nathan Kurtz tiedotteessa.
Lue myös: Tutkijoilta karu ennuste: Jääkarhut voivat kuolla sukupuuttoon jopa seuraavien 80 vuoden sisällä
Keväisin ja kesäisin arktinen merijää ohenee ja kutistuu, mutta se laajenee ja kasvaa uudelleen syksyn ja talven aikana. Mellerin havainnon mukaan jääpeite onkin alkanut jälleen kasvaa viime viikkoisesta lukemasta.
– Etenkin viimeisen viikon aikana vastaan on tullut ohutta jääkristallien muodostamaa kerrosta. Se kertoo, että meri alkaa jäätyä uudelleen ja kasvaa.
Suuri vaikutus ilmastolle
Greenpeacen aluksen tutkimusmatka Arktisella on osa ympäristöjärjestön kampanjaa, jossa vaaditaan suojeluohjelmaa kansainvälisille merialueille.
– Tavoittelemme maailmanlaajuista merten suojelualueen verkostoa, joka peittää vähintään 30 prosenttia maailman meristä vuoteen 2030 mennessä. Ja sitä varten tarvitaan uusi kansainvälinen sopimus, jota neuvotellaan parhaillaan YK:n alla.
Mellerin mukaan arktinen merijää on yksi keskeisistä suojelualueista.
– Pohjoisen merijään sulaminen on alueen ihmisille ja kulttuurille valtava kriisi. Samaten kauempana pohjoisessa merenalainen elämä on valtavan mullistuksen kourissa.
Merijään sulamisella on valtava vaikutus ilmastoon.
– Kun pohjoinen merijää sulaa, on vähemmän valkoista jääpeitettä, joka heijastaa auringon lämpöä takaisin avaruuteen. Silloin meri imee entistä enemmän lämpöä itseensä, joka ruokkii ja kiihdyttää lämpenemistä entisestään.