Maastohiihdon maailmancup saatiin päätökseen viikonloppuna. MTV Sportin asiantuntija Toni Roponen antoi Suomen miehille arvosanat kansainvälisestä kaudesta.
Roposelta kiitettävän saavat Ristomatti Hakola ja Toni Ketelä.
Nimen alle merkitty palkintosijat MM-hiihdoissa ja maailmancupissa sekä sprinttien finaalipaikat. Niiden alla Roposen luonnehdinta.
Matti Heikkinen, arvosana 8
3. sija 15+15 km (v+p) Rybinsk 25.1.
(maailmancupin kokonaiskisassa 20:s)
(Roponen on Heikkisen henkilökohtainen valmentaja.) Paljon loistavia yksittäisiä hiihtoja todella tasaisessa kansainvälisessä kärjessä. Ehdottomasti ehjin kausi koskaan. Mutta koska tavoitteiden pääpaino oli asetettu arvokisoihin, oli erittäin suuri pettymys ettei menestystä siellä tullut – oli syy siihen mikä tahansa. Valmennuksellisesti Matin kausi on kuitenkin ollut loistava ja olemme sikäli tyytyväisiä siihen, että kehitystä on saavutettu niissä asioissa, joissa sitä toivottiinkin. Siksi sydämestäni toivon, että Matti jatkaa uraansa, koska uskon että hänellä on todella paljon annettavaa ja hän tulee varmasti menestymään jatkossa.
Sami Jauhojärvi, arvosana 8
3. sija 15 km (p) Ruka 30.11.
3. sija 15 km (p) Lahti 8.3.
(maailmancupin 36:s)
Muutama aivan loistava perinteisen hiihto, kuten Rukan ja Lahden maailmancupissa. Ne ovat ilman muuta kiitettävän arvoisia suorituksia. Olympiakullan jälkeen Samin tavoitteena oli viidelläkympillä maailmanmestaruus, joten se mitä MM-kisoissa tapahtui, laskee selvästi arvosanaa, samaan tapaan kuin Matti Heikkisellä. On myös sanottava se, että Sami kärsi todella paljon siitä, että kilpailukalenteri ei ollut millään tavalla hyvä perinteisen hiihtäjälle. Niitä kisoja, joissa hän olisi voinut näyttää osaamistaan, oli todella vähän.
Iivo Niskanen, arvosana 7 ½
Voitto 15 km (p) Ruka 30.11.
(maailmancupin 40:s)
Asettaa todella todella kovat odotukset itselleen. Sensaatiomaisen viime kauden ja olympiakullan jälkeen tuli maailmancupin kisan voitto, joka on ilman muuta kympin arvoinen suoritus. Sen jälkeen kilpailuja todella vähän, ei oikein missään vaiheessa päässyt...oliko sitten yli- tai aliharjoittelu, vai muut terveydelliset ongelmat – pakko analysoida sitä, että koska marraskuussa kuitenkin kilpailuja tuli todella paljon ja sitä kautta Rukalla hyvä menestyminen – mutta kun tavoitteena on voittaa MM-kulta ja olla huippukunnossa Falunissa, se ei onnistunut, ja siksi arvosana seitsemän ja puoli.
Toni Ketelä, arvosana 9
3. sija 1,5 km (p) sprintti Otepää 17.1.
(maailmancupin 57:s)
(Kuvassa vasemmalla.) Hiihti loistavasti kolmen joukkoon maailmancupissa Otepäässä ja oli lisäksi MM-kilpailuissa kuitenkin välierävaiheessa, eli lopputuloksissa kymmenes. Ihan paras isku oli Falunissa vähän jo poissa, eikä pystynyt ihan huippusijoitusta siellä ottamaan. Uran jatkon kannalta oli kuitenkin loistava ja eteenpäin mennyt vuosi. On hyvä muistaa, että perinteisen sprinttikilpailuja on todella vähän ja hän onnistui suurimmassa osassa kuitenkin hyvin.
Martti Jylhä, arvosana 7
(maailmancupin 65:s)
Odotin, että hän tulisi olemaan perinteisen sprintillä todella vahva, koska viime vuonna kulki. Hänellä oli yksittäisissä sprinttikilpailuissa todella isoja haasteita ja sprinttikilpailusuoritukset olivat enemmänkin kutosen arvoista. Mutta koska MM-kisoissa hiihti loistavan parisprintin ja tuli Ville Nousiaisen kanssa viidenneksi, se antaa uskoa siihen, että Martti Jylhästä tullaan vielä kuulemaan. Myöskin Lahden maailmancupissa hiihti kohtalaisen hyvän sprintin; se nostaa hieman arvosanaa. Martin kohdalla arvosteluasteikko on minulla sen takia kriittinen, että hänellä oli kuitenkin erittäin vahva vuosi ennen Sotshin olympialaisia ja odotusarvo tälle vuodelle oli kova.
Matias Strandvall, arvosana 6½
Viides 1,2 km (p) sprinttifinaalissa Östersundissa 14. helmikuuta
(maailmancupin 68:s)
Sanoi itsekin, että jännitti MM-kisoissa. Oli täysin ylivoimainen SM-kilpailuissa ja uskon, että sillä tekemisen tasolla ilman muuta hän olisi ollut huomattavasti korkeammalla MM-kisoissa. Kokeneelle urheilijalle arvosteluasteikko pitääkin olla tiukka: jossakin vaiheessa näytti, että Matias voisi tällä kaudella yllättää kunnolla, mutta välillä oli hankaluuksia aika-ajoissa ja sitten kun pääsi niistä jatkoon, sitten on aina ollut jotakin haasteita ja ongelmia. Kauden paras hiihto oli selvästi SM-kilpailuissa.
Ristomatti Hakola, arvosana 9
(maailmancupin 75:s)
(Kuvassa vasemmalla.) Läpimurto kansainväliseksi hiihtäjäksi. Sprintissä loistava suoritus MM-kilpailuissa ja Lahden maailmancupissa varmisti yhden ylimääräisen maapaikan tulevalle vuodelle. Hakolan arvo suomalaiselle mieshiihdolle on ollut todella merkittävä tällä kaudella. Haastavuutta varmasti tulee jatkossa aiheuttamaan se, että millä tavalla hän pystyy vakiinnuttamaan tasonsa. Tärkeintä on, ettei tästä tullut vain yhden kauden tähdenlento. Valmennuksellisesti on analysoitava, että miksi oltiin näin hyviä ja tehdään oikeita asioita tulevan kesän ja syksyn aikana.
Ville Nousiainen, arvosana 7 ½
(maailmancupin 77:s)
Muutama välähdys, varsinkin Davosissa maailmancupin perinteisen 15 kilometrillä hiihti loistavasti joulukuussa ja silloin näytti, että Ville tulee hiihtämään loistavan loppukauden. Tour de Ski meni sairastumisen takia täysin pannukakuksi – oli ehkä virhearvio lähteä sinne ylipäätään. Sen jälkeen taipui kokemukseensa nähden ehkä pikkuisen sellaiseksi keskivertotallaajaksi, mutta hoiti oman viestitonttinsa loistavasti parisprintissä.
Juho Mikkonen, arvosana alkukaudesta 9, loppukaudesta 6
neljäs 1,5 km (v) sprinttifinaalissa Lillehammerissa 5.12.(maailmancupin 78:s)
Oli alkukaudesta aivan loistavassa kunnossa sekä normaalimatkoilla että kansainvälisissä sprinttikilpailuissa. Nosti tasoaan aivan huomattavasti edellisvuodesta. Sitten, kentien marras–joulukuun liiallisen kilpailemisen takia, tuli todella vaikea jakso joulukuun lopusta aina maaliskuuhun asti. Ja koska huippu-urheilussa tähdätään arvokisoihin, loppukauden arvosana on heikko.
Anssi Pentsinen, arvosana 7–
(maailmancupin 88:s)
Pitkäaikainen luotettava sprinttihiihtäjä, joka ei ole viimeiseen neljään vuoteen oikein pystynyt nostamaan tasoaan. Neljä vuotta sitten oli parhaimmillaan, finaalihiihtäjä ja aika-ajoissa aivan loistavia edustuksia. Nyt on jostakin syystä kestävyysominaisuuksissa tietty dilemma: sprinttihiihdoissa tuntuu, että hän ei kestä sitä anaerobista kuormitusta, jotta hän pystyisi 2–3, jopa neljä erää hiihtämään. SM-hiihdoissa kuitenkin vapaan 15 oli todella hyvää tekemistä. Anssin ura on vedenjakajalla. Kilpailu kovenee koko ajan, jatkuvasti tulee uusia kovia sprinttihiihtäjiä eikä menestyminen tule tästäkään eteenpäin olemaan helppoa.
Lari Lehtonen, arvosana 6 ½
(maailmancupin 94:s)
Vuodesta 2010 lähtien askeleet ovat olleet aivan liian pieniä, kun hän on pyrkinyt nousemaan kansainväliseksi hiihtäjäksi. Viimeiset viisi vuotta hän on kuitenkin ollut koko ajan maajoukkuevalmennuksessa ja pystynyt harjoittelemaan Jauhojärven, Nousiaisen ja Heikkisen kanssa. Silti ei ole pystynyt nostamaan omaa tasoaan; tänä vuonna oli nähtävissä jopa taantumaa. Yhdessä yksittäisessä takaa-ajokilpailussa Lillehammerissa väläytteli vähän, mutta muuten on ollut mollivoittoista. Tietysti SM-kilpailuissa otti kultaa, mutta kisan taso oli sen mukainen, että se ei nosta kauheasti perusarvosanaa.