Acer kuuluu maailman suurimpiin PC-valmistajiin, mutta senvalikoimista löytyy Windows-tietokoneiden ja oheislaitteiden lisäksi myös älypuhelimia ja tabletteja. Pelaajille suunnatut PC:t ja oheislaitteet Acerilla kantavat Predator-nimeä, ja viime vuonna Acer toi myös mobiililaitevalikoimiinsa Predator-jäseniä, kun se esitteli Android-pohjaiset Predator 6 -puhelimen sekä Predator 8 -tabletin. Otimme testiin pelaajille suunnatun Predator 8 -tabletin.
Predator 8 on varsin mielenkiintoisen näköinen laite, ja sopii hyvin Acerin hurjaan Predator-perheeseen. Kuten nimestä voi arvata, laite on varustettu kahdeksantuumaisella näytöllä, ja on pohjimmiltaan kohtuullisen pippurinen Android-tabletti, jossa on muutamia pelaajille suunnattuja erikoismausteita.
Acer Predator 8 (GT810)
- Intel Atom x7-Z8700 -järjestelmäpiiri, 4-ydinsuoritin, 1,6 – 2,4 GHz
- 2 gigatavua RAM-mustia
- 32 gigatavua tallennustilaa, muistikorttipaikka
- Näyttö 8 tuumaa, 1920 x 1200 pikseliä, kuvasuhde 16:10, IPS LCD
- 2 megapikselin etukamera 720p-videotallennuksella
- 5 megapikselin takakamera 1080p-videotallennuksella
- 802.11a/b/g/n -WiFi, Bluetooth 4.0, GPS
- 4550 milliampeeritunnin akku
- Käyttöjärjestelmänä Android 5.1 Lollipop
- 218 x 127 x 8,7 millimetriä, 350 grammaa
- Hintaluokka 400 euroa
Jos pelaajille suunnatuista tableteista puhutaan, nousee nopeasti mieleen Nvidian Shield-sarja. Nvidia Shield Tablet ja myöhemmin julkaistu edullisempi Shield Tablet K1 ovat kumpainenkin Nvidian omalla, edelleen varsin tehokkaaksi laskettavalla K1 -suorittimella varustettuja, ja luovat mielenkiintoisen vertailukohdan Predator 8:lle.
Siinä missä Nvidia teki omasta tabletistaan hyvin yksinkertaisen näköisen, varusti sen lähes puhtaalla Android-käyttöjärjestelmällä ja keskittyi tekemään laitteelle erityisen tehokkaan suorittimen ja grafiikkapiirin, on Acerin pelitabletti selvästi räiskyvämmän näköinen, mutta pohjautuu hieman yllättäen Intelin suorittimeen. Lisäksi Nvidia yhdisti omaan tablettiinsa vahvoja pelikonsolipiirteitä, kun taas Acerin laitteessa painopiste on selkeästi juuri mobiilipelaamisessa.
Intelin mobiilisuorittimilla ei yleensä ole oltu kärkikahinoissa tablettien suorituskykyjä vertaillessa, minkä lisäksi aivan kaikki Android-sovellukset eivät välttämättä Intel-alustalla edes toimi. Predator 8:aan on kuitenkin valittu varsin riuska Intel Atom, jolla ei suurempia ongelmia pelien tai sovellusten pyörittämisessä testijakson aikana ollut. RAM-muistia laitteessa kaksi gigatavua, mikä tämän päivän mittapuulla ei muuten tehokkaalle Android-laitteelle ole häävi määrä. Yksi tai kaksi gigatavua lisää saattaisi vielä hieman notkistaa laitteen toimintaa.
Testaajaa miellyttää erityisesti Predator 8:n kaltaiset pienet tabletit, koska niitä on mukava käsitellä. Myös Acerin pelitabletti on kohtuullisen pieni ja kevyt ja sopii mukavasti käteen. Villisti muotoiltu kuori on muovia, mutta rakenne kohtuullisen tukeva, eikä suurempia nitinöitä ilmennyt. Valitettavasti kuitenkin ulkonäköä hallitsevat neljä kaiutinta tekevät laitteen pidempiaikaisesta käytöstä epämukavaa. Kaiuttimien reunat ovat kohtuullisen terävät ja alkavat pian painautua kämmeniin, mikä haittaa pidempiä pelisessioita. Hauskana yksityiskohtana Predator 8 on varustettu tärinämoottoreilla, jotka tiukoissa pelitilanteissa ravistavat laitetta peliohjaimen tavoin.
Kuvanlaadun osalta Predator 8:aa voisi luonnehtia mainioksi. Sen näyttö ei välttämättä ole kaikkein parasta mitä markkinoilla on nähty, mutta kuvanlaatu ja väritoisto ovat silti varsin hyvät. Laite sisältää myös MediaMaster-toiminnon, joka säätää kuvan ja äänen asetuksia eri tilanteisiin, kuten kuvien tai elokuvien katseluun, musiikin kuunteluun tai pelaamiseen. Lisäksi pikavalikosta löytyy Bluelight Shield, jonka tarkoitus on vähentää näytön sinisen valon määrää esimerkiksi iltahämärissä ja nukkuma-ajan lähestyessä. Valitettavasti toiminto kuitenkin tuntuu lähinnä lisäävän haalean keltaisen filtterin näytön päälle, eikä lopputulos ole kovin miellyttävä.
Ehkä hieman yllättäen miinukseksi Predator 8:ssa voisi laskea näytön liiallisen kirkkauden. Automaattiasetuksella näyttö tuntui olevan koko ajan hieman turhan kirkkaalla. Lisäksi pimeässä käytettäessä edes Bluelight Shield ei pelasta, kun manuaalisesti säätämälläkään ei näytön kirkkautta saa niin pienelle, ettei se tuntuisi rasittavan silmiä. Näytön kirkkaus vaikutti myös laitteen virrankulutukseen. Aktiivisessa käytössä laite saattoi syödä akun tyhjäksi muutamassa tunnissa, kun kirkas näyttö kulutti roimasti virtaa. Kirkkauden vähentäminen manuaalisesti pienensi virrankulutusta selvästi.
Jos kuvanlaatu Predator 8:ssa on pääosin mainio, voi samaa sanoa myös äänenlaadusta. Laitteen neljästä kaiuttimesta lähtee ääntä kiitettävästi, joskaan mistään varsinaisista hifi-elämyksistä ei tietenkään voi puhua, kun kyse on hyvin pienistä kaiuttimista. Neljä kaiutinta kuitenkin täydentävät laitteen muutenkin reipasta asennetta.
Kaikkinensa Acer Predator 8 on mielenkiintoinen ja hauska laite. Sitä voi suositella innokkaalle mobiilipelaajalle, joka kaipaa tehokasta Android-tablettia ja jota miellyttää Acerin Predator-sarjan hurja muotoilu. Hieman vakavampaa pelikokemusta kaipaavan kannattaa verrata tarjontaa Nvidia Shieldiin, jonka voi ajatella olevan joko rauhallisempi tai vain tylsempi. Nvidian ominaisuudet erillisine peliohjaimineen ja erikoispalveluineen ovat kuitenkin enemmän konsoli- ja PC-pelaamisen suunnassa, kun taas Predator 8 on selkeästi juuri mobiilipelien ystäville tarkoitettu. Aivan edullinen Predator 8 ei noin 400 euron hinnallaan ole, mutta muutaman viikon testijakso jätti hyvän jälkimaun.