Testissä Asus ZenFone 5: Halvemman version hinta-laatusuhde kalpenee huippumallille

Julkaistu 11.06.2018 16:45
Toimittajan kuva

Erno Konttinen

erno.konttinen@mobiili.fi

@ernonbogel

Testiimme saapui hiljattain myyntiin tullut Asus ZenFone 5. Kyseessä on Asuksen ZenFone 5 -kaksikosta edullisempi ja hieman heikommilla teknisillä ominaisuuksilla varustettu versio. ZenFone 5:n suositushinta on 449 euroa ja tehokkaamman ZenFone 5z:n 499 euroa.

Rakenne hyvällä mallilla – pyöreyttä kaipaisi hieman lisää

Asus ZenFone 5:ssä materiaaleina on käytetty huippupuhelimille tuttuun tapaan lasia ja metallia. Reunoja kiertää alumiininen kehikko ja edessä sekä takana on lasia. Kokonaisuutena puhelin on jämäkkä paketti, vaikka väänneltäessä pientä nitinää on havaittavissa. Reunoista lasia ei ole juurikaan pyöristetty, mikä tekee ZenFone 5:stä kulmikkaamman verrattuna sen kilpailijoihin. Kokonaisuutena lasisen rakenteen, näyttöloven ja suuren näyttönsä ansiosta ZenFone 5 muistuttaa paljon useita kilpailijoitaan.

ZenFone 5:n oikeassa kyljessä ovat sen fyysiset painikkeet. Virta- ja äänenvoimakkuusnäppäimet ovat mukavan napakat ja nekin on valmistettu metallista. Sormenjälkilukija sijaitsee puhelimen takapuolella melko ylhäällä, mikä ei tuntunut täysin optimaaliselta sijainnilta. Mikäli sormenjälkilukija olisi hieman alempana, etusormea ei tarvitsisi kurottaa lukijalle puhelinta avatessa. Sormenjälkilukijan ohella lukituksen poisto onnistuu vaihtoehtoisesti helposti myös kasvojentunnistuksella.

Asuksen mukaan ZenFone 5:n näyttö peittää puhelimen etupuolesta jopa 90 prosenttia, mutta eri arvioiden mukaan luku ei kuitenkaan todellisuudessa ole aivan näin suuri. Näyttö-runkosuhde on kuitenkin erinomaisella tasolla ja kyllähän puhelimen etupuoli on käytännössä pelkkää näyttöä. Kooltaan ZenFone 5 on käytännössä samankokoinen kuin Huawein P20 Pro, vaikka siinä on 0,1 tuumaa suurempi näyttö.

Asukselle tuttuun tyyliin takakuoren heijastukset keskittyvät johonkin – tällä kertaa keskikohtana on sormejälkilukija.

Näyttö on hyvä, muttei mitenkään ihmeellinen – loven toiminta harmittaa välillä

Asus ZenFone 5:ssä on suuri 6,2 tuuman kosketusnäyttö, jonka kuvasuhde on 18,7:9. IPS LCD -tekniikalla toteutetun näytön tarkkuus on 2246 x 1080 pikseliä ja pikselitiheys on 402 pikseliä tuumaa kohti. Asus on ilmoittanut näytön kirkkaudeksi 550 nitiä, mikä ei ole mikään ihmeellinen luku, mutta toisaalta ei huonokaan. Kirkkaassa auringonvalossa luettavuus ei kuitenkaan ole mitenkään erikoisen hyvä, vaan keskivertotasoa.

Värit toistuvat ZenFone 5:n näytöllä mukavasti ja puhelimessa on laajat säädöt, joilla voi vaikuttaa värilämpötilaan, värien sävyihin ja värikylläisyyteen. Oletuksena näytön värilämpötila on hyvin lämmin, mutta onneksi tämän pystyy muuttamaan helposti mieleisekseen.

LCD-näytöille tuttuun tyyliin mustat alueet eivät ole niiden vahvuuksia. ZenFone 5:nkin tapauksessa mustat ovat vähänkään kirkkaammalla asetuksella hyvinkin harmahtavia ja tässä ZenFone 5:n näyttö ei ole kalliimpien kilpailijoidensa tasolla. Värientoisto on kuitenkin hyvällä mallilla ja laajojen säätöjen avulla käyttäjät saavat varmasti näytön miellyttämään.

ZenFone 5:n näytön katselukulmat eivät ole parhaasta päästä, sillä värit alkavat muuttua nopeasti kulman pienetessä. Jyrkässäkin kulmassa näytöllä olevan materiaalin näkee kuitenkin helposti. Värit ja etenkin valkoinen materiaali näytöllä kuitenkin tummuvat helposti.

Kosketusnäytön kanssa ei ongelmia testijakson aikana ilmennyt ja puhelin reagoi kosketukseen ongelmitta.

ZenFone 5:ssä on näyttölovi, johon on sijoitettu luonnollisesti etukamera, puhelukuuloke ja tunnistimia. Näytön ylälaidassa oleva lovi jakaa varmasti mielipiteet, mutta siihen tottuu nopeasti. Asuksen näyttölovi toimii kuitenkin välillä ristiriitaisesti. Esimerkiksi LG G7 ThinQ -puhelimessa tai Huawein P20-laitteissa YouTube-videoita katsellessa koko ruudulla lovi ei peitä materiaalia, vaan lovi on piilotettuna. ZenFone 5 taasen hyödyntää koko näytön pinta-alaa ja näin ollen lovi peittää osan kuvasta – samaan tapaan kuin Applen iPhone X. Vaikka näyttöloven olisi asetuksien kautta piilottanut, silti YouTube-videot näkyvät koko näytöllä. Asiat ovat toisin esimerkiksi Netflix-sovelluksessa, jossa lovi on piilotettuna.

Asuksen käyttöliittymä on edelleen raskaasti kustomoitu, vaikka esiasennettujen sovellusten määrää on vähennetty. Ilme eroaa vakio-Androidista melkoisesti, mutta on hyvin raikkaan oloinen ja käyttöliittymä toimii sulavasti. Artikkelin julkaisuhetkellä ZenFone 5:ssä on Android 8.0 Oreo ja huhtikuun tietoturvapäivitykset.

Alla kuvakaappauksia Asuksen käyttöliittymästä.

Kaksoiskamera tuo mukanaan laajakulmakuvat

ZenFone 5 -puhelimissa on takana kaksoiskamera, joka mahdollistaa laajakulmakuvien ottamisen. ZenFone 5:n kamerat ovat hyvällä mallilla ja ainakin allekirjoittaneen mielestä laajakulmalinssillä varustettu lisäkamera on mieluisimpia kaksoiskameraratkaisuja.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin pääkamera f1,8-aukolla, PDAF-automaattitarkennuksella, optisella kuvanvakaimella ja 1,4 mikronin pikselikoolla
  • 8 megapikselin lisäkamera 120 asteen laajakulmalinssillä
    • Videokuvaus: 4K (30 fps), 1080p (30 / 60 / 120 fps), 720p (30 / 240 fps)
  • 8 megapikselin etukamera
    • Videokuvaus: 1080p (30 fps), 720p (30 fps)

Alla automaattiasetuksilla otettuja esimerkkikuvia.

Samasta paikasta otettu kuva laajakulmakameralla.

Ylempi kuva rajattu 1000 x 750 pikselin kokoon.

HDR-tila tuo monissa tilanteissa lisää väriä kuviin. Vasemmalla otettu kuva ilman HDR:ää, oikealla otettu kuva HDR:n kanssa.

Tehoa on mukavasti – tekoäly auttaa eri tilanteissa

Asus ZenFone 5:ssä on Qualcommin ylemmän keskiluokan Snapdragon 636 -järjestelmäpiiri, joka riittää varsin mainiosti peruskäyttöön. Mikäli tehoja kaipaa enemmän, myyntiin on pian tulossa ZenFone 5z, jossa on tehokkaampi Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri. Asus on myös tuonut ZenFone 5 -puhelimiin mukaan tekoälyä, joka auttaa erilaisssa tilanteissa.

Tekoälyä hyödyntävät ominaisuudet

Tekoäly (artificial intelligence, AI) on tullut osaksi älypuhelimia ja monien valmistajien kamerat hyödyntävät tekoälyä. Asus ZenFone 5:ssä tekoälyä hyödynnetään myös muualla ja alla lyhyt katsaus, mitä kaikkia tekoälyominaisuuksia puhelimessa on.

  • Tekoälykamera: halutessaan käyttäjä voi hyödyntää AI-kameraa, jolloin puhelin tunnistaa erilaiset tilanteet ja kohteet ja säätää kameran asetukset tilanteeseen optimaalisiksi
  • Tekoälytehostus: raskaammissa peleissä puhelin tehostaa suorittimia tuottaen enemmän tehoa
  • Tekoälylataus: puhelin ei lataa akkua täyteen välittömästi, mikäli ZenFone 5:n laittaa esimerkiksi lataukseen yöksi. Tällöin puhelimen akku latautuu hiljalleen siten, että akun pitäisi olla täynnä, kun käyttäjä herää. Asuksen mukaan tämä hidastaa akun ikääntymistä.
  • Tekoälysoittoääni: ZenFone 5 tunnistaa automaattisesti meluisat sekä hiljaiset paikat ja säätää ympäristön äänenvoimakkuuden perusteella soittoäänen voimakkuuden
  • Tekoälypuhelut: ZenFone 5 vaimentaa taustamelua meluisissa tai esimerkiksi tuulisissa olosuhteissa.

Helpoimmin tekoälyominaisuuksia huomaa kamerassa ja soittoäänessä. Kuvatessa puhelin tunnistaa erilaisia tilanteita ja säätää asetukset tilanteeseen sopiviksi. Monesti – niin kuin monien muidenkin valmistajien tekoälykameroissa – värit säädetään räiskyviksi ja lopputulos ei välttämättä kaikkia miellytä. Halutessaan tekoälytilan voikin onneksi kytkeä pois päältä. Soittoäänen kohdalla oli taas mukava huomata, että äänekkäissä tiloissa soittoääni oli todella voimakas – mikäli siis puhelin ei ollut äänettömällä.

Tekoälytehostuksen avulla ZenFone 5 saa hieman lisää tehoa, muttei mitenkään merkittävästi. Raskaammissa 3D-peleissä silmällä toiminnassa ei juurikaan eroa huomannut, mutta latausajat olivat hieman pienemmät. GeekBench-testiohjelman kautta saatujen testitulosten perusteella ZenFone 5 on huomattavasti tehokkaampi AI Boost -tilassa.

GeekBench 4 -testitulokset (Single-Core / Multi-Core / GPU) :

  • Normaalitila: 1322 / 4899 / 4485
  • AI Boost -tila: 1511 / 5499 / 5026

Tekoäly on tällä hetkellä kuuma trendisana, ja vaikka läheskään kaikki Asuksen tekoälynä mainostamat ominaisuudet eivät todellisuudessa ole varsinaista tekoälyä, vaikuttavat ne ihan älykkäiltä ominaisuuksilta.

Testijakson aikana emme törmänneet ongelmiin Asus ZenFone 5:n kanssa eikä peruskäytössä valittamisen aihetta juuri ilmennyt. Sormenjälkilukija lieneekin ZenFone 5:n suurimpia miinuksia. Sen sijainti on hieman huono, sillä se on liian korkealla puhelimen takapinnassa. Sormella joutuu aina hieman kurottamaan, että saa sen lukijalle – ja ongelma on varmasti suurempi käyttäjillä, joilla on vielä pienemmät kädet. Itse sormenjälkilukijakaan ei ole lähelläkään markkinoiden kärkeä, vaan se on hieman hidas eikä tunnista sormea lähellekään aina ensimmäisellä kokeilulla.

Sormenjälkilukija on ZenFone 5:n heikoimpia puolia.

ZenFone 5 on hyvä älypuhelin – katseet kannattaa silti siirtää sisarmalliin

Asus teki viime vuoteen nähden täyskäännöksen, sillä sen huippupuhelinten hinnat tippuivat yli 800 eurosta alle 500 euroon. ZenFone 5 -mallit ovat erittäin mielenkiintoisia puhelinmalleja – pitkälti hyvän hinta-laatusuhteen ansiosta. ZenFone 5 on kuitenkin mielestäni paha väliinputoaja enkä sitä voi suositella hankittavaksi. Katseet kannattaa siirtää sen sijaan ZenFone 5z -sisarmalliin, sillä 50 euron lisäpanostuksella saa merkittävästi tehokkaamman älypuhelimen, joka onkin suorituskyvyn osalta aivan markkinoiden kärkeä.

ZenFone 5:n myyntipakkauksessa toimiteta pikalaturia, vaan paketista löytyy normaali 10 watin laturi. ZenFone 5z:n mukana puolestaan toimitetaan 18 watin pikalaturi. Pelkästään tehokkaampi järjestelmäpiiri, suurempi RAM-muistin määrä ja pikalaturi ovat varmasti 50 euron lisäpanostuksen arvoisia.

Asuksen voidaan kuitenkin sanoa palanneen kilpailuun kovan luokan ZenFone 5 -kaksikolla ja etenkin ZenFone 5z haastaa kilpailijoiden kärkimallit toden teolla. OnePlus 6 ja Huawein Honor 10 ovat saaneet kovan kilpailijan Suomen markkinoille.

ZenFone 5:ssä on 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä edelleen – tämä on mukava juttu.

Asus ZenFone 5:n tekniset tiedot

  • 6,2 tuuman IPS LCD -kosketusnäyttö 19:9-kuvasuhteella ja Full HD+ -tarkkuudella (2246 x 1080), 90 prosentin näyttö-runkosuhde, lovi näytön ylälaidassa
  • Sormenjälkilukija takana, kasvojentunnistus
  • Stereokaiuttimet
  • Takakamerassa 12 megapikseliä Sonyn IMX363-sensorilla, f/1.8, optinen kuvanvakain
    • Lisänä 8 megapikselin toinen takakamera 120 asteen laajakulmalinssillä
  • Etukamerassa 8 megapikseliä, f/2.0
  • Qualcommin Snapdragon 636 -järjestelmäpiiri
  • 4 / 6 gigatavua RAM-käyttömuistia
  • 64 gigatavua tallennustilaa, muistikorttipaikka
  • 3 300 milliampeeritunnin akku
  • 4G LTE
  • Wi-Fi / Bluetooth 5.0 / NFC
  • Android 8.0 Oreo ZenUI 5.0:lla

Tuoreimmat aiheesta

Digi