Testissä Nokia 5.1 Plus: 199 euron älypuhelin on tehokas mutta myös ristiriitainen uutuus

Julkaistu 07.01.2019 09:04
Toimittajan kuva

Markus Lehtiniitty

markus.lehtiniitty@mobiili.fi

@mlehtiniitty

Nokia-puhelinyhtiö HMD Global uudistaa valikoimaansa älypuhelinten tiukasti kilpaillussa 200 euron hintaluokassa tuomalla myös Suomessa myyntiin Nokia 5.1 Plus -mallin.

Nokia 5.1 Plussan ennakkomyynti Suomessa alkaa tänään 7. tammikuuta, ja toimitukset ja myynti käynnistyvät 14. tammikuuta. Puhelimen suositushinta on 199 euroa.

Nokia 5.1 Plus on varustettu 5,86 tuuman näytöllä, jossa on lovi yläreunassa, takana 13 ja 5 megapikselin kameroilla, edessä 8 megapikselin kameralla sekä sisuksissa MediaTekin Helio P60 -järjestelmäpiirillä, 3 gigatavulla RAM-käyttömuistia ja 32 gigatavulla tallennusmuistia, jota voi laajentaa microSD-muistikortilla.

Nokia 5.1 Plussan tekniset tiedot

  • Lasi-muovirakenne
  • 5,86 tuuman LCD-näyttö 19:9-kuvasuhteella ja 1520×720 pikselillä (287 PPI), lovi yläreunassa, 2.5D-lasi
  • Sormenjälkilukija takana
  • Kaksoiskamera takana: 13 megapikselin pääkamera f/2,0-aukolla sekä 5 megapikselin apukamera, PDAF-automaattitarkennus, LED-kuvausvalo
  • 8 megapikselin etukamera f/2,2-aukolla
  • Kahdeksanytiminen MediaTek Helio P60 -järjestelmäpiiri (4x 1,8 GHz ARM Cortex-A73 + 4x 1,8 GHz ARM Cortex-A53, ARM Mali-G72 MP3 -grafiikkasuoritin)
  • 3 gigatavua RAM-käyttömuistia
  • 32 gigatavua tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (400 gigatavuun asti)
  • Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kategoria 4, 150/50 Mbit/s)
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 4.2 -yhteydet
  • GPS / GLONASS / BDS / GALILEO -paikannus
  • FM-radio
  • USB-C ja 3,5 mm -liitännät
  • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / valoisuuden tunnistin / läheisyyden tunnistin
  • 3 060 milliampeeritunnin akku, 5V / 2A -lataus
  • Mitat 149,51 x 71,98 x 8,096 millimetriä
  • Paino 160 grammaa
  • Android 8.1 Oreo / 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio (Android One)

Nokia 5.1 Plussan värivaihtoehdot Suomessa: sininen ja musta.

Hyvää Nokia 5.1 Plussassa

  • Suorituskyky hintaluokassaan. Nokia 5.1 Plus tarjoaa hyvän hinta-tehosuhteen, sillä MediaTekin Helio P60 -järjestelmäpiiri on vahva valinta alle 200 euron älypuhelimeen. Suorituskyvyssä Nokia 5.1 Plus on myyntiintulohetkellään yksi Suomen markkinoiden tehokkaimpia älypuhelimia omassa hintaluokassaan.
  • Puhdas vakio-Android ja päivitystuki. Puhdas Android vakioasussaan on kaikkien Nokia-älypuhelinten vahvuus ja sen merkitys korostuu edullisemmissa puhelimissa kuten Nokia 5.1 Plussassa, sillä tässä hintaluokassa kilpailijoiden ohjelmistot ja päivitystuki ovat suhteellisesti huonompia kuin mitä kalliimmissa älypuhelimissa. Esimerkiksi Android 9 Pie -versiopäivitys on saapunut Nokia 5.1 Plussalle varsin vikkelästi, sillä HMD Global on kertonut jo päivityksen julkaisusta.
  • Kelpo laatutuntuma. Nokia 5.1 Plussan laatutuntuma on hyvä puhelimen hintaan nähden, mikä on ollut laajemminkin uuden ajan Nokia-älypuhelinten yleinen vahvuus. Lasin käyttö takapintana tuo mukaan premium-tuntumaa. Kyljet Nokia 5.1 Plussassa ovat muovia, mutta ratkaisu on kokonaisuutena onnistunut ja rakenne tästä huolimatta erittäin vankka.

Takana Nokia 5.1 Plus sisältää 13 ja 5 megapikselin kamerat. Sormenjälkilukija toimii hyvin, varmasti ja nopeasti.

Sininen Nokia 5.1 Plus näyttää eri valaistuksissa varsin erilaiselta. Kädessä puhelin tuntuu kokoonsa nähden keveältä, johon oma vaikutuksensa lienee myös muovin käytöllä.

Huonoa Nokia 5.1 Plussassa

  • Kamera. Kamera on älypuhelimissa useimmiten osa-alue, jossa eri hintaluokkien väliset erot näkyvät selkeimmin. Niin tälläkin kertaa Nokia 5.1 Plussassa. Kamera ei kuulu puhelimen vahvuuksiin. Kuvanlaatu on keskinkertainen, hämärässä ehkä vain välttävä. Lisäksi kameran käyttökokemusta heikentää tarkennuksen verrattain hidas toiminta.
  • Design-ratkaisut (heikko näyttö-runkosuhde). Laatutuntuma on Nokia 5.1 Plussassa kunnossa mutta designissa on myös erikoisia ratkaisuja. Näytön yläreunan lovi on suhteettoman leveä, vaikkei se sisällä mitään erikoista. Samoin muiden Nokia-älypuhelinten (Nokia 7.1, Nokia 8.1) tavoin näytön alapuolella on varsin merkittävän kokoinen reunus, eikä lopputuloksena Nokia 5.1 Plussan näyttö-runkosuhde ole kovin kummoinen lovinäytöstä huolimatta.
  • Ei akun pikalatausta. Vaikka Nokia 5.1 Plus sisältää USB-C-liitännän, ei käytössä ole kuitenkaan nopeaa pikalatausta. Akun latausnopeudet jäävät hitaiksi. Mukana toimitetaan 10 watin (5V / 2A) tehoon yltävä laturi. Kätevän pikalatauksen puute on merkittävä heikkous muutamiin kilpaileviin vaihtoehtoihin verrattuna.
  • Ei NFC:tä. Toinen selkeä puute Nokia 5.1 Plussassa on NFC-lähiyhteyden uupuminen. Tämä tarkoittaa, ettei Nokia 5.1 Plussaa voida käyttää esimerkiksi tavalliseen lähimaksamiseen maksupäätteissä Google Payn tai pankkien maksusovellusten kanssa. NFC-tuki on alkanut yleistyä jo alle 200 euronkin hintaluokassa.

Nokia 5.1 Plussan pohjassa on USB-C-liitäntä mutta akun nopeaa pikalatausta puhelin ei tue. 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä löytyy puhelimen yläpäästä.

Hintaluokassaan hyvä suorituskyky on kenties Nokia 5.1 Plussan merkittävin kohokohta. Muutamien muiden edullisempien Nokia-älypuhelinmallien tavoin HMD Global on päätynyt käyttämään MediaTekin järjestelmäpiiriä Nokia 5.1 Plussassa. Ainakin tässä tapauksessa hinta-tehosuhde on kohdallaan.

Nokia 5.1 Plussan MediaTek Helio P60 -järjestelmäpiiri rakentuu neljästä tehokkaasta ARM Cortex-A73-suoritinytimestä ja neljästä vähävirtaisemmasta Cortex-A53-ytimestä. Näiden lisäksi piiri sisältää Mali-G72 MP3 -grafiikkasuorittimen. Mielenkiintoisesti HMD Global ei ota Helio P60:sta kaikkea irti, sillä piiri on alikellotettu tavanomaisesta 2,0 gigahertsin maksimikellotaajuudesta korkeintaan reiluun 1,8 gigahertsiin. Silti suorituskyky on hyvällä tasolla.

Teknisen perustan täydentävät 3 gigatavun RAM-käyttömuisti ja 32 gigatavun sisäinen tallennusmuisti, jotka ovat riittäviä mutta pikku hiljaa myös vähimmäistaso 200 euron älypuhelimissa.

Esimerkiksi AnTuTu-suorituskykytestissä Nokia 5.1 Plussan saamat vajaat 119 000 pistettä vastaa suunnilleen Qualcommin useimpien Snapdragon 660 -puhelinten tasoa. Snapdragon 630 -puhelimet yltävät useimmiten noin 90 000 pisteeseen, Snapdragon 625 -puhelimet vain reiluun 60 000 pisteeseen. Osaltaan Nokia 5.1 Plussaa suorituskyvyssä auttaa alhainen näyttötarkkuus, joka parantaa grafiikkatestien tuloksia.

GeekBench-suorituskykytestiä testipuhelinyksilömme ei antanut ajaa. Tilastoista löytyvät testiajot kertovat Nokia 5.1 Plussan pistemäärän asettuvan yksiydintestissä noin 1 300 ja moniydintestissä noin 4 600 pisteen tasolle. Tältä osin suorituskyky sijoittuu Snapdragon 630 ja 660 -puhelinten välimaastoon, eli myös varsin hyvälle tasolle.

Suomen markkinoilla ei Snapdragon 660 -älypuhelimia Nokia 5.1 Plussan hintaluokasta löydy, joten tässä suhteessa Nokia 5.1 Plus tarjoaa hyvää vastinetta rahalle, jos hakusessa on kohtuuhintaan esimerkiksi hyvä pelipuhelin tai muuten vain hyvä suorituskyky kiinnostaa.

Akunkesto Nokia 5.1 Plussassa on tavanomaisella tasolla ja virtaa riittää hyvin yhdeksi aktiiviseksi käyttöpäiväksi.

Näyttö Nokia 5.1 Plussassa on keskinkertainen, joskin hintaan nähden ihan kelpo. Tarkkuus on HD-tasoa eli 19:9-kuvasuhteella 1520×720 pikseliä. Näyttöön kaipaisi ajoittain enemmän kirkkautta. Katselukulmat sen sijaan ovat riittävät.

Testasimme Nokia 5.1 Plussan vielä Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmäversiolla, sillä testilaitteemme ei ehtinyt vielä saada Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäpäivitystä, jonka jakelun alkamisesta HMD Global on kuitenkin jo tiedottanut.

Alkuperäisellä käyttöjärjestelmäversiolla Nokia 5.1 Plussassa näytön yläreunan lovi on piilotettu mustalla tilapalkilla eikä tämän muuttamiseksi ole tarjolla asetusta. Tämä kuitenkin muuttuu Android 9 Pie -päivityksessä, jossa tarjolle tulee valinta loven jättämiseksi näkyviin ulottamalla muu näytön sisältö sen ympärille.

Testin aikana Nokia 5.1 Plus jumiutui täysin pariin otteeseen niin, ettei näyttö vastaanottanut enää kosketusta ennen pakotettua uudelleenkäynnistystä – tosin tämä tapahtui molemmilla kerroilla akku- tai suorituskykytestisovelluksesta poistumisen jälkeen ja saattoi liittyä vain ongelmiin niissä. Muuten puhelin pelasi testin aikana mallikkaasti.

Kannattaako hankkia?

Nokia 5.1 Plus on ristiriitainen älypuhelinuutuus. Siinä on sekä hyvää että huonoa, ja osittain vielä samoissa asioissakin. Hyvää on esimerkiksi USB-C-liitäntä vanhan Micro-USB:n sijaan mutta toisaalta siitä huolimatta Nokia 5.1 Plussassa ei ole akun pikalatausta. Samoin laatuntuntuma on muovikyljet huomioiden hyvällä tasolla mutta toisaalta muovi on aina muovia – ja alumiini houkuttelee enemmän.

Nokia 6.1.

Kovin kilpailija Nokia 5.1 Plussalle löytyy omasta leiristä, sillä alun perin korkeampaan hintaan viime vuonna lanseeratun Nokia 6.1:n hinta on painunut 199 euroon, ja tarjouksissa vieläkin alemmaksi.

Nokia 6.1:ssä ei ole lovinäyttöä, vaan tavanomainen 16:9-kuvasuhteen 5,5 tuuman näyttö, jonka tarkkuus kuitenkin peittoaa Nokia 5.1 Plussan (403 vs. 287 pikseliä tuumaa kohti). Lisäksi Nokia 6.1:n etuja vertailussa ovat erittäin laadukas alumiinirakenne, akun pikalataus sekä NFC-tuki. Nokia 6.1:ssä kaksi keskeistä Nokia 5.1 Plussan puutetta on siis kunnossa. Nokia 5.1 Plussan etuna on puolestaan jonkin verran parempi suorituskyky ja toisen takakameran tuoma boke-efekti muotokuviin.

Jotta Nokia 5.1 Plus kannattaisi hankkia samaan hintaan ennemmin kuin Nokia 6.1, täytyy sen muotoilusta mukaan lukien laajempi näyttö, todella pitää – ja tässä mennään jo makuasioihin.

Muita järkeviä vaihtoehtoja Nokia 5.1 Plussalle parin sadan euron hintaluokassa ovat esimerkiksi Motorola Moto G6 ja LG Q7, minkä lisäksi saattaa kannattaa silmäillä myös hieman kalliimpia älypuhelimia alle 250 euron hinnoista. Vaihtoehdoiksi nousevat tällöin myös tuoreet Huawei P Smart 2019 ja Honor 10 Lite. Lisäksi kannattaa tarkkailla tarjouksia esimerkiksi Honor Playsta.

Kokonaisuutena Nokia 5.1 Plus on ihan hyvä älypuhelinuutuus, joka ei kuitenkaan tarjoa mitään kovin mullistavaa tai tuo merkittävää edistysaskelta Nokia-älypuhelinmallistoon.

Alla vielä muutamia esimerkkikuvia Nokia 5.1 Plussan kameralla. Kuvat löytyvät lisäksi alkuperäisinä myös tästä Dropbox-kansiosta.

Tuoreimmat aiheesta

Digi