Arvosteluissamme keskitymme pääasiassa huippuluokan älypuhelinuutuuksiin sekä ajoittain joihinkin keskihintaluokan mielenkiintoisiin uutuuksiin.
Nyt arvostelussamme on kuitenkin todella halpa älypuhelin, kesäkuun alussa Suomessa 99 euron suositushinnalla myyntiin tullut Nokia 1. HMD Globalin Nokia-älypuhelinmalliston halpamalli on mielenkiintoinen uutuus sisältämänsä Android Go -käyttöjärjestelmäversion vuoksi. Android Go on Googlen uusi edullisiin, teknisesti rajoittuneisiin älypuhelimiin optimoitu versio Android-käyttöjärjestelmästä, ja Suomen markkinoilla se nähdään ensi kerran Nokia 1:ssä.
Testipuhelimemme tummansinisen ohella toinen värivaihtoehto Nokia 1:stä on kirkkaanpunainen.
Nokia 1:n tekniset tiedot
- 4,5 tuuman IPS LCD -näyttö 854×480 pikselillä
- Takakamera 5 megapikseliä, LED-kuvausvalo, 720p HD -videokuvaus
- Etukamera 2 megapikseliä, 480p-videokuvaus
- MediaTek MT6737M -järjestelmäpiiri (neljä 1,1 gigahertsin ARM Cortex-A53 -suoritinydintä, ARM Mali-T720 MP2 -grafiikkasuoritin)
- 1 gigatavu RAM-käyttömuistia (LPDDR3)
- 8 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (eMMC) ja microSD-muistikorttipaikka (maks. 128 gigatavua)
- Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (maks. 150 Mbit/s latausnopeus)
- Wi-Fi 802.11b/g/n / Bluetooth 4.2 -yhteydet
- GPS-paikannus
- FM-radio
- Micro-USB- ja 3,5 mm -liitännät
- Kiihtyvyysanturi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- 2 150 milliampeeritunnin vaihdettavissa oleva akku
- Polykarbonaattitakakuori vaihdettavissa
- Mitat 133,6 x 67,8 x 9,5 millimetriä
- Paino 131 grammaa
- Android 8.1 Oreo Go Edition -käyttöjärjestelmäversio
Nokia 1 tuo muistoja vuosien takaa
Nokia 1 on muuten melko kompakti, muttei kovin ohut älypuhelin nykypäivänä 9,5 millimetrin paksuudellaan. Kokonaisuutena sen design tuo mieleen muistoja vuosien takaa: Nokia 1:ssä on ulkoisesti jotakin samaa kuin aiemmin Nokian halvemmissa Lumioissa.
Viime aikoina reunukset näyttöjen ympärillä ovat uusissa älypuhelimissa kutistuneet vauhdilla, mihin nähden leveät reunat Nokia 1:n 4,5 tuuman näytön ympärillä vaikuttavat jo jopa hieman antiikkisilta. Itse näyttö on puhelimen hintaluokka huomioiden laadultaan ihan kohtuullinen ja yllättävän kirkas, mutta luettavuus kirkkaassa auringonvalossa ei kuitenkaan ole kummoinen.
Takavuosilta tuttua on myös Nokia 1:n rakenteen suoma mahdollisuus vaihtaa takakuoria eri värisiin. HMD Global on ansiokkaasti tuonut Nokian menestysvuosien Xpress-on-vaihtokuoribrändin takaisin henkiin Nokia 1:n myötä. Nokia 1:n takakuori on todella helppo irroittaa ja asettaa paikalleen, mihin nähden se on käytössä yllättävänkin tukevan tuntuinen. Vaikka Nokia 1:n tuntuma kädessä on muovinen, on se silti samalla varsin laadukas ja mukava. Nokia 1:n rakenteen kanssa voidaankin sanoa tehdyn onnistunutta kehitystyötä.
Irroitettavissa olevan takakuoren alta paljastuu myös jotakin takavuosilta tuttua, sittemmin älypuhelimissa lähes kadonnutta: helposti vaihdettavissa oleva akku. Nokia 1:n 2 150 milliampeeritunnin akun voi vaihtaa kätevästi toiseen. Lisäksi takakuoren alta löytyvät myös SIM-kortti ja microSD-muistikorttipaikat.
Nokia 1:n takakameran tarkkuus on 5 megapikseliä. Kamera on kiinteätarkenteinen ja kuvanlaatu ei ole kovin kummoinen. Kyllä Nokia 1:llä eri tilanteista muistoksi valokuvia ja videoita tallennettua saa, mutta siihen se sitten jääkin. Hämärämmissä olosuhteissa kamera on varsin avuton. Tarkkuudeltaan 2 megapikselin etukamera on suhteelliselta laadultaan vahvempi.
Alla muutama esimerkkikuva Nokia 1:llä.
Miten Androidin Go-versio näkyy käytössä?
Android Oreon yhteydessä esitelty Go edition on Googlen uusin aloite halpojen älypuhelinten toiminnan ja ohjelmiston ajantasaisuuden parantamiseksi. Android Go on tarkoitettu älypuhelimiin, joissa on hinnan pitämiseksi kurissa vain vähän RAM-käyttömuistia (Nokia 1:ssä 1 gigatavu) ja tallennusmuistia (Nokia 1:ssä 8 gigatavua) sekä vähemmän suoritustehoa.
Keskeisessä osassa optimoinnissa pienemmille muisteille ovat Googlen kehittämät karsitut Go-erikoisversiot sen omista sovelluksista. Nokia 1:ssä näitä sovelluksia ovat Gmail Go, Google Go sekä lisäksi erikseen uutena sovelluksena esitelty Google Files Go -tiedostonhallinta. Suomessa suomen kielellä esiasennettuna ei tule Google Assistant Go -sovellusta. Sovellusten lisäksi myös Gboard-näppäimistö on optimoitu Android Golle.
Sovellukset vievät vähemmän tallennustilaa, minkä lisäksi niiden resurssi-intensiivisimpiä toimintoja on karsittu RAM-käyttömuistin käytön sekä tiedonsiirron säästämiseksi – esimerkiksi Gmail Go -sähköpostisovellus ei automaattisesti lataa sähköpostien sisältämiä kuvia.
Mukana sovellusvalikossa on myös Google Maps Go, joka tosiasiassa on kuitenkin vain linkki Google Mapsin selaimella toimivaan verkkosivuversioon. Android Go -puhelimissa ei tulekaan esiasennettuna mukana lainkaan todellista Google Maps -sovellusta, joka kuitenkin tarvitaan jos haluaa käyttää navigointia. Google Mapsin toki saa kuitenkin halutessaan erikseen asennettua Google Play -kaupasta.
Google Chrome -selain Android Gossa tarjoaa oletuksena käyttöön Data Saverin, joka vähentää tiedonsiirron määrää kierrättämällä selatut sivut Googlen palvelinten kautta ja pakkaamalla sisällön. Asetuksista tiedonsiirtoa taustalla vähentävän Data Saverin saa otettua halutessaan käyttöön myös valitsemilleen sovelluksille.
Sinällään Androidin Go-versiollisuus ei näy mahdottoman paljoa päivittäisessä käytössä muuten kuin suurempana vapaana tallennustilana, mutta Nokia 1:n rajallinen suorituskyky ja RAM-muisti sen sijaan näkyvät. Kaikki tapahtuu parempiin älypuhelimiin verrattuna hitaasti – painalluksen jälkeen puhelin ikään kuin tuntuu ensin miettivän sekunnin – ja puhelimen käyttö tuntuukin yhdeltä odottelulta.
Yksittäisistä sovelluksista esimerkiksi Instagram, WhatsApp ja Spotify toimivat jo melko hyvin näinkin vähätehoisessa älypuhelimessa kuin Nokia 1. Snapchat tuntuu jo raskaammalta, ja myös Twitterin soisi toimivan herkemmin.
Parempia vaihtoehtoja tarjouksessa
Nokia 1:n ostaminen juuri nyt Suomessa ei vaikuta kovin järkevältä idealta. Tarjolla on paljon parempia vaihtoehtoja – myös Nokia-älypuhelinten joukosta.
Nokia-älypuhelinten viime vuoden mallit ovat olleet viime aikoina tarjouksessa, kun jälleenmyyjät myyvät niitä pois ennen toisen sukupolven seuraajamallien myyntiintuloa. Nokia 3:n saa jo 99 eurolla eli samaan hintaan Nokia 1:n kanssa, Nokia 5:n hinta on laskenut 129 euroon ja Nokia 6:ta myydään 149 eurolla.
Mikä tahansa näistä kolmesta älypuhelinmallista on parempi ostos kuin Nokia 1. Jo esimerkiksi Nokia 3:ssa tarjolla on nyt tarjouksessa samalla rahalla Nokia 1:een verrattuna suurempi ja tarkempi näyttö, parempi kamera, tuplasti RAM- ja tallennusmuistia, tehokkaampi järjestelmäpiiri, laadukkaampi rakenne sekä lisäominaisuuksina NFC-lähiyhteys sekä pelien liikeseurannassa tärkeä gyroskooppi. Panostamalla muutaman kympin lisää Nokia 5:een tai Nokia 6:een saa haluttaessa vielä merkittäviä parannuksia.
Myös muilta valmistajilta löytyy samassa hintaluokassa Nokia 1:lle vahvempia vaihtoehtoja, kuten Honor 6A, LG K8 2017, Huawei P9 Lite Mini tai selvästi vielä halvempi Huawei Y6 (2017).
Yhteenveto: Nokia 1 ei ole tehty Suomen markkinoille
Nokia 1:tä ei ole selvästikään kehitetty Suomen tai laajemmin Euroopan vauraille markkinoille. Sen sijaan puhelimen kohdemarkkinat ovat kehittyvissä maissa, esimerkiksi Intiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa.
Monille Nokia 1 on seuraava askel peruspuhelimesta ylöspäin ensimmäiseen älypuhelimeen. Tästä kertoo myös puhelimen tunnuslause markkinoinnissa: Siirry älykkäämpään / Step up to smarter.
Myös edullisimmassa hintaluokassa Nokia-älypuhelinten vahvuus on moneen kertaan jo aiemmin toistettu vakio-Android-kokemus, johon olennaisena osana kuuluvat ajantasaisesti julkaistut päivitykset. Android Go perustuu toistaiseksi Androidin tuoreimmalle Android 8.1 -versiolle, ja tämän artikkelin julkaisuhetkellä kesäkuun puolivälissä Nokia 1 on varustettu 5. toukokuuta päivätyillä Android-tietoturvakorjauksilla, mitä voidaan pitää erinomaisena – erityisesti useiden valmistajien päivitysten osalta hylkäämässä edullisemmassa hintaluokassa.
Suomessa Nokia 1:n ostoa ei sen 99 euron hinnalla voi kuitenkaan nyt suositella. Hinnan pitäisi olla lähempänä 50 kuin 100 euroa, jotta Nokia 1:ää kannattaisi muiden vaihtoehtojen vilinässä edes harkita.