Testissä Nokia 3310 – onko legendaarisen puhelimen uusi versio järkevä ostos?

Julkaistu 28.05.2017 14:14
Toimittajan kuva

Markus Lehtiniitty

markus.lehtiniitty@mobiili.fi

@mlehtiniitty

Nokia 3310 tulee takaisin! Tieto yllätti ensin, kunnes ajatus alkoi nopeasti vaikuttaa järkeenkäyvältä. Onhan alkuperäinen 3310 yksi kaikkien aikojen legendaarisimmista matkapuhelimista. Ikinä.

Uudella Nokia 3310:llä ei teknisesti ole mitään tekemistä alkuperäisen kanssa. Tuttu nimi ja samankaltaiset muodot ovat kuitenkin saaneet pitkän tauon jälkeen laajemmankin kiinnostuksen taas heräämään peruspuhelimiin.

Mutta millainen tämä uusi Nokia 3310 on?

Oikeasti ei mitenkään erikoinen

59 euron hinnallaan uusi Nokia 3310 sijoittuu Nokian peruspuhelinmalliston kalleimpaan päähän. Sen kanssa samassa hintaluokassa on Nokia 230 -malli, joka on paremmin varusteltu. Nokia 3310:tä teknisesti lähimpänä viimeaikaisista huomattavasti vähemmälle huomiolle jääneistä peruspuhelinmalleista on Nokia 222.

Sekä uusi 3310 että aiempi Nokia 222 ovat 2G-puhelimia, perustuvat Nokian Series 30+ -käyttöjärjestelmään ja sisältävät 2,4 tuuman näytön 320×240 pikselillä, 2 megapikselin takakameran, 16 megatavua sisäistä muistia, microSD-muistikorttipaikan, 3,5 millimetrin kuulokeliitännän, FM-radion, musiikkisoittimen sekä Micro-USB- ja Bluetooth 3.0 -yhteydet. Suurin tekninen ero puhelimissa on 3310:stä lisänä löytyvä kameran LED-kuvausvalo.

Uuden 3310:n neljä eri värivaihtoehtoa.

Uutta ja erikoista uudessa 3310:ssä ovatkin nyt vain ja ainoastaan nimi ja design. Ulkoisesti uusi 3310 muistuttaa alkuperäistä, mutta on huomattavasti kevyempi ja ohuempi. Värivaihtoehdoissa mukana ovat vanhasta muistuttava tummansininen, sen tavoin mattapintainen harmaa sekä kiiltäväpintaiset punainen sekä keltainen.

Uusi 3310 istuu käteen mukavasti. Nykyisiin älypuhelimiin tottuneelle koko tuntuu minimaaliselta. Kiiltäväpintaisena puhelin tuntuu myös hieman liukkaalta. Testissämme puhelin ei kuitenkaan lipsahtanut kädestä kertaakaan, joten emme päässeet sattumaltakaan testaamaan onko uuden 3310:n kestävyys alkuperäisen 3310:n legendaarisella tasolla.

Alkuperäinen 3310 on karkeasti tuplasti paksumpi kuin uusi.

Näyttö on 3310:ssä peruspuhelimeen jopa erinomainen. 2,4 tuuman koko ja 240×320 pikselin tarkkuus ovat niin sanotusti riittävät. Näytön väritoisto miellyttää ja kiitos polarisoinnin, näyttö säilyy luettavana myös ulkona kirkkaassakin auringonvalossa.

3310:n näyttö on hyvä. Luettavuus on riittävän hyvä ulkonakin.

Myös uuden 3310:n reunat ovat painikkeista vapaat. Ylhäältä löytyy Micro-USB-latausliitäntä ja pohjasta 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

3310:n kiiltävä pinta tuntuu ajoittain liukkaalta.

Mitä tällä voi tehdä?

Monet älypuhelinkäyttäjät saattavat olla jo unohtaneet mitä 3310:n kaltaisilla peruspuhelimilla voi ylipäänsä tehdä – ja mikä tärkeämpää, mitä ei. Alla tiivis listaus käytännössä kaikesta, mihin 3310 pystyy.

Uudella 3310:llä voi…

  • katsoa kellonajan
  • puhua puheluja
  • vastaanottaa ja lähettää tekstiviestejä sekä multimediaviestejä
  • ottaa kuvia ja videoita kameralla
  • selailla nettiä
  • pelata Snakea ja joukkoa muita pelejä
  • kuunnella muistikortille tallennettua musiikkia
  • kuunnella FM-radiota
  • tarkistaa sään
  • käyttää sovelluksia, kuten Twitter, Facebook ja Facebook Messenger
  • käyttää äänitystä
  • käyttää muistiinpanoja, kalenteria, laskinta, herätyskelloa, ajastinta, sekuntikelloa ja muunninta
  • käyttää LED-valoa taskulamppuna

Moitteeton puhelimena – pitkä toiminta-aika ja tuplasti SIM-kortteja

Puhelimena 3310 on parhaimmillaan. Se toimii puhelinkäytössä kuten voi olettaakin. Ääni tuntuu selkeältä – myös kaiutinpuheluissa. Suomessa 3310 tulee myyntiin kahdella SIM-korttipaikalla varustettuna versiona, mikä tarjoaa mahdollisuuden myös esimerkiksi oman ja työliittymän yhdistämiseen yhteen puhelimeen.

Valmiusaikaa uuden 3310:n kaksois-SIM-versiolle luvataan 25 päivää ja puheaikaa 22 tuntia. Kumpaakaan emme erityisesti testanneet, mutta älypuhelinten mittapuulla kestää akku 3310:ssä kyllä älyttömän pitkään.

Hienoisia hankaluuksia testissä aiheutti 3310:n SIM-korttipaikkojen micro-SIM-koko, kun kaikki käytössä olevat SIM-korttini ovat jo pienempiä, kalliimmissa älypuhelimissa nykyisin käytettäviä nano-SIMejä. Micro-SIM-koko on kuitenkin oikea valinta juuri 3310:een: puhelimen kohderyhmällä micro-SIMit lienevät vielä nanokokoa yleisempiä ja lisäksi micro-SIM-paikkaan sopii myös nano-SIM, mikä ei toisinpäin luonnollisesti onnistuisi. Itse onnistuin myös asettelemaan heti toisella yrittämällä nano-SIM-korttini käyttöön 3310:ssä ilman adapteria.

Tekstiviestit kuuluisivat jo historiaan

Nokia 3310:llä voi viestiä SMS-tekstiviestein ja MMS-multimediaviestein. Kriittiset viestit toki kulkevat näinkin, mutta älypuhelinkäyttäjiä peruspuhelimissa pitäytyneet alkavat varmasti jo nyppiä. On tympeää joutua käyttämään tekstiviestejä verrattuna moderneihin vaihtoehtoihin.

WhatsAppia ei 3310:ään saa. Sen sijaan Facebook Messenger on tarjolla asennettavana sovelluksena. Valitettavasti emme pystyneet testaamaan sovelluksen toimintaa, koska puhelimen sisäinen muisti ei sille riittänyt eikä käytössämme ollut sopivaa muistikorttia.

Uuden 3310:n näppäimistö ei vedä vertoja alkuperäiselle. Matalat näppäimet tuntuvat vähän pliisuilta.

Matopeli on monimutkaistunut

3310:ssä on Gameloftin tekemä uusi Snake-peli, joka toimii alkuperäisen matopelin manttelinperijänä. Alkuperäisestä poiketen Snakessa, joka ei muuten ole tarjolla lainkaan suomen kielellä, on kaksi erilaista pelitilaa: aikarajoitteiset tasot sekä selviytyminen. Näistä jälkimmäinen muistuttaa enemmän alkuperäistä: aikaa ei ole rajoitettu ja mato pitenee omenoita syödessä. Sitäkin on uudistettu pelin päättävin pommein ja esimerkiksi madon puoleen mittaan leikkaavin saksin.

Myös uusi Snake tarjoaa mutkattoman pelikokemuksen, joka kuitenkin tuntuu hieman turhan leppoisalta. Eikä alkuperäisen nerokasta yksinkertaisuutta ole helppo minkään peitota.

Snaken lisäksi 3310:lle on asennettavissa myös laaja joukko muita pelejä. Esiasennettuna mukana ovat jo Asphalt 6: Adrenaline ja Diamond Twister 2.

Kamera tuo muistoja mieleen – selfiet vaativat akrobatiaa

Selfieiden napsiminen 3310:lle on perin hankalaa. Etukameran olennaisuuden tajuaa vasta, kun se puuttuu. 3310:n takakameran tarkkuus on 2 megapikseliä ja tarkennustapa kiinteä. Kameraa avustaa LED-kuvausvalo. Teknisesti 3310:n kameran kyvyt ovat näin noin 10 vuoden takaisella tasolla.

Kuvanlaatu ei luonnollisestikaan ole aivan nykypäivän älypuhelinten tasolla, mutta kyllä 3310:n kamerallakin saa taltioitua hetkiä muistoiksi – jopa yllättävän laadukkaasti hyvässä valaistuksessa – ja varsinkin, jos kuvia on tarkoitus katsella vain oman puhelimen näytöltä. Mikä tahansa kamerahan on parempi kuin ei kameraa ollenkaan. Perinteiseen tapaan suurempia eroja parempiin kameroihin nähden tulee esiin vasta hämäräkuvauksessa.

3310:n kameraohjelmiston mahdollisuudet onnistuivat myös yllättämään. Kirkkautta voi säätää tai valita käyttöön tehosteita (mustavalko, seepia, vihertävä, sinertävä, käänteiset värit). Kamera tukee myös sarjakuvausta ja itselaukaisinta.

Alla muutama 3310:n kameralla otettu esimerkkikuva sateisesta Oulusta.

Muistikortti aivan pakkohankinta

Kameran käyttö tuo myös välittömästi esiin 3310:n ominaisuuksien selkeimmän epäkohdan: surkean pienen sisäisen muistin. Muistikortin hankinta onkin käytännössä lähes pakollista, jos puhelinta ei käytä vain ja ainoastaan puheluihin ja tekstiviesteihin.

Esimerkiksi testitapauksessamme 3310 kertoi käyttöönoton jälkeen muistiin mahtuvan kameralla 5 kuvaa tai 5 sekuntia videota. Kuvien ja videoiden ohella tallennustilaa tarvitsee tietenkin kaikki muukin – mahdolliset sovellukset, musiikkitiedostot, tallennetut tiedot ja niin edelleen.

Sisäistä muistia 3310:ssä on 16 megatavua, josta käyttäjälle vapaata on kuitenkin vain vaivaiset 1,4 megatavua. Muistikorteille 3310:stä löytyy tuki 32 gigatavuun asti. Ainoa testattavaksi löytynyt kortti oli 128-gigainen, eikä se 3310:n kanssa yhteistyöhön suostunut.

Jo erittäin pitkälle 3310:n kaverina riittäviä 8 gigatavun kortteja saa ainakin alle kympillä, eivätkä 16 gigatavun kortitkaan juuri enempää enää maksa.

Nettiselailu enimmäkseen odottelua

3310:stä löytyy Operan nettiselain, jolla kevyiden sivujen perusselailu ja lukeminen onnistuvat. Verkkosivujen koon kasvettua jokaista sivunlatausta joutuu kuitenkin odottamaan jopa kymmeniä sekunteja. Silti esimerkiksi uutisten lukeminen kyllä 3310:llä tarvittaessa on mahdollista, joskaan ei kovin nautinnollista.

Nettisivujen lataaminen hitaalla 2G-yhteydellä on piinallista puuhaa.

Valmiina 3310:ssä on myös sääsovellus, joka alkukäyttöönoton ja paikkakunnan valinnan jälkeen toimii melko sutjakkaasti ja kertoo oleelliset tiedot.

Hinnassa selvää nostalgialisää – onko 3310 väliinputoaja?

Rationaalisesti ajateltuna uusi 3310 on täysin turha kapistus. Jos 3310:n tarjoamat ominaisuudet kiinnostavat, on jo pitkään voinut kävellä kauppaan ja napata mukaansa Nokia 222:n alle neljän kympin, kolmanneksen 3310:n hintaa halvemmalla.

Toisaalta 3310:n kaltaiset peruspuhelimet alkavat tuntua väliinputoajilta. Järkeä voi olla yksinkertaisemmissa parin kympin peruspuhelimissa vain puhelukäyttöön, mutta on kyllä suoraan sanottuna vaikea ymmärtää näillä kulmillamme olevan ihmisiä, jotka ovat valmiita ostamaan 70 eurolla 3310:n ja muistikortin ennemmin kuin vaikkapa vain sadan euron älypuhelimen ja tekemään puhelinvalinnallaan elämästään suhteettomasti hankalampaa – ja kestämään hermoja kiristävää odottelua esimerkiksi nettiselailussa tai jäämään modernien viestipalvelujen ulkopuolelle.

Vain puhelukäyttöön löytyy vaihtoehtoja, jotka maksavat vain kolmasosan 3310:n hinnasta. Ykköspuhelimeksi Nokia 3310:tä on vaikea suositella kenellekään. Kakkospuhelimeksi se voi kuitenkin olla hauska hankinta.

Ja toisin kuin menneinä aikoina, nyt 3310:n käytöllä voi erottautua pirteästi massasta.

Tuoreimmat aiheesta

Digi