Älypuhelinten koot ovat viime vuosina kasvaneet kasvamistaan, mutta Xiaomin Mi Max 2 erottuu edelleenkin jättiläisenä massasta. 6,44 tuuman näytöllä varustettu Mi Max 2 lähestyy tablettikokoluokkaa, mutta on kuitenkin täysverinen älypuhelin.
Saimme Mi Max 2:n testiin kansainväliseltä GearBest.com-verkkokaupalta, joka myy Mi Max 2:ta juuri nyt 204,14 euron hintaan.
Jättiläismäinen
Oikeastaan ainoastaan koolla on merkitystä Mi Max 2:ssa. Jos haluaa näin kookkaan älypuhelimen, on Mi Max 2 yksi markkinoiden parhaimpia vaihtoehtoja. Jos suuri koko ei miellytä, voi Mi Max 2:n unohtaa suoralta kädeltä.
Aluksi Mi Max 2 tuntuu jopa koomisen suurelta, mutta kaikkeen tottuu – niin myös Mi Max 2:n kokoon. Jos puhelintaan säilyttää liikkeellä ollessa taskun sijaan jossakin muualla, vaikkapa (käsi)laukussa, ei koosta ole niin mahdottomasti haittaa, mutta kuitenkin paljon hyötyä. Mi Max 2:lla on erittäin mukava lueskelle artikkeleita, katsella videoita, selailla Facebookia ja Twitteriä ja niin edelleen.
Näytön kuvanlaatu on kohtuullisen hyvä. Pikseleitä on 1920×1080, eli pikselitiheys yltää 324 pikseliin tuumaa kohti. Tätä voidaan pitää riittävänä tasona, joskin lisätarkkuuskaan ei olisi pahitteeksi. IPS LCD -tekniikalla toteutetun näytön katselukulmat ovat laajat.
Näytön kirkkaus riittää hyvään luettavuuteen kirkkaassakin valossa. Lisäksi näytön kirkkaussäätö on erittäin leveä, ja näytön kirkkauden saa laskettua myös erittäin matalalle tasolle pimeässä lukemista varten.
Valitettavasti toistaiseksi Mi Max 2:ssa ei oteta täyttä hyötyä irti suuresta näytöstä. MIUI 8:n vakaasta versiosta ei vielä toistaiseksi löydy mahdollisuutta jakaa näyttö kahdelle sovellukselle. Tilanne on kuitenkin onneksi korjaantumassa: ominaisuus on jo mukana MIUI 8:n beetatestiversiossa ja kuuluu myös tulossa olevan MIUI 9:n uudistuksiin.
Luonnollisesti mitä suurikokoisempi puhelin, sitä vaikeampaa käyttö yhdellä kädellä on. Mi Max 2:ssa ongelmaa on pyritty ratkomaan yhden käden käyttötilalla, jossa näytön koon saa supistettua jompaankumpaan alakulmaan pienempään kokoon. Yhden käden tilaan pääsee siirtymään suht kätevästi pyyhkäisemällä näytön alapuolelta löytyvien painikkeiden päällä keskeltä vasemmalle tai oikealle. Asetuksista yhden käden tilan näytön koon saa valittua 4,5, 4,0 tai 3,5 tuuman kokoiseksi.
6,44 tuuman näyttö perinteisellä 16:9-laajakuvasuhteella on huomattavasti suurempi kuin esimerkiksi 6,3 tuuman näyttö 18,5:9-kuvasuhteella uudessa Samsungin Galaxy Note8:ssa. Tämä näkyy myös puhelinten mitoissa: vertailun vuoksi Mi Max 2 on reilusti yli senttimetrin sekä pidempi että leveämpi kuin Note8.
Mahtava akunkesto
Suureen puhelimeen on mahtunut suuren näytön lisäksi myös suuri akku. Mi Max 2:n akun kapasiteetti on komeat 5 300 milliampeerituntia.
Merkittävä akkukapasiteetti yhdistettynä virtapihiksi tiedettyyn Snapdragon 625 -järjestelmäpiiriin tarjoaa Mi Max 2:ssa pitkän, jopa mahtavan akunkeston. Akusta riittää helposti virtaa kahden päivän läpi yli 10 tunnin aktiivisella käytöllä.
Lisäksi Mi Max 2 tukee Qualcomm Quick Charge 3.0 -pikalatausta, joten suurenkin akun lataaminen käy kohtuuajassa. Tunnissa akku täyttyy tyhjästä noin kahden kolmasosan varaukseen.
Muutenkin kelpo älypuhelin
Kaikki huomio tuppaa Mi Max 2:ssa kiinnittymään laitteen kokoon. Sisuksista siitä löytyy kuitenkin perushyvää tekniikkaa.
Hintaisekseen Mi Max 2 on mainio älypuhelin: reilun parin sadan euron hintaluokassa Mi Max 2 tarjoaa jopa erinomaisena pidettävän kattauksen. Jo edellä mainittu Qualcommin Snapdragon 625 -järjestelmäpiiri on perusvarma keskiluokan valinta, jossa riittää suorituskykyä vielä erittäin hyvin useimpiin tarpeisiin ilman mitään hidastelua. RAM-käyttömuistia on riittävät 4 gigatavua ja tallennusmuistia 64 gigatavua.
Xiaomin MIUI-käyttöliittymä on jonkin verran kustomoitu vakio-Androidiin verrattuna, mutta muutokset ovat pääosin maltillisia. Testipuhelimessamme on nyt Android-versio 7.1.1 Nougat, MIUI Global 8.5 sekä 5. kesäkuuta päivätyt Android-tietoturvakorjaukset. Virallista suomen kieltä Mi Max 2:n ohjelmistossa ei suoraan ole, kun Xiaomi-puhelimia ei täällä ainakaan toistaiseksi kovin laajasti myydä. Lisäksi Suomessa käytön kannalta kannattaa huomioida, ettei mukana ole tukea täällä käytössä oleville alemmille 700 ja 800 megahertsin 4G LTE -verkkotaajuuksille. Lisäksi ainakin testipuhelimemme myyntipakkauksessa mukana oli laturi kiinalaispistokkeella, joten täällä käytettävän laturin joutuu hankkimaan erikseen.
Sormenjälkitunnistus toimii Xiaomi-puhelimille tyypilliseen tapaan myös Mi Max 2:ssa vikkelästi ja varmasti. Sormenjälkilukijan sijainti ei kuitenkaan omaan, kooltaan melko keskivertoon käteeni tuntunut aivan täydelliseltä, vaan koen, että se saisi olla hieman alempana.
Kamerat Mi Max 2:ssa ovat hyvät. Mi Max 2:n hintaluokassa takakamera on jopa ilahduttavan hyvä. Käytössä on sama 12 megapikselin Sony IMX386 -kamera kuin Xiaomin Mi 6 -huippupuhelimessa, mutta Mi Max 2:ssa varustettuna f/2,2-aukon linssillä ja ilman optista kuvanvakainta. Kameraa tukee kaksisävyinen LED-kuvausvalo.
Etukameran tarkkuus on 5 megapikseliä. Erityisesti sen osalta huomio kiinnittyy jälleen valtavaan näyttöön, jolla omaa kuvaansa voi ihailla.
Kuten kiinalaispuhelimelta sopii odottaa, SIM-korttipaikkoja on kaksi kappaletta, nano-SIM ja micro-SIM. Toinen on jaettu microSD-muistikorttipaikan kanssa. Mukana on myös ekstroja, kuten infrapunalähetin kauko-ohjainkäyttöön ja FM-radio. Lisäksi Mi Max 2:ssa on stereokaiuttimet ja myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä on mahtunut mukaan. Mitäpä ei tämän kokoiseen puhelimeen mahtuisi…
Kaikki tämä on pakattu laadukkaaseen, eleettömän tyylikkääseen sekä mukavasti pyöristettyyn alumiinirakenteeseen, josta ei ole pahaa sanaa sanottavana.
Kokonaisuutena Mi Max 2 on hyvä valinta, jos kaipaa todella suurikokoista älypuhelinta. Harvoin reilulla 200 eurolla saa näin paljon älypuhelinta.
Xiaomi Mi Max 2 on saatavilla GearBest.comista juuri nyt 204,14 euron hintaan.
Alla vielä pari esimerkkikuvaa Mi Max 2:n kameralla Auto HDR -asetuksella.