Arvosteluumme saapui Xiaomin Mi A2 Lite -älypuhelin, joka kuuluu Googlen Android One -ohjelmaan eli se tarjoaa puhtaan Android-kokemuksen. Alle 200 euron hintaluokkaan sijoittuva Mi A2 Lite tarjoaa muun muassa suuren Full HD -kosketusnäytön, kaksoiskameran ja jopa 4 000 milliampeeritunnin akun.
Saimme Mi A2 Liten testiimme GearBestiltä. Kansainvälisestä GearBest-verkkokaupasta Mi A2 Lite 4 gigatavun RAM-käyttö- ja 64 gigatavun tallennusmuistilla on tilattavissa vain 172,40 euron hintaan, ja kuponkikoodilla GBFI918 hinnan saa alennettua vain 159,47 euroon.
Xiaomi Mi A2 Liten tekniset tiedot
- Alumiini-muovirakenne
- 5,84 tuuman IPS LCD -näyttö lovella näytön yläreunassa ja 19:9-kuvasuhteella (2280×1080 pikseliä)
- Sormenjälkilukija takana
- Kaksoiskamera takana: 12 ja 5 megapikselin kamerat, f/2,2-aukko, 1,25 mikronin pikselikoko ja PDAF-tarkennus
- Videokuvaus: 1080p Full HD 30 fps
- 5 megapikselin etukamera f/2,0-aukolla
- Qualcommin Snapdragon 625 -järjestelmäpiiri (8x ARM Cortex-A53 @ 2,0 GHz)
- 3 tai 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 32 tai 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka
- Kaksi SIM-korttipaikkaa
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n / Bluetooth 4.2 -yhteydet
- GPS / GLONASS -paikannus
- Micro-USB-liitäntä ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / infrapunalähetin
- 4 000 milliampeeritunnin akku ja 10 watin lataus
- Mitat 149,33 x 71,68 x 8,75 millimetriä
- Paino 178 grammaa
- Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmäversio (Android One)
Hyvää Xiaomi Mi A2 Litessä
- Android One: Puhdas Android-käyttöjärjestelmä toimii sulavasti Mi A2 Litessä. Puhelimen pitäisi saada päivitykset nopeasti – tällä hetkellä laitteessa on Android 8.1 Oreo ja elokuun tietoturvapäivitykset. Lisänä Xiaomi on tuonut puhelimeen vain kaksi omaa sovellusta.
- Akku: Suuri 4 000 milliampeeritunnin akku takaa pitkät toiminta-ajat ja akunkesto onkin puhelimessa erinomainen.
- Muistivaihtoehdot: Mi A2 Liten perusversiossa on kolme gigatavua RAM-muistia ja 32 gigatavua tallennusmuistia, mutta hieman kalliimmalla voi hankkia version, jossa vastaavat muistit ovat neljä ja 64 gigatavua. 64 gigatavun tallennusmuisti alle 200 euron hintaluokassa ei ole mitenkään arkipäivää.
Huonoa Xiaomi Mi A2 Litessä
- MicroUSB-liitäntä: Vaikka vanhanmallinen liitäntä löytyy monista edullisista puhelimista, olisi Mi A2 Liteen toivonut USB-C-liitäntää. Mi A2 Lite ei tue nopeaa pikalatausta ja suuri akku täyttyy varsin hitaasti peruslaturilla.
- Vanhahko suoritin: Mi A2 Litessä on yli kaksi vuotta vanha Snapdragon 625 -järjestelmäpiiri ja saman hintaluokan puhelimissa on nähty esimerkiksi tuoreempaa Snapdragon 636:ta.
Mainitsemisen arvoista Mi A2 Litessä
- Kelpo rakenne: Mi A2 Lite on mukavan jämäkkä puhelin alumiinisella takakuorellaan ja muovisilla reunoillaan. Materiaalien väleillä on selvät erot, mutta teräviä reunoja puhelimessa ei ole. Mi A2 Lite tarjoaa hintaluokkaan nähden hyvän laatutuntuman, muttei yllä esimerkiksi Nokia 5.1:n tasolle.
- Ei NFC:tä: NFC löytyy jo monista puhelimista ja mobiilimaksamisen yleistyessä se on hyvä löytyä puhelimesta. Edullisissa puhelimissa ei monestikaan ole NFC-tukea, joten suhteellisesti varsinainen heikkous moniin kilpailijoihin nähden sen puuttuminen ei ole, mutta asia kannattaa pitää mielessä, jos harkitsee Mi A2 Liten hankkimista.
Xiaomi Mi A2 Liten ehdottomia vahvuuksia on puhdas Android-käyttöjärjestelmä. Tällä hetkellä laitteessa on Android 8.1 Oreo ja elokuun tietoturvapäivitykset. Näiden osalta tilanne on hyvä ja Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversiota voidaan odottaa saapuvaksi tämän vuoden puolella. Mi A2 Litessä ei ole Xiaomin omaa käyttöliittymää ja ainoa ero täysin vakio-Androidiin on esiasennetut Mi Drop- ja Mi Remote -sovellukset – ja nekin saa halutessaan poistettua kokonaan. Android One -ohjelman myötä Mi A2 Liten pitäisi saada käyttöjärjestelmäpäivityksiä kaksi vuotta ja tietoturvapäivityksiä kolme vuotta.
Kokonaisuudessaan Android toimii Mi A2 Litellä sulavasti eikä käyttöjärjestelmän kanssa tullut ongelmia testijakson aikana. Vanhahko Snapdragon 625 pyörittää edelleen käyttöjärjestelmää hyvin. Esimerkiksi samassa hintaluokassa painiva Nokia 5.1 ei tarjonnut yhtä sulavaa käyttökokemusta, kun laitteita vertailtiin vierekkäin.
Mi A2 Liten kalliimmassa versiossa on 4 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 64 gigatavua tallennusmuistia. Alle 200 euron hintaluokassa 64 gigatavun tallennusmuisti ei ole arkipäivää ja monissa niin sanotuissa huippupuhelimissa tallennusmuistia on saman verran.
Xiaomi Mi A2 Lite on rakennettu näyttölasin lisäksi muovista ja alumiinista. Reunoja kiertää kullanvärinen muovi ja laitteen takakuori on ylä- ja alalaidan ohuita kaistaleita lukuun ottamatta alumiinia. Rakenteeltaan Mi A2 Lite on varsin jämäkkä ja se istuu hyvin käteen, mutta alumiinin ja muovin risteyskohdat huomaa kädessä selvästi. Vaikka Xiaomi mainostaa Mi A2 Liten näyttölasia 2.5D-lasina, pyöristys reunoilla on todella minimaalinen. Näytön ja rungon välissä on myös musta, muovinen reunus, joka lisää yhden elementin lisää puhelimeen. Mi A2 Liten rakenne on siis hieman rikkonainen kaikkine yhtymäkohtineen.
Android Onen ohella Mi A2 Liten vahvuuksia on suuri 4 000 milliampeeritunnin akku, joka tarjoaa pitkät käyttöajat. Akun lataaminen ei kuitenkaan onnistu kovinkaan vikkelästi, sillä Mi A2 Lite ei tue pikalatausta, vaan normaalia 5V/2A-latausta. 4 000 milliampeeritunnin akku täytyy normaalilla latauksella melko pitkään.
Mi A2 Litessä on 5,84 tuuman IPS LCD -kosketusnäyttö, jonka ylälaitaa koristaa näyttölovi. Sitä ei valitettavasti voi piilottaa, mutta videoita katsellessä loven alle ei materiaalia onneksi mene. Puhtaan Androidin vuoksi myöskään näytön väritoistoa ei voi säätää, mikä olisi varmasti monen käyttäjän mieleen. Kokonaisuudessaan näyttö on kuitenkin tarkka ja varsin hyvä hintaluokkaan nähden.
Laitteen takapuolella sijaitsee tuttuun tyyliin sormenjälkilukija, joka on toimintavarmuudeltaan keskinkertaisella tasolla. Vaikka saman sormen olisi lisännyt Mi A2 Liteen pariin kertaan, joutuu sormen asettamaan monesti lukijalle pariin kertaan.
Suurimpia puutteita Mi A2 Litessä on USB-C-liitännän sekä NFC:n puuttuminen. USB-C alkaa olemaan arkipäivää puhelimissa ja myös Mi A2 Liteen olisi toivonut modernimman liitännän. Esimerkiksi laitteen astetta kalliimmassa isoveljessä Mi A2:ssa on USB-C-liitäntä. Sen ohella Mi A2 Litessä ei ole tukea NFC:lle. Vaikka NFC ei ole normaalisti edullisten puhelinten vakiovaruste, kannattaa se muistaa, mikäli Mi A2 Liten hankintaa harkitsee. Mobiilimaksamisen yleistyessä NFC:lle on varmasti käyttöä.
Xiaomi Mi A2 Litessä on 12 + 5 megapikselin takakamera f/2,2-aukolla, 1,25 mikronin pikselikoolla ja PDAF-tarkennuksella. Apukamerassa ei ole sen kummempia höysteitä, kuten laajakulmalinssiä tai optista zoomia mahdollistavaa linssiä, vaan sitä käytetään paremman boke-efektin tuottamisessa. Vaikka oletuskamerasovelluksella voi kuvata videoita parhaimmillaan Full HD -tarkkuudella, kolmansien osapuolien sovelluksilla videoita voi taltioida 4K-tarkkuudella.
Kokonaisuudessaan kamera on ihan hyvällä tasolla hintaluokkaan nähden. Se tuottaa hyvää jälkeä päivänvalossa. Apukamera auttaa boke-efektissä, mutta muuten se on pitkälti kosmeettisena lisänä.
Alla Xiaomi Mi A2 Litellä otettuja esimerkkikuvia.
Kannattaako hankkia?
200 euron hintaluokkaan sijoittuva Xiaomi Mi A2 Lite on vahva laite hintaluokassaan. Android Onen pitäisi varmistaa, että päivitykset tulevat suhteellisen nopeasti ja tietoturvapäivityksiä tulee tasaisesti. Mi A2 Liten hintaluokka on Suomessa varsin kilpailtu ja vaihtoehtoja löytyy muun muassa Huawein sekä Honorin puhelimista, Nokioista ja Motoista.
Suuri ja hyvä näyttö, kelpo rakenne, kookas ja sulava Android-käyttöjärjestelmä ovat Mi A2 Liten vahvuuksia ja hintaluokkaan nähden heikkoudet ovat melko vähäisiä. NFC-tuen puute kannattaa muistaa, mikäli Mi A2 Liteä harkitsee. Jos siis arvostaa hyvää akunkestoa ja hakusessa on edullisempi puhelin, Mi A2 Lite on hyvä vaihtoehto.