Aselakien tiukentaminen jää, kun koulut valvovat oppilaitaan somessa ja laukausten äänet havaitaan äänitunnistimilla

2:47img
CNN:n videolla kerrotaan, kuinka valvonta hiipii kouluihin Yhdysvalloissa.
Julkaistu 16.02.2019 05:30
Toimittajan kuva

Tuomo Hyttinen

tuomo.hyttinen@mtv.fi

@tuomohytti

Asemies murhasi 17 Marjory Stoneman Douglasin lukion oppilasta ja henkilökunnan jäsenteä vuosi sitten ystävänpäivänä.

Lisäksi hän haavoitti 17:ää muuta. Joukkoampumista seurasi vaatimus aselakien tiukentamisesta, mutta sen sijaan Yhdysvaltojen kouluista on muotoutumasssa valvontakeskuksia, jotka voivat loukata oppilaiden yksityisyyttä.

Viimeisen 12 kuukauden aikana 1 200 yhdysvaltalaista lasta on ammuttu kuoliaaksi. Samalla 900–1 000 alaikäistä on tehnyt aseella itsemurhan. Merkittäviä lainsäädäntötoimia aseiden saatavuuden rajoittamiseksi ei Yhdysvaltojen liittovaltion tasolla ole kuitenkaan tehty.

Sen sijaan koulujen turvallisuudessa on keskitytty valvontaan. Joihinkin kouluihin on hankittu satojentuhansien eurojen arvosta armeijatason laitteita. Esimerkiksi New Mexicon alakouluihin on hankittu äänitunnistimia, jotka havaitsevat aseiden laukaukset. Jos järjestelmä havaitsee laukauksia, se hälyttää paikalle poliisin, ohjaa valvontakamerat kuvaamaan ampujaa ja lukitsee ovet ampujan kulun estämiseksi.

h_54986314
Stoneman Douglasin joukkomurhan uhreja muistettiin ystävänpäivänä.

New Yorkissa koulupiiri käytti 1,8 miljoonaa euroa järjestelmään, joka tunnistaa oppilaiden kasvot valvontakamerakuvasta. Koulut Michiganissa ja Massachusettsissa valvovat oppilaita tekoälyn avulla sosiaalisessa mediassa ja etsivät merkkejä muun muassa väkivaltaisuudesta.

Marjory Stoneman Douglasin lukioon suunnitellaan valvontakoneistoa, joka jäljittää oppilaita ympäri koulua. Järjestelmän väitetään pystyvän tunnistamaan epätavallisesti käyttäytyvät oppilaat ja vaaralliset tilanteet.

Valvonta ei välttämättä toimi

Rankat valvontasuunnitelmat ovat herättäneet asiantuntijoiden ja koulujen henkilökunnan keskuudessa runsaasti vastustusta. Stoneman Douglasin lukion opettaja Kimberly Krawczyk sanoo The Washington Postille, etteivät koneet voi ikinä ymmärtää lukioympäristöä ihmisten lailla.

– Kuinka tietokone voi tehdä päätöksiä oikeasta ja väärästä yli 3 000 lapsen koulussa, sanoo Krawczyk The Washington Postille.

Future of Privacy Forumin asiantuntija Amelia Vance sanoo The Atlanticille, että Parkman Douglasin järjestelmä luo merkittävän uhan oppilaiden yksityisyydelle.

– Oppilaiden hölmöilystä netissä voi jäädä pysyvä merkintä tietokantaan ilman minkäänlaista tietosuojaa tai käsitystä siitä, kenellä on pääsy tietoon tai kauan opppilaiden tietoja säilytetään, Vance sanoo The Atlanticille.

Vance muistuttaa, että Stoneman Douglasin joukkoampujasta oli ilmoitettu poliisille ennen ampumista, koska hän oli muun muassa julkaissut kuvia aseista Instagramissa.

Stoneman Douglasin opiskelijoiden vanhemmat haluavat kuitenkin tehdä kaikkensa uusien joukkoampumisten estämiseksi, vaikka sillä olisi seurauksia yksityisyydelle. Max Schachter, jonka Alex-poika tapettiin Parklandissa vuosi sitten, sanoo etteivät kamerat yksin riitä.

– Jos ei ole oikeita ihmisiä, oikein koulutettua henkilökuntaa ja toimintatapoja, koulussa on vain 600 000 dollarin edestä kameroita, jotka tunnistavat ruumiit, sanoo Schachter The Atlanticille.

Tuoreimmat aiheesta

Yhdysvallat