Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät pääsivät tänään sopuun sote-uudistuksen valinnanvapauslaista. Lakiehdotus lähetetään nyt lausuntokierrokselle.
Keskusta ja kokoomus ovat kiistelleet erityisesti lakiesitykseen kuuluvasta asiakassetelin käytöstä. Kokoomus on tavoitellut asiakassetelin käyttöönottoa lähes kaikissa sosiaali- ja terveyspalveluissa. Keskusta haluaa puolestaan rajata seteleiden käyttöä.
Seitsemän uutisissa vieraillut sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila sanoo, että erikoissairaanhoidon asiakasseteleiden käyttö on järkevää vain tietyissä tapauksissa. Asiakasseteli ei saa hänen mukaansa esimerkiksi vaarantaa erityisen vaativissa tehtävissä toimivan henkilöstön siirtymistä julkiselta puolelta yksityiselle puolelle. Seteli ei saisi myöskään vaarantaa maakuntien omaa päivistys- tai tehohoitopalveluita.
– Se (asiakassetelin käyttö) on järkevää silloin kun on kyse yksittäisestä operaatiosta tai hoitotoimenpiteestä, Varhila sanoo.
Asiakasseteleiden myöntämisestä päättää maakunta, joka toimii tulevaisuudessa sote-palveluiden järjestäjänä. Sote-keskus ei voi myöntää asiakasseteliä.
Tavoitteena kolmen miljardin säästöt - maakuntien budjetit tiukoilla
Yksi sote-uudistuksen tavoitteista on kolmen miljardin euron säästöt. Tästä summasta lähes kahden miljardin on Varhilan mukaan laskettu tulevan digitalisaatiosta. Valinnanavapauden tuoma osuus säästöissä on vielä epäselvä.
Valinnanvapauden tuoman säästön suuruus riippuu Varhilan mukaan maakunnan osaamisesta.
– Riippuu siitä, kuinka hyvä ja järkevä osaaminen maakunnalla on, jotta se pystyy tuottamaan palvelut kustannustehokkaasti väestölleen.
Maakunnan valtiolta saama raha tulee Varhilan mukaan oleman niukka.
– Maakunnan budjetti tulee olemaan hyvin tiukka. Maakunta joutuu olemaan pakostakin hyvin järkevä, koska muuten siltä loppuu rahat.
Lakiesityksen on edelleen saatava perustuslakivaliokunnan hyväksyntä. Edellinen valinnanvapausesitys kaatui kesällä perustuslaillisiin ongelmiin valiokunnassa.