Testamenttia, avioehtoa tai perinnönjakoa tekevä voi säästää huomattavia summia kilpailuttamalla asianajopalveluita.
Hintaero paljastui, kun Kuluttajaliitto selvitti asianajotoimistojen hinnoittelua perhe- ja perintöoikeudellisiin asiakirjoihin liittyen.
Mikä?
Kuluttajaliitto vertaili yleisimpien perhe- ja perintöoikeuksiin kuuluvien asiakirjojen hintoja. Kyselyä varten muodostettiin esimerkkitapauksia muun muassa avioehdosta, avioeron jälkeisestä osituksesta, lahjakirjasta ja testamentista.
Selvityksessä oli mukana 77 asianajotoimistoa ympäri Suomen.
Kyselyn aineisto kerättiin huhtikuussa 2016.
Koko tutkimusaineisto on luettavissa Kuluttajaliiton sivuilta.
– Hintavaihtelu on hyvin suurta. Asiakkaan kannattaa keskittyä siihen, että tekee tarjouspyynnön huolella ja valmistautuu myös tarjouspyynnön kysymiseen. Kuluttajaliitto myös peräänkuuluttaa selkeää ja läpinäkyvää hinnoitteluperusteen avaamista kuluttajalle, jotta hän on tietoinen siitä, mitä palvelua on sisältöineen ostamassa, kuluttajan talouden asiantuntija Paula Pessi Kuluttajaliitosta kertoo.
Selvityksessä asianajajille oli annettu yksityiskohtaisia esimerkkitapauksia siitä, millaiseen tilanteeseen asiakirjaa ollaan laatimassa. Rajaukset ovat tärkeitä, koska hintaan vaikuttaa muun muassa tapauksen luonne ja asiakirjan laatimiseen kuluva työmäärä.
Vinkkejä
Huolellinen valmistautuminen kannattaa, sillä asianajaja veloittaa ajankäytön mukaan.
Avioehdon laatimisen osalta, kysy asianajajaltasi mahdollisuus etätyöskentelyyn siten, että toimistolla käydään vain allekirjoittamassa aiemmin sähköposti- tai puhelinneuvottelujen perusteella laadittu valmis sopimus.
Kun teet toimeksiantosopimusta, käy aina läpi palkkion maksun perusteet ja paljonko mahdollinen lisätyö tulee maksamaan.
Asianajajan palkkiosta tai epäillyistä toiminnan virheestä voi tehdä kantelun Suomen Asianajajaliittoon. Kuluttaja voi tehdä valituksen myös kuluttajariitalautakuntaan. Ota ensin kuitenkin yhteyttä kuluttajaneuvontaan.
Vinkit: Kuluttajaliitto
Esimerkiksi testamentin kohdalla hinta-arviota pyydettiin tapauksesta, jossa aviopari laatii keskinäisen testamentin. Testamentin myötä omaisuus määrätään ensi puolisolle ja kummankin kuoleman jälkeen perheen kahdelle lapselle jaettavaksi. Yleisimmin testamentti kustantaisi 250–500 euroa. Halvimman ja kalleimman välinen ero oli kuitenkin huima: 124 euroa ja 1364 euroa.
Asianajajalla velvollisuus antaa kustannusarvio
Kuluttajaliitto ja Suomen Asianajajaliitto kuitenkin korostavat, että hinnan lisäksi myös ammattitaito on oleellista. Perhe- ja perintöoikeudellisia asiakirjojen laatimisessa avustavat muutkin kuin valvonnan piirissä olevat asianajajat.
– Asianajaja on laadun tae. Asianajajat varmasti hoitavat suurimmat osan toimeksiannoista, mutta sinänsä kuka tahansa voi avustaa näissä asioissa. Ei tarvitse olla lakimiestutkintoa. Käytännössä esimerkiksi lakiasiaintoimistot, pankkien notaarit ja lakimiehet, Asianajajaliiton puheenjohtaja Jarkko Ruohola toteaa.
Ruoholan mukaan ihmiset tietävät varsin huonosti, mitä eroa on esimerkiksi asianajajalla ja lakimiehellä. Asianajaja on lakimiestutkinnon suorittanut henkilö, jolla on vähintään neljän vuoden työkokemus ja erikseen suoritettu asianajotutkinto. Asianajajaliitto määrää täydennyskouluttautumista vuosittain, ja myös valvoo jäseniensä toimintaa.
– Asianajajalla on velvollisuus antaa kustannusarvio, jos se uhkaa ylittyä enemmän kuin 15 prosentilla, Ruohola huomauttaa.