Asianajaja neuvoo: Tee tämä asiakirja testamentin yhteydessä

25:54img
Julkaistu 05.11.2015 10:47

Edunvalvontavaltakirja astuu voimaan, kun henkilö ei pysty fyysisten tai henkisten ongelmien takia hoitamaan omia asioitaan. Valtuutuksen voi tehdä jo hyvissä ajoin.

Edunvalvontavaltakirja on varatuomari ja asianajaja Piia Jeremejeffin mukaan testamentin ohella erittäin tärkeä asiakirja. Valtakirjalla valtuuttaja määrittää valtuutetun hoitamaan asioita, joita ei itse pysty enää hoitamaan. 

– Yhtä aikaa, kun miettii testamenttiasiaa, kannattaa miettiä myös tämän asiakirjan laatimista, Jeremejeff kertoo Studio55.fi-lähetyksessä.

Mitään tiettyä ikää asiakirjan laatimiselle ei ole, vaan sen tarkoitus on auttaa varautumaan mahdollisiin ongelmiin.

– Edunvalvontavaltakirjahan tehdään tulevaisuutta varten. Voi olla niin, ettei tarvitse koskaan käyttää tätä asiakirjaa, Jeremejeff huomauttaa.

Myöhäistä edunvalvontavaltakirja on Jeremejeffin mukaan tehdä silloin, kun on tullut jo vakavia ongelmia.

– Monta kertaa läheiset heräävät liian myöhään. Kun alkaa olla nippu laskuja, ulosotosta kirjeitä, eikä henkilö ole kyennyt enää hoitamaan asioitaan, mielestäni silloin voi olla jo liian myöhäistä.

Jeremejeff muistuttaa, että edunvaltuutus ei tule voimaan heti, kun asiakirja allekirjoitetaan. Valtuutus alkaa silloin, kun henkilö ei enää kykene hoitamaan asioitaan.

Katso lähetyksestä, mitä edunvalvontavaltakirja pitää sisällään!

Tuoreimmat aiheesta

Raha