Kuka saa kotisi, kitarasi ja kesämökkisi, kun kuolet? Ota tietyt asiat huomioon testamentin teossa: "Näissä voi mennä pieleen"

8:01imgKenelle kesämökkisi tai kotisi jää? Tässä hyvän testamentin alkeet
Julkaistu 02.07.2019 06:35

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Harva suomalainen laatii testamentin, vaikka siitä olisi hyötyä kuoleman hetkellä. Kun testamentti on laadittu, sitä voi ja pitääkin toisinaan muokata.

Kenelle kesämökkisi tai kotisi jää? Hyvän testamentin alkeista keskusteltiin Huomenta Suomessa maanantaina.

Harva suomalainen laatii testamentin, vaikka siitä olisi hyötyä kuoleman hetkellä. Lakimiehen ei ole pakko laatia testamenttia, mutta varminta mielenrauhan kannalta olisi, että asiantuntija laatii dokumentin.

– Kun otetaan netistä vaikkapa pohja, voi olla, ettei se olekaan oikeanlainen asiakirja. Testamentti on kuitenkin kirjallinen asiakirja, jossa on tietyt lain määräämät muotovaatimukset, sanoo lakiasiantuntija Piia Jeremejeff.

Jeremejeffin mukaan testamentti ei saa olla liian vaikeatekoinen tai sen monimutkaisuus ei saisi olla kynnyskysymys, jonka varjolla testamenttia ei tehdäkään. Joitain muotoasioita tulee kuitenkin ottaa huomioon.

– Jos ei erota, mikä on omistusoikeus- tai hallintaoikeustestamentti, näissä asioissa voi mennä pieleen, hän sanoo.

"Parempi tehdä nuorena testamentti"

Kun testamentti on laadittu, sitä voi ja pitääkin muokata. Testamenttia tulisi tarvittaessa päivittää elämäntilanteen mukaan.

– Parempi tehdä nuorena testamentti. Se on mielestäni hyvä käänne, mikä meillä on ollut, ettei se ole enää eläköityvien ihmisten asiakirja, Jeremejeff sanoo.

– Viiden vuoden välein on hyvä tarkastella asiakirjoja uudelleen.

Mitä voi testamentata ja kenelle?

Lain mukaan lapsilla eli rintaperillisillä on Suomen lain mukaan oikeus lakiosaan perinnöstä. Sitä ei lähtökohtaisesti voi syrjäyttää testamentilla.

– Jos on vaikkapa kolme lasta, kullekin tulee yksi kolmasosa perintöosana. Puolet siitä on lakiosaa, eli yksi kuudesosa. Loput omaisuudesta voidaan testamentata, vaikka naapurille, ystävälle tai hyväntekeväisyyteen, Jeremejeff kuvailee.

Jeremejeffin mukaan kannattaa muistaa, että perheasioissa usein "pienikin on suurta". Vaikkei ihmisellä ei olisi varsinaista varallisuutta, testamentti voi selkeyttää asioita.

– Testamentattava asia voi olla se tärkeä kitara, piano, kukkamaljakko, josta on tullut riitaa. Parempi tehdä asiakirjat niin, että siellä on yksilöity omaisuus, jota on, mitä halutaan testamentata ja kenelle.

Voiko testamentin saaja kieltäytyä ottamasta perintöä vastaan? Miten verotus liittyy testamentteihin? Entä voiko testamentti olla pätemätön? Katso video!

LUE MYÖS: Miten avioeroa haetaan? Lakimies antaa ohjeet vaihe vaiheelta

Lue kaikki lifestyle-aiheiset artikkelit! 

Tuoreimmat aiheesta

Kuolema