Asiantuntija: Arlandan droonien lennättäjät löytyisivät tällä armeijan käyttämällä keinolla

Poliisi tutkii Ruotsin Arlandan droonilennätyksiä lentokenttäsabotaaseina. Havaintoja on ilmoitettu kolmena päivänä peräkkäin.

Monelle suomalaiselle tutun Arlandan lentokentän liikenne pysähtyi maanantaina kokonaan pariksi tunniksi ja tiistaina lentokoneiden kiitoratoja jouduttiin vaihtamaan. Syynä droonihavainnot.

– Itselläni viimeisin tieto on, että puolustusvoimat ei tutki tätä, vaan kyseessä on poliisiasia. Sen sijaan puolustusvoimat on kertonut seuraavansa tilannetta, kertoo MTV Uutisille Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun professori Hans Liwång.

Syykin on selvä. Puolustusvoimilla on enemmän osaamista drooneista kuin poliisilla.

Puolustusvoimilla on myös välineet, joilla nähdä droonien jättämät signaalit.

Signaalivalvonta vie tekijän jäljille

– Arlandassa saattaa hyvinkin olla laitteisto, joka havaitsee droonit. Sellainen järjestelmä kuitenkin todennäköisesti puuttuu, joka johtaisi tekijän jäljille, Liwång sanoo.

Minkälaista tietoa signaalivalvonnan kautta voidaan selvittää?

– Ensinnäkin millainen drooni on kyseessä ja miten sitä ohjataan. Mutta myös mistä sitä ohjataan.

– Sitä kautta selviää myös, missä drooni nousee ilmaan ja mihin se laskeutuu. Tämä on tärkeää sen selvittämisessä kuka droonia ohjaa, Hans Liwång kertoo.

Eri tekijät vai drooneja ollenkaan?

Arlandaan drooneja lennättäneet eivät Hans Liwångin mukaan välttämättä ole samoja henkilöitä.

– Vielä ei tiedetä kuka droonilentojen takana on ja miksi. Spekulaatioita riittää.

Eikä täyttä varmuutta ole siitä, että kaikki havainnot ovat edes olleet drooneja. Hans Liwång muistuttaa, että ihmiset huomioivat ympäristöään tarkemmin drooniuutisoinnin jälkeen. 

– Maanantain havainnot ovat varmempia ja sen jälkeen tulleet epävarmempia. Esimerkiksi tiistain havainto on se, että joku kertoo nähneensä droonin, Liwång sanoo. 

– Poliisi tiedotti tänään, että he käsittelevät tapahtumia vahvistamattomina, epäiltyinä droonilentoina. Kyseessä voi olla jotain muutakin. Mitä, sitä he eivät tarkentaneet.

Lue myös:

    Uusimmat