Asiantuntija: Tahallinen teko keskeytti Tukholman lennot – Finavia vaikenee, miten vastaava tilanne hoidettaisiin Suomessa

Asiantuntijan mukaan viimeöiset lennokit tuskin lensivät Tukholman Arlandan lentokentällä vahingossa.

Maanantain vastaisena yönä kaikki lentoliikenne Tukholman Arlandan lentokentällä jouduttiin keskeyttämään, kun ilmatilassa havaittiin neljä kauko-ohjattavaa lennokkia eli dronea.

TV4:n haastattelema Ruotsin puolustusyliopiston professori Hans Liwång uskoo, että kyseessä oli tahallinen teko.

– Se saattoi olla joku iloinen amatööri, joka halusi kokeilla, mitä tapahtuu. Mutta on myös mahdollista, että kyseessä on joku ilkeämpi henkilö, joka on tehnyt tämän testatakseen Arlandan valmiutta drone-lentoihin, Liwång sanoo TV4:lle.

Yöllä havaittiin neljä eri kokoista lennokkia. Lentokentän liikenne keskeytettiin ja saapuvat lentokoneet ohjattiin muille lentokentille.

Liwångin mukaan tapaus osoittaa, että Arlandan lentokentällä ja Ruotsin ilmailuviranomaisilla on kyky havaita lennokkeja tehokkaasti pimeälläkin.

Ruotsin poliisi on aloittanut alustavan tutkinnan lentokenttäsabotaasista ja turvallisuuslain rikkomisesta.

Näin Suomessa

Suomessa droonien lennättäminen lentoasemien alueella on kielletty ilman erillistä lu paa. Traficom määrittelee suojaetäisyydet lentoasemien ympärille. 

Finaviasta ei kerrota, miten droonien lennättämistä valvotaan, sillä valvontajärjestelmät ja niiden toiminta ovat turvallisuuskriittisiä tietoja. 

Varakenttien määrittely on myös osa normaalia suunnittelua, ja niiden suunnittelu on lentoyhtiöiden vastuulla, Finaviasta kerrotaan.

Lentoja voidaan joutua ohjaamaan varakentille muun muassa sääolosuhteiden tai lentokoneessa olevien mahdollisten vikatilanteiden takia, viestinnästä kerrotaan.

Lennonvarmistuksesta Suomessa vastaa Fintraffic, joka on yhteydessä lentokoneen kapteeniin myös mahdollisissa varakentän käyttöä vaativissa tilanteissa

Lue myös:

    Uusimmat