Asiantuntija arvioi yleisimmät ihokarvanpoistomenetelmät: Onko suosituin tapa todellisuudessa myös tehottomin?

4:28img
Mitä sokeroinnissa tarkalleen tapahtuu? Fanni selvitti, onko lopputulos kivun ja jännittämisen arvoista.
Julkaistu 03.09.2022 09:43
Toimittajan kuva
Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Ihanat ja kamalat karvat herättävät tunteita puolesta ja vastaan. Selvitimme alan asiantuntijan johdolla yleisimpien ihokarvanpoistomenetelmien hyvät ja huonot puolet.

Jokaisella on myös omat mieltymyksensä karvoitukseen liittyen. Joku haluaa ammattilaisen poistattavan karvat, kun taas toinen haluaa höylätä sääret itse. Toiset haluavat antaa karvojen kasvaa luonnollisesti, kun taas toiset haluavat ajella itsensä täysin paljaaksi.

Myös karvanpoistossa on monella omat tottumuksensa ja mieltymyksensä. Ihokarvojenpoisto on hyvin henkilökohtainen asia. Se, onko totuttu tapa itselle kuitenkaan se kaikista paras, on kuitenkin kysymys, jota kannattaa pohtia. Itselle oikean karvanpoistomenetelmän valintaan vaikuttaa esimerkiksi se, haluaako poistaa karvat ammattilaisella vai kotona.

Kehon kasvavia karvoja tunnustellessa kannattaa myös miettiä sitä, onko valmis kasvattamaan ei-toivottuja karvoja ennen niiden poistoa jopa viikkojen ajan vai haluaako pitää ihoaan sileänä jatkuvalla höyläämisellä.

Lisäksi valintaan vaikuttaa myös geneettisen ruletin arpomat ominaisuudet, kuten oman karvan laatu, sen väri, ihon kunto, hikoiluherkkyys ja karvan kasvunopeus. Oleellista on myös alue, josta karvat halutaan poistettavan.

Haastattelimme SKY-Cidesco kosmetologi Riikka Tainio-Hendrelliä. Hänellä on erilaisiin iho-ongelmiin, laitehoitoihin sekä pysyvään karvanpoistoon erikoistunut kauneushoitola Hyvinkäällä. Tainio tietää mistä puhuu, sillä hän on toiminut alalla jo 24 vuotta, josta 22 yrittäjänä.

– Karvojen pysyvä poisto parantaa elämänlaatua, eritoten jos karvoitus on hyvin voimakasta, Tainio toteaa.

Tainio jakaa yleisimmät ihokarvojenpoistomenetelmät kahteen kategoriaan: sellaisiin, joita ammattilaiset käyttävät ja tarjoavat palveluina asiakkaille, sekä sellaisiin, joita kuluttaja voi itse tehdä.

Lue myös: Tissuttelu, herkuttelu ja aurinko jättävät jälkensä kasvoihin – nappaa asiantuntijan vinkit arjen ihonhoitoon

Ammattilaisten käyttämät keinot

Sokerointi sopii monelle

Tainio kertoo, että sokerointi on kauneushoitoloiden suosituin karvanpoistomenetelmä Suomessa. Sokeroinnin bonuksiksi voi lukea sen, että säännöllisellä sokeroinnilla karvankasvu vähenee ja heikkenee. Sileä lopputulos pysyy parhaimmillaan riippuen omasta karvankasvusta 3–5 viikkoa.

– Sokerimassa levitetään iholle vastakarvaan ja nykäistään karvan kasvusuunnan mukaisesti, Tainio kertoo.

Koska sokerointi ei ärsytä ihoa ja on vähemmän kivulias kuin monet muut tavat, on se myös ihanteellinen menetelmä herkemmille ihoalueille kuten kasvoille, kainaloille ja intiimialueille. Täysin kivutonta sokerointi ei kuitenkaan ole.

Monelle kynnyskysymys sokeroinnissa voi olla se, että karvaa täytyy kasvattaa oikean mittaiseksi, jotta sokerimassa tarttuu karvaan kunnolla. Liian lyhyeen karvaan massa ei tartu ja liian pitkäksi venähtäneen karvan irrottaminen voi olla herkimmille turhan kivuliasta.

– Hikoilijoille sokerointi on haastavaa, koska sokerimassa on vesiliukoista ja kostea iho vaikeuttaa karvanpoistoa, Tainio toteaa.

Lue lisää: "Entä jos sokeroija nauraa alapäälleni?" –  MTV kysyi asiantuntijalta yleisimpiä harhaluuloja sokeroinnista

Perinteinen vahaus ja vegaaninen kuumavaha

Sokeroinnin rinnalla monet kauneushoitolat tarjoavat perinteistä vahausta karvanpoistomenetelmänä.

Sokeroinnissa ja vahauksessa on muutamia eroja, vaikka kuluttaja saattaakin pitää niitä lähes identtisinä menetelminä. Sokerimassa on vesiliukoista, kun taas vaha on rasvaliukoista. Sokeri levitetään iholle käsin, kun taas vaha levitetään esimerkiksi lastalla. Menetelmissä levityssuunta on eri, sokeroinnissa massa levitetään vastakarvaan ja nykäistään karvan kasvusuunnan mukaisesti. Vahauksessa vaha levitetään myötäkarvaan ja vedetään kangasliuskalla pikkuisen yläviistoon vastakarvaan.

Vahauksen eduiksi voi lukea sen, että se on nopeaa ja sillä saadaan poistettua lyhyempikin karva. Sen vuoksi vahaus sopii erinomaisesti niin isoille alueille, mutta myös tarkempaankin työhön, esimerkiksi kulmakarvoille.

– Vahalla saa poistettua tarkemmin pieniä alueita, kuten kulmakarvojen hajakarvoja, ja onkin siinä parhaimmillaan, Tainio vinkkaa.

Valitettavasti vahauksessa karva saattaa katkeilla herkemmin, koska massa levitetään lastalla, jolloin levityssuuntaa ei voi niin helposti muuttaa tarpeen mukaan, toisin kuin sokeroinnissa. Levitystavan takia karva kasvaa takaisin nopeammin ja kasvu harvemmin heikkenee, toisin kuin säännöllisellä sokeroinnilla. Lisäksi vahaus ei välttämättä sovi kaikille allergioiden takia.

– Perinteiset vahat sisältävät usein hartseja, joille moni saattaa olla allerginen, Tainio toteaa.

Suomeen on kuitenkin saapunut uudehko vaihtoehto, vegaaninen kuumavahaus. Tainion mukaan maailmalla jo 40 vuoden ajan saatavilla olleet vegaaniset kuumavahat valmistetaan yleensä pihkasta, mehiläisvahasta ja kasviöljyistä.

– Se poistaa todella lyhyetkin karvat tehokkaasti ja on myös hellävarainen iholle, Tainio kertoo.

Menetelmän salaisuus piilee kasviöljyissä. Öljyn ansiosta vaha nappaa vain karvaan kiinni tehden karvanpoistosta kivuttomampaa. Kuumavahan alle levitetään öljy ennen poistoa, jolloin vaha ei tarraa niin tiukasti ihoon kiinni.

shutterstock_2137402105

Sokerointi sopii parhaiten herkälle iholle.

Menetelmää voi käyttää niin isoilla alueilla, mutta myös pienemmillä.

– Se on ihanteellinen kulmakarvoille ja brassiin hellävaraisuutensa vuoksi, Tainio toteaa.

Vegaaninen kuumavahaus voi jättää jälkeensä katkenneita karvoja, mutta kuitenkin vähemmän verrattuna perinteisiin vahoihin. Sokerointi kuorii ihoa samalla, kun poistaa ihokarvoja. Öljyliukoinen vegaaninen vaha ei samaan kykene.

Lue myös: Ihotautilääkärit tuomitsevat TikTokin "järjettömän" vahausvillityksen: "Ei ole hyvä idea"

Diatermia eli elektrolyysi

Diatermia eli elektrolyysi tarjoaa pysyvää karvanpoistoa sähkövirran avulla. Menetelmässä on käytössä ohut neula, joka viedään karvatuppeen. Neulan avulla johdetaan sähkövirtaa, jolloin karvatuppi ja juuristo tuhoutuu ja hyytyy lämmön vaikutuksesta.

– Menetelmä poistaa tehokkaasti yksittäiset karvat kasvojen alueelta lopullisesti ja tehoaa sekä tummiin että vaaleisiin karvoihin, Tainio kertoo.

Menetelmä ei ole täysin kivutonta ja vaatii useita käyntikertoja. Karva täytyy myös kasvattaa noin puolen sentin mittaiseksi, jotta karvan kasvusuunta on näkyvissä. Iho yleensä myös punoittaa toimenpiteen jälkeen muutaman päivän ajan ja voi olla arka, etenkin jos poistetaan useita karvoja kerralla.

Diatermia ei myöskään sovellu isojen alueiden, kuten vartalon karvoituksen, poistoon.

– Se on hidasta, koska karvat poistetaan yksi kerrallaan, Tainio täsmentää.

Lue myös: Kuinka paljon tiedät ihonhoidosta? Kosmetologi perkaa myytit – "Ehdottomasti merkitystä"

Valoimpulssihoito tarjoaa pysyvää tulosta

Valoimpulssilaitteella tapahtuvassa karvanpoistossa karvatuppi tuhoutuu valoimpulssin aiheuttaman lämmön ansiosta. Tumman karvan poistossa valoenergia johdetaan karvatuppeen karvan pigmentin eli sen värin kautta. Vaalean karvan poistossa alue sokeroidaan, jolloin lämpö johdetaan karvatuppeen sokeroinnin aiheuttaman verenpurkauman kautta.

Kaikkia vartalon karvoja, paitsi kulmakarvoja, voidaan poistattaa valoimpulssihoidolla.

– Valoimpulssihoidolla saadaan poistettua pysyvästi jopa yli 90 prosenttia tummista ja 80 prosenttia vaaleista, harmaista ja punapigmenttisistä karvoista. Jäljelle jäävä karva on hennompaa ja kasvaa harvaan, Tainio kertoo.

COLOURBOX29014140

Tarjolla on monia ihokarvanpoistomenetelmiä, mutta vain harva tarjoaa lopullista ratkaisua.

Koska valoimpulssihoito tehdään ajeltuun karvaan, ei karvaa tarvitse erikseen kasvattaa. Tainio kertoo, että menetelmä auttaa myös ikävistä sisäänpäin kasvavista karvoista kärsiviä.

Prosessi on kuitenkin asiakkaalle pitkä, koska hoitovälit on pidettävä jopa 10 viikon mittaisina. Hoitokertoja tarvitaan usein 5–10 kertaa, jotta päästään toivottuun lopputulokseen. Pitkät hoitovälit johtuvat siitä, että menetelmällä voi poistaa vain aktiivisessa kasvuvaiheessa olevaa karvaa, joka siis tuhoutuu ja irtoaa lämmön vaikutuksesta.

– Syksy on paras aika aloittaa valoimpulssihoidot, niin seuraava kesä on jo huolettomampi, Tainio vinkkaa.

Lue myös: Jos sinulla on herkkä iho, älä riko näitä viittä sääntöä

Kotona tehtävät karvanpoistomenetelmät

Kemiallisesti karvan tuhoavat voiteet

Kauppojen hyllyt notkuvat kemiallisesti karvan tuhoavista voiteista. Ne hajottavat karvan keratiinia, jolloin karva katkeaa ja liukenee pois. Voide levitetään iholle ja poistetaan yleensä lastan avulla, joka katkaisee pehmeäksi muuttuneet karvat.

Voiteet toimivat nopeasti ja ovat helppokäyttöisiä. Ne ovat varteenotettava vaihtoehto, jos iho on ärtynyt toistuvan höyläämisen takia. Valitettavasti pitkäaikaisessa käytössä menetelmä voi kuitenkin herkistää ihoa. Karvat myös kasvavat nopeasti takaisin ja lopputulos on useimmiten epätasainen.

– Tietyssä tilanteessa voiteita voi käyttää, esimerkiksi jos juhliin haluaa karvattomat sääret ilman punaisia pisteitä, mutta en suosittelisi jatkuvassa käytössä, Tainio summaa.

Lue myös: Ihon happohoidot voivat aiheuttaa jopa palovammoja – kosmetologi kertoo, miten voimakkaita aineita tulisi oikeasti käyttää

Höylääminen tarjoaa vain hetkellistä helpotusta

Höylääminen on luultavasti maailman suosituin kotikonstein suoritettava nopea tapa päästä eroon epätoivotuista karvoista iholla. Samalla se on myös ehkä tehottomin.

– Terän täytyy olla terävä, jotta iho ei vahingoitu ja karva katkeaa ensimmäisillä vedoilla, Tainio muistuttaa.

Tylsä terä vahingoittaa ihoa ja altistaa sisään kasvaneille karvoille.

sheivaus

Sheivaus eli höyläys on nopeaa, mutta tarjoaa vain lyhytaikaista karvattomuuden tunnetta.

– Ennen karvanpoistoa kannattaa ihoa lämmittää ja pehmittää suihkussa ja käyttää ajeluun tarkoitettuja pehmentäviä geelejä tai vaahtoja, Tainio vinkkaa.

Höyläämällä voi saavuttaa vain hetkellistä iloa, koska lopputulos kestää vain pari vuorokautta, kunnes sänki alkaa taas pistelemään.

Lue myös: Intiimialueen karvoituksella on tärkeä tehtävä, mutta saako karvat silti ajaa pois? Gynekologi vastaa: "Ei se ihan kiellettyä ole"

Epilaattori on tehokas kertainvestointi

Epilaattorit ovat kuluttajalle myynnissä olevia pienkoneita, jotka nyppivät ihokarvat koneellisesti. Epilaattori nyppii karvan irti karvatupesta, jolloin uuden karvan kasvaminen kestää kauemmin, kuin vaikkapa höyläämällä poistettuna, jolloin karva käytännössä vain katkaistaan ihon pinnasta.

– Epilaattorissa teet kertainvestoinnin, etkä tarvitse mitään väliaineita, toisin kuin höyläämisessä, Tainio mainitsee.

Epilaattorin eduiksi voi lukea sen, että se on hyvin vaivaton ja tehokas tapa poistaa karvat kotikonstein.

– Jos karvankasvu on hyvin voimakasta ja kasvaa nopeasti takaisin, niin epilaattori on helpoin ja edullisin keino poistaa karvat, Tainio arvioi.

Epilointi on iholle hellävaraisempaa kuin höylääminen tai voiteiden käyttö. Se voi kuitenkin olla hiukan kivuliasta.

Lue myös: Ihotautilääkäri listaa kolme yleistä tekoa, jotka oikeasti ärsyttävät hipiääsi

Miten asiantuntija arvioi eri menetelmät?

Tainion mielestä valoimpulssihoidot ovat ehdottomasti tehokkain tapa poistaa karvat pysyvästi. Toisaalta sokerointi on parhaiten siedettyä sokerointimassan luonnonmukaisuuden vuoksi.

– Se kuitenkin vaatii taitavan tekijän, Tainio huomauttaa.

Huonoimmaksi tavaksi Tainio nostaa kemiallisesti karvan tuhoavat voiteet, jotka vain katkaisevat karvan ja herkistävät ihoa.

– Jokainen on kokeillut jossain vaiheessa näitä voiteita. Onhan ne aikamoista myrkkyä, Tainio toteaa.

shutterstock_1725094912

Jos karvankasvu on voimakasta, voi epilaattori olla tehokkain ja taloudellisin ratkaisu.

– Isommille alueille, kuten säärille ja reisille, sopii hyvin vahaus ja kuumavaha, kun taas bikinialueelle ja brassiin sopii hyvin myös sokerointi, Tainio kertoo.

Itselle parhaan menetelmän löytämiseen vaikuttaa myös mieltymykset. Tainio kannustaa pohtimaan, kuinka kauan karvan täytyisi pysyä poissa, kuinka paljon on valmis näkemään vaivaa ja onko valmis käymään ammattilaisella vai haluaako tehdä poiston itse kotona?

Lue myös: Miten nännikarvoista pääsee eroon? Höylään ei kannata tarttua

Punoittavat pisteet ja sisäänpäin kasvaneet karvat vaivana

Joskus esimerkiksi bikinialueen sheivaamisen jälkeen iholle ilmestyy punoittavia pisteitä.

– Ne ovat pieniä verenpurkaumia, jotka syntyvät, kun karva poistetaan kokonaan karvasipulista, Tainio paljastaa.

Ammattilaisen käsittelyn jälkeen punoitus rauhoittuu yleensä muutamassa tunnissa, mutta jos punaiset pisteet ovat kohollaan vielä muutama tunti karvanpoiston jälkeen, kyseessä on todennäköisesti lievä karvatupentulehdus. Se voi pahimmillaan kehittyä antibioottihoitoa vaativaksi paiseeksi.

– Herkemmät alueet kannattaa jättää ammattilaiselle. Karvojenpoisto on meille arkipäivää ja tiedämme, mitä teemme, Tainio muistuttaa.

Erityisesti höylääminen saattaa nostattaa kohollaan olevia pisteitä iholle. Tylsäksi käyneen höylän terä hioo ihon pintaa ja saattaa ärsyttää hankauksen vuoksi. Tällöin bakteerit pääsevät karvatuppeen ja aiheuttavat tulehduksen.

– Onkin tärkeää karvanpoiston jälkeen hoitaa ihoa rauhoittavilla tuotteilla ja välttää kiristäviä vaatteita, Tainio muistuttaa.

Katso myös: Asiantuntijan vinkit päivittäiseen ihonhoitoon. Juttu jatkuu videon alla.

1:09img

Miten ihoa kannattaa hoitaa?

Punaisista pisteistä saattaa kehittyä sisäänpäin kasvaneita karvoja, jos karvan kasvaessa tulehdus jatkuu ja tukkii huokosen suuaukon. Tällöin karva ei pääse liukumaan ihon pinnalle vaan kääntyy, joko takaisin huokoseen tai viereisiin huokosiin.

– Sisäänpäin kasvanut karva johtuu useimmiten kuivasta ihon pinnasta. Sen seurauksena ihohuokonen tukkeutuu, kun sinne kertyy kuollutta ihosolukkoa ja talia. Tällöin karva alkaa kääntymään sisäänpäin, Tainio kertoo.

Sääriin, leukaan sekä erityisesti bikinialueelle tulee helposti sisäänpäin kasvaneita karvoja. Eritoten jos karva on kiharaa, kuten se usein on bikinialueella.

Sisäänpäin kasvaneita karvoja voi ehkäistä säännöllisellä ihon kuorinnalla ja kosteutuksella. Tainio vinkkaa, että ammattilaisilla on myös myynnissä liuosta, joka desinfioi ja kuorii ihoa. Liuos estää sisäänpäin kasvaneiden karvojen syntyä ja nostaa jo kääntyneet karvat ihon pintaan.

Lue myös: Esther, 25, löysi itsevarmuutensa lopetettuaan karvanpoiston: "Tajusin, ettei minussa ole mitään vikaa"

Miksi karvoja tulisi poistaa?

Kenenkään ei ole pakko poistaa karvoja, jos ei niin halua. Yleisin syy, miksi karvoista voi haluta hankkiutua eroon, on esteettisyys. Lisäksi karvojen poisto vähentää hien hajua, hikoilua ja helpottaa muutenkin hygieniasta huolehtimisessa.

Tainio kertoo, että ihmiset ovat poistattaneet karvojaan kautta historian.

– Karvoja on haluttu poistaa jo roomalaisten ja egyptiläisten aikaan, joten tuskin koskaan niiden poistaminen kokonaan loppuu, Tainio kertoo.

Moni sanoo, että karvoilla on merkittävä rooli ihmisen lämmönsäätelyssä ja esimerkiksi genitaalialueen suojaamisessa.

– Karvojen ajatellaan olevan lähinnä historiallinen jäänne, koska vaatteethan pitävät meidät nykyään lämpimänä, Tainio sanoo.

Kehossa on kuitenkin yksi paikka, josta ei välttämättä karvoja kannata poistaa.

– Se jakaa mielipiteitä. Lääkäreiden mielestä nenäkarvoja ei pitäisi poistaa, Tainio paljastaa.

Moni kuitenkin trimmaa nenäkarvojaan ja poistaa esimerkiksi vahalla häiritseviä sieraimesta roikkuvia jöröjukkia.

– Mielestäni kaikki karvat, jotka häiritsevät voidaan poistaa. Itse en kuitenkaan suostuisi poistamaan kulmakarvoja tai ripsiä kokonaan, Tainio summaa.

Karva ei lähde kasvamaan entistä hurjempana takaisin, jos sitä alkaa poistamaan.

– Mitään tieteellistä todistetta tästä ei ole. Karvan katkaisu ei vaikuta millään tavalla karvatuppeen, josta karva kasvaa, Tainio toteaa.

Tunne siitä, että karva kasvaisi hurjempana takaisin voi perustua siihen, kun karva katkaistaan, niin ihon pinnalla näkyy karvan paksuin osa, jolloin se saattaa näyttää paksummalta ja tummemmalta. Karva ohenee kärkeä kohti ja vaalenee kuluessaan. Eli kun karva kasvaa takaisin täyteen mittaansa se näyttää taas samalta kuin lähtötilanteessa. Ihokarvojen poisto ei siis pahenna karvankasvua ja on urbaani legenda.

Katso myös: Itseruskettavien ABC: Mitä pitää muistaa?

2:57img

Vältä nämä kahdeksan mokaa purkkirusketuksen kanssa.

Lue myös: Älä unohda tärkeää vaihetta! Kosmetologi kertoo, miten loihdit tasaisen ja kestävän tuloksen itseruskettavilla

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Ihonhoito