Tatuoinnin poisto sattuu enemmän kuin kuvan ottaminen – tietyt kohdat ovat riskialttiimpia arpeutumiselle

0:30img
Julkaistu 09.01.2019 06:37

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Tatuointeja työkseen poistava Toni Karppinen kertoo, että toimenpide tuntuu kuin ammuttaisiin kovaa kuminauhalla. Moni haluaa siltikin poistaa epäonnistuneen tai aikansa eläneen musteen ihostaan.

Tatuointien poisto lisääntyy jatkuvasti, sillä tatuoinnit lisääntyvät ja poistamiseen käytetyt laserit ovat kehittyneet.

Johtuen kenties tatuointien valtavasta suosiosta, tyypillistä tatuoinnistaan eroon haluavaa ihmistä on vaikea määritellä. Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Toni Karppinen kertoo poistaneensa tatuointeja lähes kaiken ikäisiltä henkilöiltä, niin miehiltä kuin naisilta.

Joskus tatuoinnistaan eroon haluava ihminen ottaa yhteyttä heti ulkomaanmatkan jälkeen, kun ihoon on hetken mielijohteesta leimattu jälkikäteen kaduttava kuva. Toisinaan asiakas haluaa eroon harkitun ja taidokkaan näköisestä tatuoinnista, joka ei tunnu enää omalta.

– Tatuointi ei nykyään enää olekaan ikuinen, vaan siitä voi päästä eroon, jos se ei miellytä, Karppinen sanoo.

LUE MYÖS: Solut uusiutuvat, joten miksi tatuoinnit voivat kestää ikuisesti? Tähänkin on syy!

Hoidosta ei tunnettuja haittavaikutuksia

shutterstock_534576478

Väriaineita alkaa vapautua elimistöön tatuoinnin ottohetkestä lähtien. Kuvituskuva.

Karppinen poistaa tatuointeja Q-kytketyllä rubiinilaserilla Epilaser-klinikalla Tampereella. Tekniikka perustuu ultralyhyisiin laserpulsseihin, joissa energiaa sitoutuu nanosekuntien aikana tatuoinnin pigmenttipartikkeleihin. Pigmenttipartikkelit alkavat hajota ja hajottuaan tarpeeksi pieniksi, elimistö poistaa ne ihon läpi ja imuteitä pitkin.

Tatuoinnin poistosta ei tiedetä seuraavan terveydellisiä haittavaikutuksia. Hoitoa ei kuitenkaan suositella raskaana oleville tai imettäville äideille, koska tutkittua tietoa hoidon turvallisuudesta raskauden ja imetyksen aikana ei ole.

– Koska kyseessä on kuitenkin luonteeltaan esteettinen, ei-kiireellinen hoito, niin se kannattaa ajoittaa vasta imetyksen jälkeiseen aikaan, Karppinen perustelee.

Hän kertoo, että tatuoinnin ottohetkestä lähtien väriaineita alkaa vapautua elimistöön. Toisinaan paikalliset imusolmukkeet kerryttävät väriä itseensä, jolloin tatuoinnin ottamisen tai poiston yhteydessä saattaa esiintyä imusolmukkeiden suurentumista.

– Ei mitään isompia terveysriskejä ainakaan toistaiseksi ole yhdistetty, Karppinen toteaa.

Värillä on väliä

tatuointien poisto kasvot kuva1

Kasvoissa oleva musta amatööritatuointi vaaleni merkittävästi kolmella ensimmäisellä hoitokerralla. Kuva: Toni Karppinen.

tatuointien poisto kasvot kuva 2

Viidennellä hoitokerralla 95 prosenttia musteesta oli kadonnut. Kuva: Toni Karppinen.

Rubiinilaser sopii erityisesti tummien tatuointivärien poistoon. Kuvissa esiintyvän suomalaismiehen kasvoihin tehdyn amatööritatuoinnin poistoon kului viisi 5–15 minuutin hoitokertaa. Yllä olevan videon viimeisessä kuvassa musteesta on poistunut 95 prosenttia. Viimeiseksi jääneen kuudennen hoitokerran jälkeen tatuointi hävisi kasvoilta lopullisesti.

Karppinen kertoo, että ei-ammattilaisen tekemät tatuoinnit on usein helppo poistaa, sillä ne ovat monesti pinnallisempia ja niihin on käytetty vähemmän väriainetta.

Väriaineen määrän lisäksi itse värillä on väliä tatuoinnin poistossa. Erityisesti punainen, keltainen ja valkoinen väri ovat haastavia poistettavia. Vaaleat värit saattavat muuttua tummemmiksi oksidaatioreaktion kautta.

Myös kosmeettisten tatuointien poisto saattaa osoittautua hankalaksi oksidaatioreaktion vuoksi. Kosmeettisilla tatuoinneilla tarkoitetaan esimerkiksi kulmien tai huulten kestopigmentointeja.

– Vaatii joskus jopa 10–12 käsittelykertaa ennen kuin saadaan kosmeettisia tatuointeja poistettua, Karppinen kertoo.

Hoitokertojen välissä tulisi olla vähintään kuusi viikkoa, jonka ajan tatuointi vaalenee käsittelyn jälkeen.

LUE MYÖS: Karine päätti tatuoida rajaukset huuliinsa – lopputulos suoraan painajaisesta: "Näytin ihan pelleltä"

Kuin kuminauhalla ammuttaisiin

shutterstock_1056462650

Keloidiarpien kannalta riskialueita ovat esimerkiksi niska ja korvalehdet. Kuvituskuva.

Miltä tatuoinnin poisto sitten tuntuu?

– Kyllä se usein tekee kipeämpää kuin itse tatuoinnin ottaminen. Moni kuvaa, että poistaminen tuntuu kuin oikein kovaa ammuttaisiin kuminauhalla, Karppinen sanoo.

Kivunlievitykseen on mahdollista ottaa tablettimuotoisia särkylääkkeitä tuntia ennen hoitokertaa. Hyvin kivuliaissa tapauksissa asiakkaalle tarjotaan vahvaa puudutusvoidetta tai neulapuudutusta.

Kipu syntyy, kun lasersäde hajottaa pigmentin fotoakustisella mekanismilla. Koska ultralyhyt pulssi ei ehdi kuumentaa kudoksia, ei rubiinilaser lähtökohtaisesti aiheuta arpimuutoksia. Arpimuutokset ovat kuitenkin mahdollisia, mikäli potilaalla on taipumusta keloidiarpiin.

Karppinen kertoo, että suurin keloidiriski on nuorilla naisilla, ja riskialueita ovat etenkin decolté, niska, nenä ja korvalehdet.

– Mikäli keloidiriski arvioidaan kohonneeksi, tehdään pieni koehoito ennen hoitosarjan aloitusta, Karppinen kertoo.

Hoitoalueen vaaleneminen tai pigmentoituminen on tavallista laserhoidon jälkeen, mutta hetkelliseen vaalenemiseen tai tummenemiseen. Yleensä tällaiset värivaihtelut tasaantuvat puolen vuoden kuluessa.

Tekeeko kasvotatuointi ihmisestä pelottavan näköisen? Artikkeli jatkuu videon alla.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Samasta kohdasta saatetaan poistaa useampikin tatuointi

Jos ulkomaanreissulta tarttui tuliaisena epämiellyttävä tatuointi, voidaan poistoprosessi aloittaa jo viikkojen kuluessa kuvan ottamisesta. Alkuvaiheessa tatuoinnissa on tosin enemmän väriainetta kuin vuosia vanhassa tatuoinnissa, minkä vuoksi ensin mainitun poistamiseen vaaditaan useampia hoitokertoja. Tatuoinnin koosta riippuen yksi hoitokerta maksaa reilusta sadasta eurosta kuuteen sataan euroon.

Karppinen kertoo, että joskus hänen asiakkaansa ovat ottaneet uuden tatuoinnin heti vanhan poiston jälkeen. Pian henkilö saattaa taas tulla klinikalle, sillä uusikaan tatuointi ei miellytä silmää.

– Ei se aina kerralla mene se tatuoinnin ottaminen ihan nappiin, naurahtaa Karppinen.

Samalle alueelle otetut tatuoinnit ja useat poistokerrat saattavat vaikeuttaa tatuoinnin poistamista ja lisätä arpeutumisen riskiä. Karppinen tosin huomauttaa, että uusintatatuointejakin on saatu menestyksekkäästi poistettua – ja että kudoksen arpeutumista voi tapahtua jo tatuointia otettaessa.

LUE MYÖS: Harkitsetko tatuoinnin ottamista? Varoittavat kuvat näyttävät, kuinka tatuointi muuttuu vuosien kuluessa

Tuoreimmat aiheesta

Tatuoinnit