Auto tuo kuljettajalle illuusion yksityisyydestä, jonka suojassa uskalletaan tehdä lähes mitä tahansa.
Harvoin näkee, että kauppakeskuksessa hitaasti kävelevän ihmisen hanuriin – siis aivan lähelle taakse – liimautuu toinen, hitaudesta provosoitunut kävelijä. Liikenteessä, autojen suojassa, tätä sen sijaan näkee päivittäin.
– Jos kaupassa hyllyn takaa joku kävelee eteen, emme aloita huutamista, huido nyrkillä, ohita ja kiilaa häntä margariinikaappiin kevytlevitteiden sekaan. Auton suojista joku kuljettajista kuitenkin tekisi tämän, Autoliiton Teppo Vesalainen kertoo ihmetellen.
Vaikka valtaosa kuljettajista toimii Vesalaisen mielestä liikenteessä fiksusti ja sosiaalisesti, erottuvat nämä satunnaiset törpöt joukosta.
– Kyse on tunteiden hallinnasta, mikä vaikuttaa myös liikennekäyttäytymiseen. Jostain syystä tunteet saadaan pidettyä pidempään kurissa, kun ihmisiä tavataan kasvotusten. Kasvottomuus sen sijaan altistaa provosoitumiselle ja kiusaamiselle.
– Turvallisen ja sosiaalisen liikkumisen edellytys on, että kuljettajat välttävät provosoitumista liikenteessä. Toisille tämä on helpompaa ja toisille taas vaikeampaa. Jos huomaat tienkäyttäjän tekevän virheen, muista, ettei hän välttämättä tee sitä tahallaan.
Vesalainen kehottaa myös miettimään, oletko itse joskus syyllistynyt samanlaiseen virheeseen?
– Tulet huomaamaan, että aika usein olet, Vesalainen linjaa.