Asiantuntija näkee monia syitä nuorten lisääntyneelle väkivallalle – ei tukea koulunkäyntiin tai vapaa-aikaan: "Paljon asioita mitä kotouttamisessa tulisi huomioida"

8:09img
Nuorten tekemä väkivalta on noussut otsikoihin hiljattain ja Helsingissä ison joukon väkivallanteot on noussut ongelmaksi – Aseman Lapset ry:n hankepäällikkö kertoo, mikä asiaan olisi neuvoksi.
Julkaistu 11.11.2020 06:12
Toimittajan kuva

Mikko Kormilainen

mikko.kormilainen@mtv.fi

Ongelmat kotouttamisessa ja lastensuojelussa ovat yksi syy nuorten ongelmakäyttäytymiseen.

Lasten ja nuorten parissa työskentelevän Aseman Lapset ry:n hankepäällikkö Heikki Turkka arvioi illan Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa, että katujen turvallisuudessa ei ole viime aikoina tapahtunut radikaaleja muutoksia.

Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina, että Helsingissä liikkuu vaarallisesti käyttäytyvä yli sadan hengen nuorisojoukko, johon kuuluvista nuorimmat ovat 13-vuotiaita ja vanhimmat parikymppisiä.

Poliisin mukaan osa oirehtivista nuorista on ulkomaalaistaustaisia. Helsingin Sanomien jutussa puolestaan kerrotaan, että Helsingissä huolta aiheuttavasta nuorisojoukosta valtaosa on ulkomaalaistaustaisia.

Ulkomaalaistaustaisten nuorten riskiä ajautua rikollisuuteen voi Turkan mukaan lisätä muun muassa vanhempien heikko kielitaito.

– Juurisyihin kun mennään, niin paljon vaikeuksia käydä koulua, ei saa tukea huoltajilta koulunkäyntiin eikä ehkä vapaaaikaan. Paljon asioita, mitä kotouttamisessa tulisi huomioida. Palveluiden pitäisi olla ketterämpiä. Niiden pitäisi olla palveluita eikä paikka, mistä anotaan apua.

Turkan mukaan kaduilla liikkuessa normaali järjenkäyttö pitää olla mukana.

– Menee niihin paikkoihin, mihin on menossa ja kulkee valoisia katuja pitkin. Älä haasta ihmisiä tekemään hölmöyksiä, älä osta huumeita, niin silloin pysyt pääsääntöisesti pois ongelmista.

Ruotsissa vallalla oleviin ongelmiin Turkka ei usko.

– Ei meillä ole jengejä, vaan löyhiä yhteyksiä. Kriiseihin päästään nopeammin kiinni. Pitää miettiä, ettei tilanne mene huonommaksi.

Lastensuojelu on murroksessa

Saako Suomessa sitten apua riittävän helposti ja nopeasti? Suomen järjestelmää Turkka pitää pirstaloituneena ja jäykkärakenteisena.  

– Avun tarvitsija joutuu prosessin johtajaksi, jotta saa tarvitsemansa palvelut. Pitää olla vahvempi kuin normikansalainen, jotta saa tarvitsemansa palvelut.

Turkka uudistaisi myös lastensuojelua, joka hänen mukaansa on ollut murroksessa.

– Uudistaisin aika rajullakin kädellä lastenhuollon sijaishuollon toimintaa. Esimerkiksi kiireelliset sijoitukset on korvattu niin, että on menty vapaa-ajalla perheen tueksi, ja saatu takaisin viranomaisten pariin niitä nuoria, jotka ovat jo aika auktoriteettivastaisia.

Lue myös:  Poliisi Helsingin ongelmanuorista: Yhä useampi kantaa teräasetta – "Ryöstörikoksissa maahanmuuttajataustaiset alaikäiset yliedustettuna"

Tuoreimmat aiheesta

Väkivalta