Nuorisorikollisuus on lisääntynyt huolestuttavasti – poliisi poimii jatkuvasti jopa alakoululaisia tuen piiriin: "Tämä aiheuttaa paineita ja syrjäytymistä"

6:57imgNuorisorikollisuus on lisääntynyt huolestuttavasti – katso videolta, mitä poliisi tekee tilanteen parantamiseksi.
Julkaistu 31.01.2023 05:58
Toimittajan kuva

Tiia Palmén

tiia.palmen@mtv.fi

Nuorisorikollisuus on lisääntynyt Suomessa merkittävästi viimeisten kahden vuoden aikana. Poliisi tekee jatkuvasti ennaltaehkäisevää työtä sen eteen, että nuoria ei ajautuisi enempää rikolliselle tielle.

Olennaisinta on ratkaista ongelmia paikallisesti heti, kun ongelmia ilmenee.

– Mennään häiriökohteisiin ja sieltä yksilötasolla poimitaan lapsia tai nuoria tuen piiriin. Meillä on esimerkiksi ankkuritoimintaa, johon harkinnanvaraisesti otetaan asiakas ja samalla huomioidaan hänen perheensä tilanne, komisario Simo Kauppinen Helsingin poliisista kertoo Rikospaikan haastattelussa.

Lue myös: Ryöstöjen uhreiksi joutuneiden alaikäisten määrä on kasvanut huolestuttavasti – nuorten tekemien ryöstöjen määrä tuplaantui Helsingissä tänä vuonna

Katujengiin liittyminen on usein hätähuuto isommasta ongelmasta –  ilmiö ei ratkea kauhistelulla tai helpoilla ratkaisuilla

Ankkuritoiminnassa useita ammattilaisia

Ankkuritoimintaa kohdistetaan varhaisessa vaiheessa nuorten hyvinvoinnin edistämiseen ja rikosten ennaltaehkäisemiseen.

Ankkuritoimintaa toteutetaan moniammatillisessa tiimissä, johon kuuluvat asiantuntijat poliisista, sosiaalitoimesta, terveystoimesta ja nuorisotoimesta.

– Tällä porukalla arvioidaan, mitä voitaisiin lapselle tai nuorelle ja hänen perheelleen tehdä, ja ohjataan heitä palvelujen piiriin. Lisäksi seurataan, millaisia vaikutuksia tällä toiminnalla saadaan aikaiseksi.

Pääasiassa ankkuritoiminnan asiakkaat ovat 15–18-vuotiaita nuoria, mutta nuorimmat mukana olleet ovat olleet 12–13-vuotiaita.

Poliisilla on olemassa konkreettisia esimerkkejä siitä, että nuoren rikollinen käyttäytyminen tai rikolliselle polulle ajautuminen on saatu pysäytettyä ankkuritoiminnan avulla.

Lue myös: Raju rikosepäily Espoossa: Teinipojat yrittivät tappaa 14-vuotiaan vape-kauppojen takia

Nuorten tekemät katuryöstöt laskusuunnassa Tampereella

Heikko-osaisuus altistaa rikoksiin ajautumiseen

Yksiselitteistä syytä siihen, miksi nuori ajautuu tekemään rikoksia, ei ole.

Kauppisen mukaan taustalla vaikuttavat usein koko lapsen tai nuoren perheen heikko sosioekonominen asema, mielenterveyshäiriöt ja yhteiskunnan tuomat haasteet.

– Lapset ja nuoret kokevat koulut hyvin haastaviksi paikoiksi nykyään, ja heiltä odotetaan todella paljon. Tämä aiheuttaa paineita ja syrjäytymistä.

– Toki jos lapsella tai nuorella on perheessä huono olla eikä hän oikein saa ruokaa tai kunnon vaatteita päälle, niin he voivat katsoa sivulle ja huomata, että kaveripiirissä onkin merkkivaatteita ja rahaa on. Rahat ovat usein tulleet rikollisesta toiminnasta, kuten ryöstöistä tai huumausaineista. Tällainen tilanne altistaa heikko-osaisen nuoren liittymään tällaiseen kaveripiiriin, Kauppinen kuvailee.

Lue myös: Somekuohunta ja lynkkausmieli ovat pakottaneet lastensuojelun sijoittamaan vakavista rikoksista epäiltyjä lapsia kauas kotoa – sijoitus ei ole rangaistus tai kannanotto lapsen syyllisyyteen

Miten voidaan estää nuoria ajautumasta katujengeihin ja mikä jengeissä houkuttaa? Onko Suomessa viitteitä siitä, että nuoria houkuteltaisiin järjestäytyneen rikollisuuden piiriin?
Katso yllä olevalta videolta koko Rikospaikan haastattelu nuorisorikollisuuden ennaltaehkäisemisestä.

Lue myös: Poliisilta lisätietoa: 14-vuotiasta hakattiin, potkittiin ja nöyryytettiin Vantaalla – alastomaksi riisutusta pojasta kuvattu video ehdittiin levittää nettiin

Nuorten törkeiden rikosten selvittämistä vaikeuttaa "jauhaminen" – poliisi väläyttää alle 15-vuotiaidenkin eristämistä

Tuoreimmat aiheesta

Rikospaikka