Suomessa on iso rakenteellinen ongelma, toteaa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen MTV Uutisten haastattelussa. Hän viittaa lausunnollaan siihen, että nuoret ajautuvat lastensuojeluun ja jopa huostaanottoon, kun palveluita ei ole saatavissa silloin, kun nuori niitä tarvitsee.
Pekkarisen mukaan rahaa käytetään runsaasti "häiriöpalveluihin", vaikka ennaltaehkäisy tulisi "sekä taloudellisesti että inhimillisesti huomattavasti edullisemmaksi".
– Meillä ei ole heille avohuollon palveluja, meillä ei ole kykyä vastata heidän tarpeisiinsa koulussa, meillä ei ole heille päihdehoitoa, ei mielenterveyshoitoa, jolloin he ajautuvat lastensuojelun asiakkaaksi ja sielläkin usein se ainoa toimenpide voi olla se kiireellinen sijoitus ja huostaanotto. Näin ei saisi olla, lapsiasiavaltuutettu toteaa.
Pekkarinen: Ehkäisevät peruspalvelut ovat ohuet
Miksi tällaiseen pisteeseen on päädytty?
– Tässä on iso rakenteellinen ongelma. Meillä menee valtavasti resursseja eli rahaa ja henkilötyövuosia häiriöpalveluihin eli niihin raskaisiin palveluihin, niin meillä on hyvin ohutta sitten se ehkäisevä peruspalvelupuoli. Tämä näkyy sekä sosiaalihuollossa että terveydenhuollossa isossa kuvassa – ei vain lasten kohdalla.
– Nyt pitäisi uskaltaa tehdä se investointi siihen perusrakenteisiin eli ne peruspalvelut kuntoon.
– Nyt me hoidetaan tosi raskaasti sellaisia ongelmia, jotka ajoissa ja hyvin hoidettuina olisivat taloudellisesti ja inhimisellisesti huomattavasti edullisempia.
Sote-uudistusko tämän asian hoitaa?
– Leveämmät hartiat tarvitsevat viisaan pään, niin kuin joku sanoi. Eli täytyy huolehtia siitä, että hyvinvointialueilla jatketaan hyvää yhteistyötä sivistyspalveluiden kanssa, jotka jäävät sinne kuntiin.
THL:n mukaan vuonna 2020 sijaishuollon käyttökustannukset olivat 0,9 miljardia. Luku on ollut kasvussa pitkään.