Hyvinvointialueen johtaja sivaltaa lainsäätäjiä, jotta lapsia ei unohdettaisi: "Eivät ole kiinnostuksen kohde"

19:18img
Katso johtajan pitkä haastattelu: Hyvinvointialueet eivät saa talouttaan tasapainoon laillisin keinoin.
Julkaistu 24.09.2023 07:20
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Päättäjät tekevät parhaillaan tiukkaa priorisointia sote-säästöjen aikaansaamiseksi. MTV Uutisten haastatteleman asiantuntijan mukaan lapsia ei nyt saa unohtaa. 

Yhteiskunnan lapsia eriarvoistavat piirteet pitäisi korjata ja lastensuojelu saattaa kuntoon, toteaa Kanta-Hämeen hyvinvointialuejohtaja Olli Naukkarinen.

Asiantuntija sivaltaa poliitikoille.

– Heikoimmassa asemassa olevat lapset eivät ole kiinnostuksen kohde.

Tarkoituksematonta laiminlyöntiä

Kyse on sääntelystä. Rahat menevät erityisesti niihin palveluihin, jotka ovat lainsäädäntöön tiukasti sidottuja, toteaa johtaja.

– Esimerkiksi hoitotakuu ja ikäihmisten mitoitus. Väistämättä niitä palveluita, joita ei ole säädelty, ruvetaan tarkoituksematta laiminlyömään, koska siellä on tilaa venyttää järjestelmää, jos rahaa ei ole tarpeeksi.

– Sääntelyllä on hyvä tarkoitus, mutta sitä pitäisi keventää. 

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan tärkeitä teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

"Eriarvoistavat piirteet pitäisi korjata nopeasti"

Naukkarisen mukaan yhteiskunta ei kohtele lapsia yhdenvertaisesti.

– Lasten näkökulmasta tässä on tosi eriarvoistavia piirteitä, jotka pitäisi aika nopeasti korjata.

– Ei ole oikein, että lapsi, jonka vanhemmilla on vakuutus, saa mennä tunnin päästä lääkäriin valitsemaan tikkaria ja kumiliskoa. Todellisuus on ehkä vähän toisenlainen vähävaraisempien perheiden lapsilla.

Lastensuojelu voidaan saada kuntoon

Naukkarinen ottaa esiin lastensuojelun. Sen voi saada kuntoon, toteaa johtaja.

– Lastensuojelu on kokonaisuus, joka olisi melko pienillä rahalisäyksillä ratkaistavissa oleva asia. Ja lasten asiat, ja mitä se aiheuttaa seuraavassa vaiheessa inhimillisesti ja taloudellisesti, pohtii Naukkarinen.

Kanta-Hämeessä puhutaan alle 15 henkilöstä, jolla lastensuojelu saataisiin kuntoon. Toisin kuin hoitajat, niin heitä on, he ovat vain ehkä hakeutuneet tekemään jotain muuta. Olisi paljon tehtävissä ja ratkaistavissa.

Järjestelmä kuormittunut byrokratiasta

Me olemme rakentaneet niin paljon byrokratiaa ja ympäristö on niin juridisoitu, että ne ammattilaiset, joiden pitäisi saada haavoittumimmassa asemassa olevat lapset järjestelmän pariin, eivät ehdi enää käymään kentällä, koska heillä menee niin paljon aikaa papereiden kirjoittamiseen. Tätä painopistettä täytyisi muuttaa. Me voimme vähän keventää tätä sääntelyä.

Naukkarisen mukaan lastensuojelussa on hurjia eroja alueiden välillä.

– Lasten kokonaisuus pitäisi katsoa. Ikäluokkaa ei pitäisi päästää enää hankalampaan tilanteeseen. Tästä pitäisi tehdä ihan periaatteellisia päätöksiä. 

Lue myös: Hyvinvointialueet eivät saa talouttaan tasapainoon laillisin keinoin, asiantuntija arvioi MTV:lle, mutta avainasemassa ei ole raha

"Suomessa lapsettomuus saattaa olla maailman korkeinta": Väestöprofessori perusteli hätkähdyttävän arvionsa MTV:lle

"Osa istuu sohvilla päivät pitkät" – Lasten ja nuorten kunto on huonoin 50-vuotisen mittaushistorian aikana

Kotihoitaja Timo kertoo työnsä olevan tulipalojen sammuttelua: "Edessä voi olla ihan mitä vaan"

Helsinkiläinen terveysasema pääsi eroon pitkistä jonoista muuttamalla ajatusmaailmaansa: "Heidät pyritään hoitamaan heti"

Tuoreimmat aiheesta

Sote