Asiantuntija: On järkyttävää, että itsemurhaa yrittäneitä nuoria kotiutetaan sairaalasta laitoksiin vielä saman päivän aikana

Psyykkisesti vaikeimmin oireilevat nuoret eivät saa nykyisellään riittävää apua, Kuntaliitosta kerrotaan. Asiantuntija pitää järkyttävänä, että itsemurhaa yrittäneitä nuoria kotiutetaan sairaalasta lastensuojelun laitoksiin jopa samana päivänä, kun yritys on tapahtunut.

13-17 -vuotiaiden nuorten  psykiatrisen laitoshoidon keskimääräinen pituus on puolittunut vajaaseen 20 vuorokauteen 10 vuoden aikana.

Sairaalahoidon hoitopäivien määrä on ollut laskusuuntainen ja samaan aikaan kolmessa vuodessa nuorten hoitojaksojen määrä on kasvanut liki neljänneksellä – ollen vuonna 2018 yli 4000 alkanutta laitosjaksoa. 

Kuntaliiton asiantuntijan mukaan tämä yhtälö tarkoittaa sairaalajaksojen lyhenemistä juuri siinä ikäryhmässä, jossa huostaanotot  ja sijoitukset lastensuojelulaitoksiin ovat kaikkein  yleisimpiä.

– Sieltä sairaalajaksoista on tuhannen lapsen vähennys kymmenvuotistarkastelussa, niin meillä on tuhannen lapsen lisäys sitten lastensuojelun sijaishuollossa. Tämä on tuonut valtavan paineen lastensuojelun sijaishuoltoon ja ainakin 200 miljoonan euron lisäkustannukset pelkästään tästä psyykkisesti sairaiden lasten hoitamisesta sijaishuollon laitoksissa, toteaa Kuntaliiton erityisasiantuntija Aila Puustinen-Korhonen.

Millaista hoitoa nuoret saavat siellä sijaishuollon laitoksissa?

– Ei ainakaan minkäänlaista psykiatrista hoitoa saa. Meidän palvelujärjestelmässä psyykkisten sairaiden lasten hoitovastuu on lastensuojelun sijaishuollolla eikä siellä heidän sairauksia kyllä pystytä hoitamaan. Hoidotta jääminen tässä on se lopputulos monenkin lapsen kohdalla. 

"Heidät viedään ambulanssilla sairaalaan ja samana päivänä lähetetään takaisin"

Asiantuntija pitää tilannetta vakavana.

– Kaikkein järkyttävimpiä ovat nämä tilanteet, joissa lapsi yrittää itsemurhaa siellä laitoksessa. Esimerkiksi yrittää hirttäytyä kaappiin tai viiltelee itsensä huonoon kuntoon. Heidät viedään ambulanssilla sairaalaan ja samana päivänä lähetetään takaisin. Tämä on todella vaikea ongelma. Minusta on aivan järkyttävää, että näin tapahtuu.

Kuntaliitossa nähdään, että puutteet johtavat lasten syrjäytymiseen. 

– Sijaishuollossa olleista lapsista alle puolet suorittaa loppuun toisen asteen tutkinnon. Kuntakyselyjen mukaan joka viides huostaanotto voitaisiin jättää Suomessa tekemättä, jos se lapsen tarvitsema mielenterveyshoito järjestyisi tarpeenmukaisena. Ja se tarkoittaa 2000 lasta vuositasolla ja lastensuojelulaitos ja perhehoidon kustannuksia 200 miljoonaa. Eli ei tämä pieni porukka ole. 

Ministeriössä valmistellaan parhaillaan lastensuojelun nivelkohtien korjaamiseen keskittyvää lakipakettia. Uuden lakipaketin avulla pyritään muodostamaan sijaishuollon ja psykiatrian yhdistelmäyksiköitä. 

– Me ei päästä ikinä tästä ongelmasta, jos me ajatellaan, että näiden lasten hoito kuuluu joko lastensuojelulle tai joko psykiatrialle. Että nyt on vaan hihat käärittävä ja tehtävä yhteisiä hoitoyksiköitä. 

Lue myös:

    Uusimmat