Asiantuntija: Putin hyödyntää Israelin ja Hamasin sotaa kahdella vahingollisella tavalla

Venäjä pyrkii hyödyntämään Israelin ja äärijärjestö Hamasin välistä sotaa omiin pyrkimyksiinsä, sanoo kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä.

Strategisia etuja haetaan Risto E.J. Penttilän mukaan kahdella tavalla, jotka haittaavat välillisesti länsimaita. 

Toinen niistä on suoraviivainen: Maailman huomio keskittyy hetkeksi Lähi-itään. Se antaa Venäjälle pelitilaa.

Toinen reitti eduille liittyy erilaisiin liittolaisuussuhteisiin. Sota Israelissa jakaa maailman maita, joista osa tukee enemmän länsimaita tai Israelia, toisten sympatiat taas ovat enemmän palestiinalaisten puolella. Tämä ristiveto tarjoaa Vladimir Putinille mahdollisuuden luoda ja pönkittää Kremliä hyödyntäviä liittolaisuuksia.

"Maailman kahtiajako syvenee"

MTV Uutisten Maailma ja kotimaa -toimituksen päällikön Mirja Kivimäen mukaan konflikti Israelissa on tullut Venäjälle kuin tarjottimella.

– Se vääjäämättä kääntää lännen huomiota ja rahavaroja Lähi-idän suuntaan eikä esimerkiksi Ukrainan sodan suuntaan. Ja Venäjä on siitä tietenkin tyytyväinen, Kivimäki totesi MTV Uutiset Livessä.

– Toisaalta Kiina on toisaalta hyvin taitava ottamaan roolia tilanteessa, jossa on tarjolla valtaa ilman valvontaa. Se on nähty Afrikassa ja monessa muussa paikassa. Kiina tarttuu tilanteessa, jos se näkee, että on olemassa valtatyhjiö.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on parhaillaan Kiinassa ensimmäisellä suurvaltavierailullaan sitten Venäjän hyökkäyssodan alkamisen Ukrainassa.

Kivimäki pelkää, että lännen ja idän kahtiajako tulee voimistumaan Israelin ja Hamasin sodan myötä entisestään.

– Kiinan vahvistumista ei voi mitenkään estää tai pysäyttää. Mitkään talouden pakotteet eivät ole kerta kaikkiaan realistisia. Esimerkiksi Suomen talous on miljoonan eri narun kautta yhteydessä Kiinan talouteen.

– Varsinkin jos asiaa miettii eurooppalaista näkökulmasta, me kaikki olemme valtavan riippuvaisia Kiinasta, ja Kiinakin sen tietää. Hyvä esimerkki tästä on vaikkapa lääketuotanto. 


 

Lue myös:

    Uusimmat