Voiko Israel olla Iraniin tehdyn droneiskun taustalla? Jos, käänne maailmanpolitiikassa on merkittävä – tästä on kyse

5:59img
Tältä droneiskut Iranissa näyttivät – asiantuntija Risto E. J. Penttilä pitää Israelia todennäköisenä syyllisenä.
Julkaistu 29.01.2023 15:38

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Mikäli Israel osoittautuu olleen iranilaistehtaaseen tehdyn dronehyökkäyksen takana, se voi olla merkki isosta käänteestä.

Iranissa sijaitsevaan teollisuuskompleksiin iskettiin myöhään lauantai-iltana droneilla, kertovat paikalliset tiedotusvälineet. Iskut onnistuttiin kuitenkin torjumaan pienin vahingoin.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltolan totesi Twitterissä, että hyökkäys näyttäisi kohdistuneen Venäjän Ukrainassa käyttämien dronejen valmistuslaitoksiin tai Iranin ydinohjelmaan.

Aaltola uskoo, että iskujen taustalla on todennäköisesti Israel.

– Mutta mitään näin laajaa ei tapahtuisi ilman Yhdysvaltojen myötävaikutusta, hän lisää tviitissään.

Onko Aaltolan skenaario todennäköinen?

Vaikka tietoja dronehyökkäyksestä on ollut toistaiseksi varsin vähän, MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä jakaa saman uskomuksen iskun tekijästä Aaltolan kanssa.

– Näyttää siltä, että Israel on todennäköisin toimija tässä kriisissä, hän lausuu.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Lue lisää: Iranilaiseen ammustehtaaseen tehtiin dronehyökkäys – Mika Aaltola: "Mitään näin laajaa ei tapahtuisi ilman Yhdysvaltojen myötävaikutusta"

Haluaako Israel osoittaa olevansa Ukrainan tukena?

Penttilä uskoo, että syynä on maassa tapahtunut pääministerivaihdos ja Israelin halu näyttäytyä lännelle ja etenkin Yhdysvalloille kyvykkäänä ja tarpeellisena kumppanimaana.

– Pääministeri Benjamin Netanjahu on Iranin ykkösvihollinen ja varmasti haluaa rankaista Irania kaikista uhkailuista, joita sieltä koko ajan tulee.

– Ja jos nyt on käynyt niin, että Israel on hyökännyt dronetehtaaseen, silloin Israel osoittaa hyödyllisyytensä Yhdysvalloille ja lännelle siten, että isketään Venäjän tärkeimmän tukijan tärkeimpään sotilaalliseen kohteeseen, Penttilä analysoi.

Venäjä on hankkinut hyökkäyssotansa aikana merkittävän määrän lennokkeja nimenomaan Iranilta – ja siksi Iran on tärkeä tukijamaa Venäjälle, myös vastaisuudessa.

Lue myös: Tällaisia ovat itsemurhalennokit, joilla Putin saa kovan linjan kannattajat "ekstaasiin" Venäjällä

Mikäli todella on niin, että Israel on Iraniin kohdistetun dronehyökkäyksen takana ja haluaa iskuillaan osoittaa tukensa länsimaille, kyseessä on Penttilän mukaan muutos.

– Koska ennen pääministerivaihdosta Israel oli jopa välittäjän roolissa Venäjän ja Ukrainan välisessä sodassa, hän perustelee.

– Israel haluaa nyt osoittaa olevansa Ukrainan puolella Venäjää vastaan, Penttilä analysoi.

Penttilä kuitenkin huomauttaa, että koska tietoja on varsin vähän saatavilla, kyse on toistaiseksi spekulaatiosta. Toistaiseksi on siis aikaista sanoa, onko kyseessä Israelin uudenlainen ulkopoliittinen suuntaus.

– Israel on se, joka pelkää Iranin ydinasetta eniten. Jos mietitään Israelin suurstrategian kannalta, Iran on tärkein vihollinen, Penttilä listaa MTV Uutisten haastattelussa.

Iranin lisäksi apuun tarvitaan Kiina

Viime aikoina länsimaat ovat lisänneet järeämmän aseavun antamista Ukrainaan. Tulevilla panssarivaunutoimituksilla toivotaan Ukrainan pystyvän puolustautumaan paremmin ja vastaavasti valtaamaan Venäjän miehittämät alueet takaisin itselleen.

Dronejen toimitusketjuun vaikuttaminen Iranin ja Venäjän välillä olisi sekin merkittävä apu Ukrainalle.

Penttilä pitääkin mahdollisena, että myös Israel aktivoituu ja tulee kohdistamaan iskuja Iraniin vastaisuudessakin.

– Jopa sellainenkin on mahdollista, että Yhdysvallat ajattelisi, että sen pitää puuttua Iranin dronetoimituksiin Venäjälle. Mutta Iranin suhteen Yhdysvallat on ollut varovainen, sillä halutaan saada ydinasesopimusta aikaiseksi.

Lue myös: Voittaako Ukraina sodan lännen panssarivaunujen avulla? Paronen: "Kuukausissa saadaan jo varmasti ihmeitä aikaan"

Vaikka Iran on tärkeä osa kokonaisuutta Venäjän hyökkäyssodan kannalta, se ei Penttilän mukaan yksin riitä.

– Samaan aikaan Kiina viestittää voimakkaasti, että se haluaa paremmat suhteet Euroopan ja Yhdysvaltain kanssa. Ja tämä on se tie, jolla voidaan paremmin kuristaa Venäjää.  

– Eli jos dronetoimitukset saadaan Iranista loppumaan ja samaan aikaan Kiina painostamaan Venäjää kohti jonkinlaista rauhanneuvottelua, silloin ollaan tiellä, jossa jonkinlainen läpimurto voitaisiin saavuttaa – jopa tämän vuoden aikana.

Lue myös: Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen MTV:lle: Venäjää ei pidä aliarvioida sotilaallisesti – aseita riittää varastoissa ja virheistä on otettu oppia

Juttu jatkuu videon jälkeen.

9:00img

MPKK:n Antti Paronen kommentoi lännen Ukrainalle lupaamaa panssarivaunuapua: Muutamissa kuukausissa saadaan jo varmasti ihmeitä aikaan.

Israelin ja Yhdysvaltojen välit voimistunevat entisestään

Mitä Israelin ja Yhdysvaltojen välisiin kytköksiin tulee, maat ovat olleet koko Israelin historian ajan "voimakkaita liittolaisia".

– On perinteisesti niin, että Yhdysvalloilta kysytään ennen kuin toimitaan sotilaallisesti.

On kuitenkin yksi mutta, Penttilä huomauttaa.

Joe Biden ja Benjamin Netanjahu eivät ole ystäviä, päinvastoin. Näiden kahden päämiehen suhteissa on ollut pientä hankausta, Penttilä avaa tilannetta.

Jos Israel todella on iskenyt Iranin teollisuuskompleksiin, Penttilän mukaan Yhdysvaltojen ja Israelin päämiesten kylmähköjen välien takia Israel on voinut toimia yksinkin. Tämäkin on spekulaatiota, Penttilä alleviivaa vähäisiin tietoihin viitaten.

– Aivan varmaa on se, että historiallinen suhde Israelin ja Yhdysvaltain välillä on erittäin vahva ja sitä varmasti pyritään vahvistamaan tulevaisuudessakin.

Lue myös: USA:n ulkoministeri Blinken matkustaa Lähi-itään – tapaa Israelin ja palestiinalaisalueiden johtoa keskellä jännitteistä tilannetta

Tuoreimmat aiheesta

Israel