Presidenttiehdokkaat kohtasivat tänään Porissa Suomen Yrittäjien presidenttitentissä. Ehdokkaat tuomitsivat Hamas-järjestön iskut Israeliin.
Presidenttitentin juontaja, toimittaja ja tietokirjailija Jari Korkki pyysi ehdokkaita kertomaan mietteitään yllättäen kärjistyneestä tilanteesta.
Ensimmäisenä kommenttivuoron saanut Kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb kertoo vierailleensa Gazan kaistaleella ja Israelissa ulkoministerikaudellaan vuonna 2011. Hän tuomitsee tilanteen ja pitää sitä erittäin vakavana.
– Tämä osoittaa, että kun maailmanpoliisi eli Yhdysvallat hitaasti, mutta varmasti vetäytyy maailman kentiltä, niin syntyy tällaisia konfliktitilanteita, Stubb sanoo.
Lue myös: Presidentti Niinistö iskuista Israelissa: Väkivalta saatava loppumaan
Keskustan presidenttiehdokas Olli Rehnin mukaan konfliktin kärjistyminen muistuttaa, että Ukrainan sodan lisäksi maailmassa on tällä hetkellä muitakin kriisipesäkkeitä.
– Kansainvälinen yhteisö on tällä hetkellä liian heikko niitä ratkomaan, Rehn toteaa.
Perussuomalaisten presidenttiehdokas Jussi Halla-aho puolestaan nostaa esiin israelilaisen sanonnan, jonka mukaan maalla ei ole varaa hävitä yhtään sotaa, koska sillä ei ole paikkaa mihin vetäytyä.
– Tämä tietyllä tavalla pakottaa Israelin vastaamaan terrorismiin tai naapureilta tuleviin aggressioihin hyvin suurella voimalla, joka on sitten omiaan entisestään lisäämään ongelmia Gazassa ja Länsirannalla, Halla-aho sanoo.
Konflikti liittyy Lähi-idän valtasuhteisiin laajemmin
Mahdollisuuksien Suomi 2030 ry:n presidenttiehdokas Pekka Haavisto kertoo työskennelleensä Palestiinassa ja Israelissa konfliktien ympäristövaikutusten ja konfliktien ratkaisujen parissa. Hänen mukaansa alueella on tahoja, jotka pyrkivät työskentelemään rauhan saamiseksi. Esimerkiksi arabimaat ovat liennyttäneet suhteitaan Israeliin.
– Israelilla on olemassaolon oikeutus, ja meidän täytyy se kaikin tavoin turvata, Haavisto sanoo.
Samalla Haavisto toteaa, että Hamasin Palestiinan hallituksesta riippumattomat hyökkäykset ovat anteeksiantamattomia.
Lue myös: Israelissa yli tuhat suomalaista – näin ulkoministeriö ohjeistaa
Valitsijayhdistyksen kautta presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Mika Aaltola pitää väkivallan kierrettä pysäyttävänä.
– Myötätuntoni on Israelin siviiliväestön puolella, jotka ovat jääneet sinne jumiin, Aaltola sanoo.
Aaltola uskoo, että konfliktin kärjistymisen taustalla ovat laajemmat alueen tasapainoon vaikuttavat prosessit.
– Iran varmasti yrittää hämmentää soppaa. Siellä on rauhansopimusta ehkä syntymässä Saudi-Arabian ja Israelin välille, eikä ole kaikkien intresseissä saada tilanne vakaammaksi, Aaltola sanoo.
Aaltola muistuttaa, että yksi sota ruokkii muita sotia. Venäjän liittolainen Iran pyrkii lietsomaan sotaa aktiivisesti.
– Nämä asiat liittyvät toisiinsa, ja maailman kirjat ovat vähän sekaisin. On helppo ennakoida väkivallan kierteen syvenevän Lähi-idässä, Aaltola sanoo.