Radikalisoitumisesta pitäisi keskustella Pohjoismaissa enemmän, sanoo Suomessa tänään vieraillut moninkertainen ruotsalainen ministeri Mona Sahlin.
Sahlin nimitettiin kesällä Ruotsissa aivan uuteen virkaan, jossa hänen tehtävänään on koordinoida radikalisoitumista torjuvaa työtä. Hän pohtii, miten torjua kaikenlaista väkivaltaista ääriajattelua - eli mm sitä, miten estää musliminuoria lähtemästä äärijärjestö Isisin riveihin.
Ruotsista Syyriaan ja Irakiin on matkustanut useampi sata ihmistä - Sahlin muistuttaa myös niistä jotka jäävät.
-Myös meidän maamme rajojen sisällä on radikalisoitumista. Minun tehtäväni on näyttää politiikoille, miltä se näyttää, miten suuri ongelma se on, miten monet ihmiset pelkäävät Ruotsin lähiöissä, luettelee Sahlin.
Sahlin peräänkuuluttaa nyt enemmän keskustelua ja myös ääntä nimenomaan muslimiyhteisöistä. Isis-äärijärjestön tapauksessa olisi myös tuettava niitä perheitä, joista joku on lähtenyt.
-Olen saanut resursseja auttavaan puhelimeen. Se auttaa omaisia siinä, miten estetään nuoren pojan lähteminen Isisin riveihin. Mutta se voi auttaa myös niitä perheitä, joilla on suuri häpeä ja syyllisyys siitä, että oma lapsi on lähtenyt.
Myös Suomessa on yritetty kuluneen vuoden aikana virittää avointa keskustelua radikalisoitumisesta mm. poliisin ja muslimiyhteisöjen edustajien välillä.
-Suomalaisessa yhteiskunnassa on todella hankala käydä vielä tällaista keskustelua, ettei samalla leimattaisi kokonaista väestönosaa. Mutta uskon, että mitä enemmän keskustelua käydään, niin sitä enemmän tieto lisää ymmärrystä, kommentoi ylikomisario Jari Taponen Helsingin poliisista.
Suomesta Syyriaan ja Irakiin lähtijät on laskettavissa muutamissa kymmenissä.