Asiantuntija: Seuraukset ovat eri luokkaa, jos kaasuputki rikottiin tahallaan – "Kyseessä on Naton sisämeri"

Viranomaiset ovat tänään kertoneet runsaasti lisätietoja Balticconnector-kaasuputken vaurioitumiseen liittyen.

Merenpohjassa näkyy leveitä ja hyvin pitkiä raahausjälkiä, jotka johtavat suoraan kaasuputken vauriokohtaan. KRP esitteli kuvia pahasti hajonneesta kaasuputkesta ja putken välittömästä läheisyydestä löytyneestä "möykystä", joka on paljastunut suureksi ankkuriksi. Möykkykohdan jälkeen raahausjälki jatkuu kapeampana.

Ankkuri nostettiin ylös merestä tänään aamulla. Ankkuri painaa kuusi tonnia ja siitä puuttuu toinen piikki. 

Päätutkintalinjana tutkitaan kiinalaista alusta. Aluksen kapteeni ei ole suostunut keskustelemaan asiasta. Viranomaiset eivät kommentoi, onko kyseessä ollut tahallinen teko vai kenties huonoa merimiestaitoa.

"Huojentavaa tietoa"

EK:n turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Kim Mattsson toteaa MTV Uutiset Liven haastattelussa, että Merivartiosto ja KRP kertoivat tilaisuudessa nyt sen, minkä tietävät.

– Huojentavaa tietoa. Kyllä viranomaiset ovat toimineet tässä rivakasti. Tämä osoittaa sen, että valmius ja varautuminen on kunnossa. Voisi verrata tuohon toiseen etelämpänä sattuneeseen kaasuputken (Nord Stream) sabotaasiin, niin se on sumussa vieläkin.

Mattsson toteaa, että tiedotustilaisuudessa tuli esille paljon todistusaineistoa.

– Tuli kuvia ja havaintoja liikkeestä. Minä uskon, että tämä selviää. Pitää nyt vain jatkaa tätä yhteistyötä.

Mattsson toteaa toivovansa, että tilanne on ollut vahinko.

– Jos siinä on kyse tahallisuudesta, niin oikeudelliset toimenpiteet lähtevät liikkeelle. Jo väläyteltiin Naton neljännen artiklan kysymystä. Suomelle ja Ruotsille, joille yhteydet ovat erittäin tärkeitä, niin varmasti tästä tulee poliittinenkin asia.

Mattsson huomauttaa, että kyseessä on Naton sisämeri, nyt kun Ruotsikin liittyy sotilasliittoon. 

– Nato lisää läsnäoloaan. Venäjä on lisännyt läsnäoloaan. Tuleeko kauhun tasapaino, Mattson pohtii. 

Mattssonin mukaan Kiinan halusta horjuttaa Itämeren tilannetta on vaikea löytää motivaatiota. Mattson toteaa kysymykseen mahdollisesta tilaustyöstä, että sekin on yksi mahdollisuus.

– Mutta en mene siinäkään sen pidemmälle. Haluan malttia tähän esitutkinnan jatkamiseen. Tämä on pitkä prosessi, mutta rivakasti ollaan lähetty liikkeelle. Kymmenessä päivässä tällainen tulos, niin hyvältä näyttää.

Lue myös:

    Uusimmat