Huomenta Suomen Talouden viikko -osuudessa mietittiin Yhdysvaltojen uuden presidentin Donald Trumpin vaikutuksia talouteen.
Eniten huolta herättää Donald Trumpin vaikutusvalta kansainvälisiin kauppasopimuksiin. Trump lupasi kannattajilleen jo vaalikampanjan aikana, että kaikki Yhdysvalloille haitalliset sopimukset laaditaan Yhdysvaltoja hyödyttäviksi. Trumpin tavoitteena on tietysti suojella maansa yrityksiä ja työpaikkoja.
– Puheet ovat olleet huolestuttavia, mutta nähtäväksi jää, mitkä hänen toimensa tulevat konkreettisesti olemaan. Lähteekö hän asettamaan uusia kaupan esteitä USA:n markkinoille pahimmassa tapauksessa jopa irtautumaan joistain näistä vapaakauppasopimuksista. Näin pitkälle hän ei ole kuitenkaan ollut halukas lähtemään esimerkiksi NAFTA-sopimuksen kanssa, joka koskee Pohjois-Amerikan maita, sanoo Saila Turtiainen EK:n kauppapolitiikan asiantuntija.
Nordean päästrategi Lippo Suominen muistuttaa, että America first -ajattelu voi myös haitata Yhdysvaltojen omaa kaupankäyntiä muiden maiden kanssa.
– Siinä unohtuu, että kaikki muut maat reagoivat siihen ja siksi tässä on aika erikoisia aikoja edessä. Miten muut maat reagoivat, jos Yhdysvallat rupeaa tuomaan näitä kaupan esteitä isommassa mittakaavassa, muistuttaa Suominen.
Muut maat voivat vastata protektionistiseen toimintaan samalla mitalla, vaikka kansainvälinen kauppajärjestö WTO pystyisikin hillitsemään isoja maailmankaupan ongelmia.
– Samanlaisia rangaistustulleja, ongelmia vapaaseen liikkuvuuteen tavaroidenkin osalta. Voidaanhan niitä laittaa Yhdysvaltojen suuntaan ihan samalla tavalla. Sitten katsotaan, kuka tulee parhaiten omillaan toimeen. Toki siinä asetelmassa Yhdysvallat on paremmassa asemassa kuin moni muu maa, mutta kaikkihan siinä kuitenkin kärsii, sanoo Suominen.
Yrittäjää, kuten puhelinkoppeja toimistotiloihin toimittavaa Framery yrityksen toimitusjohtaja Ossi Paijaa, huolettaa ensisijassa dollarin kurssin tilanne.
– Mulla se suurin huoli tässä lyhyellä tähtäimellä on, että jos on epävarmuutta niin, miten se vaikuttaa valuuttakursseihin ja sitä kautta meidän myyntiin, sanoo Paija.
Hänen yrityksensä liikevaihdosta 50 % tulee USA:n markkinoilta. Nordean päästrategi rauhoittelee yrittäjän huolta.
– Täytyy muistaa, että jos tulee näitä rangaistustulleja tai jotain muita kaupan esteitä, niin sehän pitäisi kaiken järjen mukaan johtaa siihen, että dollari vahvistuu. Silloin ne, mitä hävitään muissa ehdoissa, voidaan vastaavasti voittaa valuutassa. Hyvä esimerkki on Meksiko, jolle Donald Trump lupasi 35 prosentin rangaistustullit. Nyt tilanne on se, että peso heikentyi 30 %, eli käytännössä rangaistustulleilla ei ole enää mitään merkitystä, sanoo Suominen.
– Eli Trump ei yksin voi hallita kaikkia, vaan markkinat myös sopeuttavat tilannetta, mikäli ongelmia ilmenee.