Energiaongelmat tunteva professori kertoo Ylen haastattelussa, miltä lähitulevaisuus näyttää suomalaisilla polttoainepumpuilla. Hän arvelee, että Suomessakin saatetaan vielä joutua tekemään toimenpiteitä globaalien polttoaineongelmien hillitsemiseksi.
Tilastokeskuksen tuoreet kuluttajahintatilastot paljastavat polttoaineiden keskihintojen kääntyneen toukokuussa jälleen uuteen nousuun.
Vielä huhtikuussa 95-oktaanisen bensiinin keskihinta oli "vain" 2,17 euroa litralta, mutta toukokuussa litrasta sai maksaa keskimäärin jo 2,30 euroa. Dieselin litrahinta nousi samassa ajassa 2,22 eurosta 2,27 euroon.
Polttoaine.netin mukaan 95-oktaanisen bensiinin ja dieselin keskihinnat olivat eilen keskiviikkona 2,477 euroa ja 2,274 euroa litralta.
Lue myös: Polttonesteiden hinnat nyt huikean korkeita: "Taatusti tulevat tästä vielä muuttumaan"
Pahempaa voi kuitenkin olla vielä luvassa. Teknillisen fysiikan professori Peter Lund Aalto-yliopistosta kertoo Ylelle, että polttoaineiden litrahinnat eivät ole välttämättä edes lähellä huippuaan.
– Nyt ollaan jo 2,5 eurossa, ja kesä on vasta alussa. Tähän vielä vähän hintakriisiä päälle. Kyllä se varmaan voi alkaa kohta jo kolmosella tuo bensan hinta, Lund sanoo Ylelle.
Tuleeko polttoaineesta pulaa?
Yle viittaa jutussaan kansainvälisen energiajärjestö IEA:n pääjohtaja Fatih Birol saksalaiselle Der Spiegelille antamiin kommentteihin.
Birol varoitti, että Eurooppaa voi mahdollisesti jo tänä kesänä uhata polttoainepula, jonka taustalla on lomakaudella kasvava kysyntä sekä venäläisen tuontiöljyn vähyys.
Lund arveli Ylen haastattelussa, että polttoaineesta tuskin tulee pulaa Suomessa, sillä yhä korkeammaksi nouseva hinta hillitsee kulutusta. Sen sijaan isommat häiriöt, kuten hinnan ja saatavuuden epävakaus voivat johtaa maailmanlaajuiseen lamaan.
Lund pitää yhtenä lääkkeenä polttoaineiden käytön vähentämistä, joka voisi onnistua autojen kulutusta suitsimalla.
– Suomessa se merkitsisi ehkä sitä, että teillä pysyisivät talvirajoitukset myös kesäisin, hän sanoo Ylelle.
Lue myös: Varo salakavalia bensasyöppöjä: Nämä kaksi toimenpidettä voivat pienentää autosi kulutusta
Lähteet: Yle, Tilastokeskus, STT, Polttoaine.net