Valtioneuvoston tänään julkiaseman turvallisuuspoliittisen selonteon mukaan Suomen tulisi varautua Venäjän laaja-alaiseen ja vaikeasti ennakoitavaan vaikuttamiseen ja riskeihin, jos Nato-jäsenyyttä päätetään hakea.
Kymmenen uutisissa vierailleen MTV:n kansainvälisen politiikan asiantuntijan Risto E.J. Penttilän mukaan Suomi on nyt siirtynyt Nato-keskustelussa Ruotsia edelle.
Penttilän mukaan selonteossa yllätti sen seikkaperäisyys ja rohkeus.
– Seikkaperäisyys siksi, että siinä käydään koko yhteiskunta seikkaperäisesti läpi. Rohkea siksi, että siinä ei peitellä niitä riskejä, joita liittyy Nato-hakemukseen ja sen jättämiseen.
Selonteossa käydään läpi Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden haittoja ja hyötyjä. Selonteossa on myös yksityiskohtia, jotka ovat toistaiseksi vain hallituksen tiedossa. Penttilän mukaan luvassa ei kuitenkaan olisi mitään yllättävää.
– Ei siellä mitään yllätyksiä ole. Sotilaallisia ja tiedusteluun liittyviä asioita, jotka ovat varmasti leimattuja tulevaisuudessakin. Mutta mitään suuria yllätyksiä ei tämän selvityksen jälkeen enäää varmasti tule, Penttilä arvioi.
Tällä hetkellä päähuomion saa Nato-jäsenyys, eikä asiantuntijan mukaan muita realistisia vaihtoehtoja ole tällä hetkellä tarjolla.
– Mutta jos tämä Nato-projekti jossain vaiheessa katkeaisi, niin silloin ne yhtäkkiä ovatkin tärkeitä, että niitä on arvioitu ja tarkasteltu. Ne ovat ikään kuin seuraavan kierroksen vaihtoehtoja, jos tässä ei päästä maaliin saakka.
– Kyllä nyt mennään, eikä meinata, Penttilä täräyttää.
Ruotsi kirii, mutta Suomi on edellä
Vaikka keskustelu Ruotsin Nato-jäsenyydestä on alkanut vasta nyt, Ruotsi tuntuu kirivän Suomea kiinni kovaa vauhtia.
Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson totesi tänään, että Ruotsi saa oman selontekonsa valmiiksi viimeistään toukokuun lopussa.
Anderssonia tänään Ruotsissa tavanneen pääministeri Sanna Marinin mukaan olisi suotavaa, että maat päätyisivät samaan ratkaisuun samanaikaisesti.
– Kyllä Suomi tällä hetkellä antaa vetoapua Ruotsille. Voi käydä niin, että Suomi jättää hakemuksen ensin ja se helpottaa päätöksentekoa Ruotsissa.Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivoi tänään vauhtia prosessiin, ettei Suomesta tule Ukrainan kriisin sivunäyttämöä. Penttilä pitää niin ikään pikaista aikataulua tärkeänä.
– Kyllä nyt on tärkeää mennä nopeasti eteenpäin. Nyt toukokuussa hakemus ja syksyllä Nato-hyväksyminen kaikilta jäsenmailta. Se olisi se ihanneaikataulu.