Kuukauden kestäneen Venäjän hyökkäyksen aikana on puhuttu paljon myös kybersodasta – tai sen puutteesta.
MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.
Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä.
Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta.
Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi.
Ihmetystä on herättänyt se, miksi Venäjän kyberiskut ovat jääneet niin vähäisiksi.
F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, että kyberiskujen vähäisyys ei johdu yrittämisen puutteesta:
– Venäjä on kyllä yrittänyt hyökätä. Kysymys on enemmän siitä, että nyt kun kriisi on todella kärjistynyt, niin Ukraina on ollut yllättävän tehokas puolustautumaan niitä vastaan.
Lue myös: Venäjän puolustusministeri Shoigu ilmestyi julkisuuteen
Kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéllin mukaan johtopäätöksisssä kannattaa olla varovainen.
– Laajamittaista hyökkäyssotaa on nyt käyty kuukauden ajan. Olemme myöskin tiedon osalta sodan sumussa. Mutta on hyvin mahdollista, että Ukrainan kyberpuolustus kansainvälisine kumppaneineen on pitänyt. Mutta voi olla myös ihan mahdollista, että Venäjä ei ole kaikkia kyberhyökkäyskykyjään vielä tässä hetkessä halunnut käyttää.
Limnéll pohtii, että sodan tultua brutaalimmaksi saattavat myös kyberpuolella kovemmat otteet tulla käyttöön. Hänen mukaansa tapauksella on tärkeä opetus Suomeen:
– Täytyy muistaa, että Ukraina on kyberpuolustustaan harjoitellut ja tehnyt käytännön kovassa tilanteessa jo vuosien ajan. Mutta Ukraina ei ole tehnyt tätä yksin. Siellä on tälläkin hetkellä vahvat kansainväliset kumppanit, mutta myös vahvoja globaaleja teknologiayhtiöitä, kuten Google ja Microsoft, jotka ovat avoimesti kertoneet tukevansa Ukrainaa.
Limnéll toteaa asian kertovan suomalaisillekin, että vaikka olisimme kuinka itseosaavia ja taitavia, niin kybertaistelukentillä kansainväliset kumppanit ovat elintärkeitä.
Hyppönen on samoilla linjoilla:
– Ukrainan etu on nimenomaan pitkä kokemus ei vain teoreettisesta harjoittelusta vaan konkreettisesta oikeiden hyökkäysten pysäyttämisestä, joka tekee heidän tilanteestaan ainutlaatuisen.
Hyppönen toteaa, että Ukrainalla on kuitenkin myös isoja ongelmia.
– Ukraina on verrattain köyhä maa, siellä on paljon vanhanaikaisia järjestelmiä ja laitteita verrattuna vaikka Suomeen.