Asiantuntijat neuvovat: Älä tee näitä virheitä työnhaussa!

Viime joulukuussa Suomessa oli 164 000 työtöntä ja monelle suomalaiselle työnhaku on hyvinkin ajankohtaista. Perjantaina Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin siitä, miten saada haluamansa työpaikka.

Tärkein valtti nykyajan työelämässä on ManpowerGroup Oy:n liiketoimintajohtajan Anne Koivusaaren mielestä kognitiivinen joustavuus ja kyky oppia uusia asioita.

– Tällä hetkellä muutosvauhti työelämässä on sen verran hurja, että toimialasta riippumatta keskeinen ominaisuus on se, että on koko ajan nöyrä ja utelias oman osaamisen kehittämiseen ja sopeuttamiseen muuttuvan työelämän tarpeisiin, Koivusaari sanoi.

Lyhyt on kaunista

Uravalmentaja Susan Calonius antaa vinkkejä hyvän työhakemuksen ja ansioluettelon tekemiseen.

Älä jätä epähuomiossa tutustumatta hakemaasi työtehtävään. Caloniuksen mukaan kiinnostuksen osoittaminen juuri hakemaansa paikkaa kohtaan on ensiarvoisen tärkeää.

– Osoita, että tiedät, millaiseen organisaatioon olet hakemassa ja miksi. Tuo esille, että minä tiedän tämän ja tuon teidän organisaatiosta.

Älä lähetä kasvotonta cv:tä. Kuva ansioluettelossa toimii usein työnhakijan eduksi, sillä se tuo persoonallisuutta ja ääntä.

Älä jaarittele. Kolmas Caloniuksen vinkki liittyy ansioluettelon, hakemuksen ja mahdollisen esittelyvideon pituuteen. Napakka on tässä avainsana.

Ansioluettelon tulisi olla maksimissaan kahden sivun, hakemuksen maksimissaan yhden sivun ja videon maksimissaan minuutin pituinen.

– Me suomalaiset olemme sellaisia, että sitten kun pääsemme vauhtiin, puhumme paljon. Lyhyt on kuitenkin kaunista.

Mikä on sopiva palkka?

Koivusaari on samoilla linjoilla siitä, että kiteyttämisen kyky on tärkeä. Miten sitten pitää toimia, jos pääsee työhaastatteluun?

Älä vastaa liian lyhyesti, sillä se antaa helposti tylyn vaikutelman. Myöskään turha rönsyily ei toisaalta ole hyvä, koska se vie uskottavuutta.

Älä laita liian korkeaa ja epärealistista palkkatoivetta. 

– Kyllä se voi karsia hakijoita, jos laittaa liian korkeaa palkkatoivetta, Koivusaari kommentoi.

Palkkatoiveessa kannattaa Koivusaaren mukaan arvioida omaa kompetenssia työtehtävässä.

Tutkimusten mukaan miehet laittavat yleensä palkkatoiveensa 20–30 prosenttia naisia korkeammalle, vaikka heidän kompetenssinsa tehtävään ei ole samalla tasolla kuin monen naishakijan.

Koivusaaren mukaan naiset siis usein jopa aliarvioivat palkkansa, mutta nyt kuitenkin uusi ja virkistävä aalto on nousemassa.

– Korkeakoulutetut nuoret naiset uskaltavan hinnoitella oman osaamisensa ja pyytää sen, mikä heille kuuluukin.

Lue myös:

    Uusimmat